Heikko rehusato pakottaa eläintilat ylimääräisiin teurastuksiin

0
- En voi kieltää, etteikö kesä olisi ollut raskas. Kaikki ennalta suunnitellut asiat menivät uusiksi, mutta ei tässä mitään paniikkia ole. Minusta olemme kuitenkin tehneet järkeviä ratkaisua olosuhteisiin nähden, sanoo Heikki Perkonoja. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kuivat ja lämpimät säät ovat aiheuttaneet etenkin eläintiloilla paineita. Laitumet eivät ole kasvaneet ja talven heinäsato on jäämässä niin pieneksi, että osa eläimistä pitää teurastaa. Sauvossa, Henna ja Heikki Perkonojan 600:n luomulampaan tilalla päätökset teurastuksista ovat jo tehty.

– Meillä on tällä hetkellä kasassa yksi kolmasosa talven heinistä. Syyskuussa saadaan vielä rehua lisää, mutta mitään ihmeellistä ei ole odotettavissa. Olemme paalanneet myös luomuolkea syötettäväksi. Huonon rehutilanteen vuoksi teuraaksi menee 50–100 emolammasta, kertoo Heikki Perkonoja.

Teuraaksi lähtee vanhempia emolampaita, jotka karsitaan pois luonteensa vuoksi.
– Ei tämä meille ole niin järkyttävää, sanoisin sitä jalostukselliseksi työksi. Pöhköimmät pois eli sellaiset, jotka ovat aina aidan toisella puolella tai karkaavat naapurin kukkamaahan, sanoo Henna Perkonoja.

Tänä vuonna on saanut poikkeusluvalla korjata heinää ekologisilta alueilta. Siitä ei ole ollut hyötyä kuitenkaan Perkonojien tilalla, sillä harva kesanto on luomustatuksella.
– Luomutiloille byrokratia soppa olisi ollut niin isotöinen, että oli helpompi vähentää eläimiä kuin lähteä paperisotaan. Onneksi viljelijöiden keskuudessa on hyvä yhteishenki ja mekin olemme saaneet yhteistyökumppaneiltamme ostettua heinää ja viljaa, toteaa Heikki Perkonoja.

MTK Kuusjoen sihteeri Sanna Mäki kiittelee myös viljelijöiden yhteishenkeä tiukassa tilanteessa.
– Viljelijät ovat ammattikuntana sellaisia, että pidetään yhtä ja autetaan hädän hetkellä. Yksikään tila ei pysty tällä hetkellä herroiksi elämään. Katteet ovat niin huonot, että monet miettivät mikä on järkevää jatkossa. Se mistä olen henkilökohtaisesti huolissani ja mihin toivoisin muidenkin ihmisten heräävän on kotimaisen ruuan saanti, sanoo Mäki.

Lue lisää päivän lehdestä.