CNN: USA:n senaatti haluaa ilmaista uskovansa Venäjän sekaantuneen vaaleihin

0

Yhdysvalloissa senaatti pohtii keinoja ilmaista julkisesti uskovansa maan tiedusteluviranomaisten johtopäätöksen, että Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen viime presidentinvaaleihin. Asiasta kertoo republikaanien puoluekurista vastaava senaattori John CornynCNN:lle.
Julkinen kannanotto olisi republikaanienemmistöiseltä senaatilta selvä irtiotto republikaanipresidentti Donald Trumpista.
Trump tapasi maanantaina Helsingissä Venäjän presidentin Vladimir Putinin, joka kiistää maansa yrittäneen vaikuttaa vaalitulokseen. Trump ilmoitti tapaamisen jälkeen, ettei näe mitään syytä siihen, että Venäjä olisi sekaantunut vaaleihin.
Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten mukaan on varmaa, että Venäjä sekaantui vaaleihin.
Trump itse vakuutti lausuntonsa jälkeen Twitterissä luottavansa suuresti Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisiin.
– Kuten sanoin tänään ja olen sanonut monta kertaa ennenkin, ’minulla on SUURI luotto MINUN tiedusteluväkeeni’. Kuitenkin minä myös tunnistan, että jotta voidaan rakentaa kirkkaampi tulevaisuus, ei voida yksinomaan keskittyä menneisyyteen – maailman kahtena isoimpana ydinasevaltiona meidän täytyy tulla toimeen! Trump kirjoitti tviitissään.

”Helsingin huippukokous oli traaginen virhe”

Trumpin kannanotto vaaleihin sekaantumisesta kauhistutti Yhdysvalloissa monia.
Useat Yhdysvaltain kongressin edustajat kritisoivat heti tuoreeltaan Helsingin huippukokousta. Trump sai kritiikkiä demokraattien lisäksi myös oman puolueensa edustajilta.
– On selvää, että Helsingin huippukokous oli traaginen virhe, sanoi esimerkiksi republikaanisenaattori John McCain tiedotteessaan.
Senaattorin mukaan Trump on sekä kykenemätön että haluton nousemaan Putinia vastaan ja näin Putin sai vapaalta näyttämöltä ”syöstä valheita ja propagandaa maailmalle”.
Tiukkaa kritiikkiä tuli myös edustajainhuoneen puhemieheltä, republikaani Paul Ryanilta. Hän julkaisi lehdistötilaisuuden jälkeen tiedotteen muistuttaakseen Trumpia siitä, ettei Venäjä ole Yhdysvaltojen liittolainen ja että Venäjä suhtautuu vihamielisesti Yhdysvaltojen arvoihin. Ryanin mukaan on päivänselvää, että Venäjä puuttui Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin, vaikka sekä Trump että Putin ovat toistuvasti kiistäneet asian.

”Putin hallitsi lehdistötilaisuutta”

Trumpia kritisoivat myös sekä liberaaleina että konservatiivisina pidetyt tiedotusvälineet.
Konservatiivisen Fox Newsin kolumnissa Douglas E. Schoen piti huipputapaamisen tuloksia ongelmallisina, sillä Yhdysvalloille ei jäänyt käteen mitään, kun taas Putin pääsi helpolla.
– Heidän yhteisessä lehdistötilaisuudessaan presidentti Putin oli laskelmoiva ja hallitsi tilannetta. Sen sijaan presidentti Trumpilla ei näyttänyt olevan auktoriteettia, hän ylisti Putinia kun hänen olisi pitänyt tuomita hänet, ja jätti käyttämättä tilaisuudet haastaa Putin tämän viime vuosikymmenen törkeimmistä teoista, kuten sekaantumisesta vuoden 2016 vaaleihin ja Krimin vuoden 2014 valtauksesta, Schoen kirjoitti.
CNN:nChris Cillizzan mielestä Trumpin esiintyminen oli jopa pöyristyttävämpi kuin hänen kommenttinsa viime vuonna Charlottesvillen traagisten tapahtumien jälkeen.
– Ei voida löytää selkeämpiä todisteita siitä, että Trump näkee Putinin aivan yhtä luotettavana kuin amerikkalaisen tiedusteluyhteisön, Cillizza kirjoitti ja huomautti, että ero Trumpin ja hänen republikaanipuolueensa Venäjä-näkemysten välillä on valtava.
– Kyse ei ole vain puolueen sisäisistä erimielisyyksistä, vaan heillä on eri näkemykset perimmäisistä arvoista.

FBI:n johdosta erotettu Comey: Tämä oli se päivä, kun USA:n presidentti kieltäytyi tukemasta omaa maataan

Myös esimerkiksi Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n entinen johtaja James Comey on kritisoinut voimakkaasti Trumpia Helsingin huippukokouksen takia. Comey kirjoittaa Twitterissä, että kokouspäivä oli se päivä, kun ”Yhdysvaltain presidentti seisoi vieraalla maaperällä murhaavan valehtelevan roiston vieressä ja kieltäytyi tukemasta omaa maataan.” Comeyn mukaan isänmaanystävien täytyy tyrmätä Trumpin käytös.
Trump erotti Comeyn FBI:n johdosta reilu vuosi sitten.
Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleissa demokraattien ehdokkaana ollut Hillary Clinton puolestaan ilmaisi kokouksen jälkeen että nyt tiedetään, kenen joukkueessa Trump on. Clinton julkaisi ennen tapaamista tviitin, jossa hän kehui jalkapallon miesten MM-kisoja. Samalla Clinton myös kirjoitti esittävänsä Putinin tapaavalle Trumpille kysymyksen siitä, tietääkö presidentti, kummassa joukkueessa hän pelaa.
Tapaamisen jälkeen Clinton tviittasi, että nyt kysymykseen on saatu vastaus.

CNN: Muutama yhdysvaltalaispoliitikko puolustaa Trumpia

Muutamat republikaanipoliitikot sen sijaan puolustavat puolustavat Trumpin toteamusta, ettei hän näe mitään syytä siihen, miksi Venäjä olisi sekaantunut Yhdysvaltojen viime presidentinvaaleihin. Asiasta kertoo CNN.
Esimerkiksi senaattori Rand Paul on sitä mieltä, ettei Trump pettänyt toteamuksellaan oman maansa tiedusteluyhteisöä. Hänen mielestään Trump teki oikein tavatessaan Putinin, koska vastustajien kanssa on tärkeää käydä keskustelua.

https://www.cnn.com/politics/live-news/trump-putin-helsinki/index.html
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1018943446583668736
http://www.foxnews.com/opinion/2018/07/16/putin-eats-trumps-lunch-in-helsinki-this-is-no-way-to-win-against-russia.html
https://edition.cnn.com/2018/07/16/politics/donald-trump-vladimir-putin-press-conference/index.html
https://twitter.com/Comey/status/1018965071786110976
https://twitter.com/HillaryClinton/status/1018650325354467328
https://twitter.com/HillaryClinton/status/1018972082816811009
https://www.cnn.com/politics/live-news/trump-putin-helsinki/index.html

STT

Kuvat: