Salolaiset nuoret ovat Suomen aktiivisimpia 4H-yrittäjiä – yli 56 kokeili yrittäjyyttä viime vuonna

0
Iida Räike (vas.) ja Essi Salo perustivat kesäkuun alussa kumpikin leivonta- ja juhlapalveluita tarjoavat 4H-yritykset. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salossa on koko Suomen mittakaavassa paljon nuoria 4H-yrittäjiä. Salon 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Janina Mäkinen kertoo, että täällä toimii tällä hetkellä 42 aktiivista 4H-yritystä. Yrittäjiä on yhteensä 50.

Aktiivisten yritysten määrää tulevat vielä nostamaan kuluvan vuoden aikana aloittavat 4H-yritykset. Viimeisin 4H-yrittäjyys-kurssi järjestettiin kesäkuussa. Kurssilla oli kahdeksan yrittäjänalkua.

 

Salolaiset Iida Räike , 16, ja Essi Salo , 15, olivat mukana 4. kesäkuuta järjestetyllä 4H:n yrittäjyyskurssilla. Salo ja Räike toimivat nopeasti, ja jo 5.kesäkuuta he perustivat yrityksensä.

Molemmilla heistä on nyt leivonta- ja juhlapalveluja tarjoava 4H-yritys. Nuoret ystävystyivät kurssilla, ja päättivät aloittaa yhteistyön.

– Tutustuimme kurssilla. Meillä oli samankaltaiset yritysideat, ja Iida vaikutti vastuuntuntoiselta, Salo kuvailee.

Vastaperustettu 4H-yritys on jo saanut tilauksia. Esimerkiksi koulujen alkuun ajoittuu yksi leipätilaus. Yrityksen toiminnan onkin tarkoitus jatkua vielä kesän yli, vaikka koulun ohessa ei välttämättä pystykään hoitamaan kuin pienempiä tilauksia.

 

4H-yritysten määrän kasvua Salossa voisi kuvailla räjähdysmäiseksi. Vielä vuonna 2011 Salossa oli yksi 4H-yritys. Seuraavana vuonna yrityksiä oli kolme. Vuonna 2013 määrä pomppasi yhteentoista.

Viime vuonna yhteensä 56 nuorta kokeili 4H-yrittämistä Salossa. Koko Suomessa oli vuonna 2017 noin 1 400 4H-yrittäjää.

Lue lisää aiheesta päivän lehdestä!