Budjetissa ei isoja yllätyksiä

0
Hallituspuolueiden puheenjohtajat, eurooppaministeri Sampo Terho (sin.), pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoivat hallituksen budjettiriihen tuloksista.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen viimeinen budjettiesitys saatiin kokoon ilman suurta vääntöä. Etukäteen hallituspuolueilla oli erilaisia näkemyksiä etenkin tuloverotuksen kevennyksistä, mutta lopulta sitä ei tarvittukaan.
Hallitus sai kuin lahjana budjettiriihen alla tiedon työttömyysvakuutusmaksun alentamisesta. Tämä kompensoi ensi vuoden työeläkemaksun nostoa juuri sopivasti, että tuloverotus ei ensi vuonna kiristy.

Budjettiriihessä ja jo sitä ennen hallituspuolueet olivat yksimielisiä maatalouden tukemisesta. Jo ennestään heikkojen katteiden kanssa painivat maatilat joutuivat vaikeuksiin, kun kuiva ja kuuma kesä poltti satotoiveet.
Maataloudelle on luvassa yhteensä 90 miljoonan euron kriisipaketti, josta tämän vuoden lisäbudjettiin ohjataan 30 miljoonaa euroa.
Maatalouden kriisipaketti on saanut suurta ymmärrystä myös oppositiopuolueissa.

Suuria yllätyksiä ensi vuoden budjettiesityksestä ei löydy. Kokoomus sai läpi sijoitussäästötilin, johon kompromissina sovittiin 50 000 euron katto. Uusi tili helpottaa piensijoittajia ja selkeyttää osakekaupan verotusta. Tilille kertyneitä osinkoja ja luovutusvoittoja verotetaan vasta, kun varoja nostetaan.
Palkansaajien verotusta kevennetään vain hieman, ja kevennys suunnataan pienituloisille. Keskustan ajama hanke toteutetaan korottamalla perusvähennystä, työtulovähennystä sekä valtion- ja kunnallisverotuksen eläketulovähennyksiä.
Siniset taas saivat läpi niin sanotun Lex Lindströmin jatkon, joka avulla iäkkäät pitkäaikaistyöttömät voivat siirtyä varhaisemmin eläkkeelle.

Ensi kevään eduskuntavaalien pelättiin johtavan vaalibudjettiin. Suurta innostusta määrärahojen nostoon ei budjettivalmistelun loppusuoralla kuitenkaan nähty.
Kovin tiukaksi ensi vuoden budjettia ei voi kuitenkaan kehua. Velkaantuminen jatkuu, ja valtion budjettitalouden alijäämän ennakoidaan olevan 1,4 miljardia euroa vuonna 2019. Pääministeri Sipilän mukaan velaksi eläminen loppuu vuonna 2021.