Hävikkiä vähemmäksi

0
Ruokahävikki on turhaan tuotettua jätettä.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan Suomessa kotitalouksien ruokahävikki on 120–160 miljoonaa kiloa vuodessa. Ihmistä kohden se on 20–25 kiloa.
Koko ruokaketju eli alkutuotanto, teollisuus, kauppa ja ravintolat mukaan lukien ruokahävikki on 400–500 miljoonaa kiloa vuodessa. Luke etsii keinoja ohjata syömäkelpoinen ruoka takaisin ruokaketjuun ja syömäkelvoton hävikki ravinteiksi maatalouden hyötykäyttöön.

Ruokahävikkiä syntyy eniten kotitalouksissa, joissa kuutisen prosenttia ruoasta päätyy roskiin. Yksi ruokahävikin vastaisen työn tavoitteista on kulutustapojen muutos.
Kotitalouksien ruokahävikki johtuu useimmiten suunnittelemattomuudesta, heikoista keittiötaidoista ja viitseliäisyyden puutteesta: tähteitä ei hyödynnetä ja parasta ennen -elintarvikkeita käsitellään kuin viimeisen käyttöpäivän tuotteita.

Kuntien ravitsemuspalveluissa on keinonsa ruokahävikin hillitsemiseen, koska päivittäiset asiakasmäärät ovat melko tarkasti tiedossa, mutta ravintoloissa ennakointi on vaikeampaa. Osa ravintoloista myy yli jääneitä annoksia lounasajan jälkeen puoleen hintaan.
Nyt markkinoille on tullut myös sovelluksia, jotka lataamalla kuluttaja pääsee näkemään ja ostamaan tarjoilusta yli jäänyttä ruokaa edullisesti. Salossa kaksi ravintolaa on mukana Ruoanpelastuspalvelu ResQ Clubissa.

ResQ ja samalla toimintaperiaatteella Suomessa toimiva Lunchie Market ovat yksi keino vaikuttaa maailmanlaajuiseen ongelmaan. Nykyteknologiaa hyödyntävät sovellukset tukevat ekologista ajattelua. Palvelusta hyötyy niin edullisia annoksia ostava kuluttaja kuin ylijäämäruoasta maksun saava yrittäjä.
Välityspalvelut löytävät luonnollisesti asiakkaansa helpoimmin suurissa kaupungeissa, mutta mahdollisuuksia löytynee myös Salon kokoisten kaupunkien keskustaajamissa.
Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa sekä taloutta että ympäristöä. Ruokahävikki on tarpeeton ympäristöongelma ja kaikki keinot sen vähentämiseen kannatettavia. EU:n linjauksen mukaan ruokahävikki pitäisi puolittaa 2030 mennessä.