Veganismi on luonnollinen osa perheen arkea – myös lasten kohdalla

13
Brianna ja Merle Tiks ovat asuneet Perniössä kuusi vuotta.

Aktiivinen ja liikunnallinen elämä ei ole este veganismille, sanoo Perniössä asuva ryhmäliikuntaohjaaja Merle Tiks. Virossa syntynyt Tiks on noudattanut kolme vuotta tyttärensä Brianna Tiksin, 10, kanssa vegaanista ruokavaliota. Se tarkoittaa lihan, kananmunan ja maitotuotteiden karsimista ruokavaliosta.

Tiks kertoo, ettei ole ikinä juurikaan pitänyt lihan mausta, ja söi sitä vain tottumuksesta.
– Yritin etsiä korvaavia ruokavalioita, ja sitten löysin veganismin. Etsin siitä valtavasti tietoa, luin artikkeleita ja innostuin veganismista todella, Tiks sanoo.

Tiks oli ensin epävarma siitä, voisiko myös lapsi pärjätä vegaaniruoalla, mutta selvitystyö ja käynti ravitsemusterapeutilla paljastivat sen mahdolliseksi. Myös Brianna itse oli innokas ryhtymään vegaaniksi äitinsä vanavedessä. Kumpikin siirtyi suoraan sekasyönnistä veganismiin, hyppäsivät siis heti altaan syvään päähän.

Tiks ohjaa sekä vesi- että tavallista jumppaa Salon kansalaisopistossa ja on lisäksi lisensoitu zumba- ja poundfit-ohjaaja. Brianna puolestaan harrastaa tanssia, uintia, partiota ja toimii Perniön vpk:ssa. Yhdessä he lumilautailevat ja pyöräilevät.
Tiks kummastelee sitä, miksi vegaaniruokavaliota pidetään epäsopivana yhdistää urheilulliseen elämäntapaan.
– Vegaaniruoka sisältää yhtä lailla proteiinia kuin muukin ruoka, kun sen koostaa oikein. Ei se mene niin, että syön pelkästään salaattia tai porkkanaa, Tiks toteaa.

Salon terveyskeskuksen ravitsemusterapeutti Soile Ruottisen mukaan lapsen voi nykyisin kasvattaa vegaaniksi luvan kanssa. Ruottinen nojaa työssään valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksiin, jotka uudistuivat vuonna 2016. Tuorein versio sisältää ensimmäistä kertaa suositukset lapsen vegaaniruokavaliosta.
–Oikein kootulla vegaaniruokavaliolla lapsen kasvu ja kehitys on mahdollista pitää normaalina, Ruottinen sanoo.

Lue lisää Salon Seudun Sanomista 29.7.2018.

B12

Ei ole olemassa tutkittua tietoa siitä, mitä veganismi aiheuttaa lapsille. Pahimmassa tapauksessa jää tärkeät ravintoaineet saamatta. Ihminen on sekasyöjä hampaitten perusteella ja saa parhaiten liukenevat ravinteet eläinperäisestä ravinnosta.
Jättäkää edes lapset rauhaan. Aikuisena voivat sitten valita, ovatko vegaaneja vai eivät.

Terve vegaani

Miksi lapsi pitää pakottaa syömään lihaa, jos hän ei itse sitä tahdo? Yhtä hyvin lihansyöjät voisi vaatia jättämään lapset rauhaan. Päättäköön aikuisena, haluaako olla lihansyöjä vai ei. Useimmat lihansyöjät syövät epäterveellisesti, minkä sydän- ja verisuonitautien yleisyys osoittaa. Pidän sellaista vanhempaa vastuullisena, joka perehtyy lapsensa ruokavalioon sen sijaan, että tyrkyttäisi tälle tietynlaista ruokaa silkasta tottumuksesta. Käsi sydämelle: moniko lihansyöjä keskustelee ravitsemusterapeutin tai muun ammattilaisen kanssa lapsensa ruokavaliosta?

Henrik

”Tutkittua tietoa on vaikka millä mitalla, kunhan osaa ja haluaa etsiä. Kommenttisi perusteella huomaan, ettet ole asiaan perehtynyt kunnolla. Monipuolista kasvisruokavaliota noudattava henkilö saa päinvastoin paljon enemmän ravintoaineita kun ihminen, joka syö osan ruoastaan lihana ja maitotuotteina. Valtava tutkimusaineisto todistaa, että terveellisellä vegaaniruokavaliolla elävät ihmiset elävät pisimpään. B12-vitamiini, joka oikeasti on bakteeri, jota saimme ennen vanhaan maasta, kun poimimme ruokamme sieltä, ja jota eläimet saavat, kun syövät maasta, on ainoa poikkeus. Ihmettelen kovasti, että ihmiset, jotka eivät sano mitään, kun näkevät lapsen syövän karkkia tai hampurilaisaterian limsalla, ovat huolissaan, kun joku antaa lapselleen kasviksia ruoaksi. Ei se liha sisällä mitään… Lue lisää »

Allan

Tarkkaan ottaen B12- vitamiini on bakteerien syntetisoima aineenvaihdunta tuote.

Eli kansanomaisesti bakteerien kakkaa.

B12-vitamiini syntetisoituu bakteerien toimesta eläinten ruansulatuskanavassa tai teollisesti valmistettuna.

