Murto ja Nikkanen jäivät mataliin korkeuksiin Suomi-Ruotsi-maaottelussa, Erikssonille ja Liipolalle kolmossijat

0
Tekniikkaongelmien kanssa loppukesän painiskellut Henri Liipola onnistui oikealla hetkellä.

Salon seudun seiväshyppääjät eivät yltäneet korkeaan tulostasoon yleisurheilun Suomi-Ruotsi-maaottelussa Tampereella. Salon Vilppaan Wilma Murto oli kilpailun kolmas tuloksella 415, Someron Esan Minna Nikkanen jaettu neljäs lukemilla 405.

Murto aloitti kilpailun juuri 415:stä, jonka hän ylitti toisellaan. Viimeinen yritys 425:stä oli varsin hyvä, mutta vauhti ei aivan riittänyt ylitykseen. Suomalaishyppääjistä paras oli tällä kertaa Saga Andersson, joka sijoittui toiseksi Ruotsin Angelica Bengtssonin jälkeen.

Nikkasen aloituskorkeus 405 ylittyi läpijuoksun ja vaisun yrityksen jälkeen kolmannella hypyllä, jonka jälkeen rima jäi väpättämisestä huolimatta kannattimilleen. Ensimmäisessä yrityksessä 415:stä samankaltainen väpättäminen toi riman alas, ja viimeinen hyppy jäi limboksi.

Nikkanen nousi Suomen huipulle ja myös ikäluokkansa Euroopan eliittiin alle kaksikymppisenä vuonna 2007. Koko 2010-luvun ajan hän ollut varma hyppääjä siten, että tuloskehitys nousi vuoteen 2015 asti jatkuvasti.

Tällä kaudella tuli kuitenkin takapakkia. Ulkoratakilpailujen tuloskeskiarvo (423) senttimetriä) on huhtikuussa 30 vuotta täyttäneellä Someron Esan hyppääjällä heikoin naismuistiin, ja kolmesta kilpailusta ei tullut tulosta lainkaan. Vuoden 2008 jälkeen keskiarvo on ollut huonompi vain kerran, ja kyseisenäkin vuonna 2011 Nikkanen hyppäsi vahvan hallikauden silloisella ennätystuloksellaan 460.

Salon Vilppaan korkeushyppääjä Samuli Eriksson sijoittui kolmanneksi yleisurheilun Suomi-Ruotsi-maaottelussa. Viime vuonna maaotteluvoittoon hypänneen Erikssonin tulos Tampereella oli 209.

Hänen edelleen ylsivät kisan voittanut Suomen tulevaisuuden toivo Arttu Mattila ja Ruotsin Philip Frifelt Lundqvist. 17-vuotias Mattila selvitti korkeudet 212:een asti Lundqvistia paremmalla pöytäkirjalla, mikä olisi jo riittänyt ykköstilaan. Mattila ylitti varmuuden vuoksi vielä myös 214.

Eriksson meni 209 yli kolmannella yrityksellä. Hän yritti ensin kerran 212:sta, ja kun Mattila ylitti kyseisen korkeuden ensimmäisellään, siirsi Eriksson loput yrityksensä 214:een. Hänen osaltaan kilpailun viimeiseksi jäänyt hyppy ei ollut lähellä onnistua.

Someron Esan moukarinheittäjä Henri Liipola tuskaili pahemman kerran Ratinan liukkaassa ringissä. Viimeisellä heitollaan hän osoitti kuitenkin venymiskykyä kiskaistessaan moukarin lukemiin 70,33 ja toi samalla Suomelle kolmoisvoiton.

Liipola oli heittovuorossa viimeisenä. Ennen hänen ja samalla kilpailun päätösheittoa Aaron Kangas johti ja Tuomas Seppänen oli toisena. Tilastoennusteessa niukahko Suomen voitto kääntyi radalla tyrmäyspisteiksi 16–6.

– Minulla on ollut parin kuukauden ajan tekniikkavaikeuksia. Varmaan ikinä ennen ei ole jännittänyt näin paljoa, Liipola kommentoi Ylen haastattelussa.

Kangas hätyytteli tuloksellaan 71,44 ennätystään, ja Seppänen kiskaisi kauden parhaana noteerauksenaan 70,77. Liipola pystyi palaaman yli 70-metristen tulosten kastiin: ahkerasti ulkoratakauden aikana kisannut mies on jäänyt vain kertaalleen kyseisen rajan alle.