HS: Uudet anemialääkkeet sopivat myös lihavuuden hoitoon, selvitti suomalaistutkimus

5

Oulun yliopiston tutkimuksessa on selvinnyt, että pian markkinoille saapuvat uudenlaiset anemialääkkeet sopivat myös lihavuuden hoitoon, kertoo Helsingin Sanomat.
Tutkijat selvittivät, että uusien lääkkeiden aiheuttama aineenvaihdunnan hidastuminen estää potilaan lihomisen. Asiaa tutkittiin Oulun yliopistossa hiirillä. Kokeissa hiirten paino laski, varastoituneen rasvan määrä väheni ja kolesteroliarvot paranivat.
Kolesteroliarvojen paranemista on jo havaittu myös ihmisissä anemialääkekokeiden yhteydessä. HS:n mukaan tutkijoiden tavoitteena on jatkaa eläinkokeita, kunnes suuret lääkeyhtiöt saadaan vakuutettua siitä, että uusia anemialääkkeitä tulisi tutkia myös lihavuuden hoidossa.
Ylipaino on merkittävä terveysongelma useimmissa vauraissa teollisuusmaissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan neljäsosa suomalaisista työikäisistä aikuisista on lihavia. Suomalaisten miesten paino on noussut 1970-luvulta ja naisten 1980-luvulta lähtien.
Lihavuuden ohella lievä ylipaino on normi. Vuonna 2017 lähes kolme neljäsosaa miehistä ja kaksi kolmasosaa naisista oli ylipainoisia.
THL:n määritelmän mukaan ylipainoisen painoindeksi on yli 25 ja lihavan yli 30. Painoindeksi lasketaan painon suhteena pituuteen.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005791277.html
https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/kansallinen-lihavuusohjelma-20122015/lihavuus-lukuina/lihavuuden-yleisyys-suomessa

STT

Kuvat:

Minna

No hyvää päivää….Lihavuuden syy sokeri, transrasva ja prosessoitu ruoka ja kaiken tämän tolkuton markkinointi. Jospa lähdettäisiin poistamaan sitä lihavuutta ihan maalaisjärjellä ja terveellisellä ruualla.

Maalaisjärki hoi

Lihavuuden syy on se, että syö enemmän kuin kuluttaa, kyllä se onnistuu terveellistä ruokaakin syömällä.

Tapio Äyräväinen

Minnan kanssa samaa mieltä. Vähintään joka toinen päivä kunnon lenkki (liikuntaa eikä HK:n Sinistä) ja terveellistä sapuskaa. Mahdollisimman vähän rasvaa ja lihaa. Paljon tomaatteja, salaatteja, melonia, kurkkua. Alkoholi ja tupakka pois. Ei se sen kummempaa ole.

Urpo

Liikunnan merkitys suoraan painonhallintaan on hiukan kaksijakoinen. Kulutuksen määrä toki kasvaa, mutta kohtuudesta puhuttaessa liikunnan osuus kokonaiskulutuksesta on aika pieni. Itse koen liikunnan silti erittäin tärkeänä osana painonhallintaa. Henkiset jutut on tärkeitä, jotta kuri syömisessä säilyy ja siihen liikunta auttaa. Toki hyvä fyysinen kunto on muutenkin tärkeä asia ja esim. työ- ja asiointimatkojen hoitaminen auton sijaan lihasvoimalla tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden yhdistää arjen rutiinit liikuntaan, jos ajankäyttö on selitys liikkumattomuudelle. Uutisen lääkeessähän on kyse firmasta, joka haluaa myydä tuotettaan mahdollisimman paljon eli tehdä mahdollisimman hyvää tulosta. Markkinat painonhallinnassa ovat valtavat, joten luonnollisesti yritykset siihen yrittävät iskeä. Kuluttajien on silti pidettävä jalat… Lue lisää »

mauri

Tarkoitatko liikunnalla lihaskuntoa parantavaa liikuntaa vai sydän- ja verenkiertoelimistöä parentavaa liikuntaa eli aerobista liikuntaa? Lihaskuntoa parentavan liikunnan merkitys lihavuuden estämisessä on suuri, sillä 1 kilo lihasta polttaa 20 Kcal energiaa levossa. Liikkeellä ollessa lihaksikkaan ihmisen energiankulutus on vieläkin suurempi. Eli mitä enemmän ihmisessä on lihasta, niin sitä enemmän keho käyttää energiaa ja sitä myöten saa syödä enemmän, myös niitä herkkuja.