Terve sekasyöjä

Kerro nyt vielä, mistä vegaani sitä B12-vitamiinia sitten saa? Minä syön elääkseni, en elä syödäkseni enkä tee ravinnostani suurempaa numeroa. Pyrimme perheessä syömään terveellistä mahdollisimman lähellä tuotettua ravintoa vuodenaikojen mukaan, näin käsittääkseni kuormitamme ympäristöä vähiten. Olemme terveitä, mitään vitamiineja emme purkista eikä piikkeinä tarvitse

Aromipesä

Lakto-vegaanisuus on parrautta. Ainoastaan idiootti voi pokka naamalla väittää että puhdas veganismi toimii. No, voihan se toimia jos vetää sadoilla euroilla merileväuutteista puuttuvat vitamiinit. B-vitamiinit ovat kaikki eläinperäisiä ja ainoastaan levistä niitä voi saada tarpeeksi. Lehmä on hieno otus ja se on kasvanut symbioosissa ihmislajin kanssa niin pitkään, ettei sitä enää luonnosta löydä. Maitotuotteissa ei minusta ole mitään väärää, ilman ihmistä kun lehmä lajina kuolisi. Lehmän lihaa ei ole mikään pakko syödä, mutta minusta vegaanienkin kannattaisi harrastaa ns. eettistä lihan syöntiä. Miettikää nyt itsekin miten paljon eläintä ja sen kuolemaa halventaa se, että päivän päätteeksi sen kuolleen ruhon kylkeen lyödään… Lue lisää »

Vegaani

Miettikää nyt itsekin miten paljon eläintä ja sen kuolemaa halventaa se, että päivän päätteeksi sen kuolleen ruhon kylkeen lyödään -30% tarra ja jos se ei silläkään mene, dyykaus-vastaisiin roskiksiin päätyvät poloiset. Jos sitä eläintä ja sen elämää haluaa halventaa, voisi lähteä kuitenkin siitä ettei sitä tapeta alunperinkään, mitä on helppo tukea jättämällä eläintuotteet ostamatta. Mieti, miten paljon eläintä halventaa se, että se joutuu elämään luonnottoman lyhyeksi jäävän elämänsä sullottuna karsinaan kymmenien muiden kanssa ja tulee lopulta teurastetuksi jotta ihminen saa leivän päälle kinkkuleikkeleen. Ne vitamiinit on loppujenlopuksi ihan yhtä helppoa saada kasaan pienellä suunnittelulla kuin proteiinikin. Kasvismaitoihin on usein lisättykin… Lue lisää »

Perussuomalainen mies

Kiitokset erinomaisesta artikkelista! On selvää, että lihansyönti ei ole loppuun asti kestävän kehityksen mukaista, ja kaikki toimet sen vähentämiseksi ovat kannustettavia ja toivottuja. Uskon, että moni kansalainen olisi valmis hyväksymään lihalle ja lihatuotteille lyötävän roiman haittaveron, joka ohjaisi kulutusta ekologisemman kasvisruoan pariin. Ilmastonmuutoksen hillitsemisessä olemme jo jälkijunassa, ja tarvitaan välittömiä toimia, jos haluamme vielä pelastaa elinympäristömme. Lihansyönnin rajoittaminen on tärkeä askel tällä tiellä.

Matti

Ihminen on sekasyöjä, sille tosiasialle ei voi mitään. Lasten pitää saada eläinkunnan tuotteita, muutoin kehitys jää muista jälkeen eikä koskaan saavuta sitä samaa tasoa kuin sekasyöjällä. Eläinkunnan tuotteita voi hommata valikoidusti. Kalaa, kananmunia jne., ei tarvitse ostaa sitä marketin possua eikä lehmää. Mutta niitä eläinperäisiä tuotteita on lapsille annettava. Vitamiinit K, A, D ja E ovat rasvaliukoisia, jotka tarvitsevat liuotakseen rasvaa. Siihen toki käy myös kasvirasva. Vitamiiinit eroitettuna omasta luonnollisesta ympäristöstä ei ole sama asia kuin pilleri. Kaikki flanovoinit ym. tärkeät hivenaineet jää saamatta. Tätä asiaa ei ole koskaan tutkittu. Aikuinen voi helpommin olla veganisti, koska kasvukehitys on jo suurelta… Lue lisää »

Matti

Haluan tähän kirjoitukseeni vielä lisätä B-vitamiinit, jotka ovat kaikki eläinperäisiä. Toisaalta myös, jos haluatte jotain eläintä sääliä, säälikää toisiaan ihmistä.

Afrikassa näkevät nälkää, ovat kurjissa olosuhteissa, sairautta ym. USA:ssa on meksikolaislapset erotettu vanhemmistaan. Monissa maailman maissa ihmisillä on kamalat olot sotimisten ja invalisoitumisen takia ym. Israeli saa ampua palestiinalaisia ja pommittaa naapurimaita USA:n avustuksella.

Säälikää näitä, tehkää jotain tärkeää, älkääkä pelkästään tuijottakaa omaan napaanne.

Allan

Vain B12-vitamiini on eläinperäinen tai sitä voidaan syntetisoida bakteereista pillerinä, esim Berocca.

Idiotismi

Joo, eläimiä pidetään paremmin kuin ihmistä. Heti jos näyttää että eläintä ei pystytä parantamaan, annetaan nukutuspiikki ikuiseen uneen. Ettei se vaan kärsi, tämä lukee oikein eläinsuojelulaissa. Ihminen saa kärsiä loppuun saakka, miksi siis ollaan huolissaan eläimistä?

Idiotismi

Ihmiskunta tyhmenee silmissä ja onko tämä kasvissyönnin tulos? Ihminen ei olisi nykyihminen ilman lihansyöntiä, me asuttaisiin vielä luolissa, jos lihaa ei olisi alettu syömään.

Ihmisen pitäisi syödä kaikkea, kohtuudella. Jos lihansyönti lopetettaisi kokonaan, niin silloin lehmä-, sika- ja muut rodut häviäisivät, koska kukaan ei niitä pidä lemmikkeinä huvikseen.

Ja tuosta lapsen vegaanisuudesta. Eikö voisi odottaa, että lapsi tekisi itse valinnan?