Iran-pakotteet repivät rintamaa

1
Yhdysvaltain pakotteet tuntuvat jo Iranin taloudessa. Maan valuutan rialin arvo on puolittunut kesän aikana.

Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta ja palautti käyttöön pakotteet.
Pakotteet ovat jatkoa presidentti Donald Trumpin viitoittamalle linjalle. Hän uhkasi jo keväällä Irania historian voimakkaimmilla talouspakotteilla.

Päätös tarkoittaa, että Yhdysvaltojen ja muiden maiden yhteinen rintama on murtunut. Tämä asettaa ydinsopimuksen muut osapuolet hankalaan tilanteeseen.
Sopimuksen tavoitteena oli, että pakotteet puretaan vastineeksi siitä, että Iran lopettaa ydinaseiden kehittämisen.
Trump on arvostellut sopimusta ja vaatinut, että Iranin kanssa neuvotellaan uusi kokonaisvaltaisempi sopimus, jossa otetaan mukaan myös ballistiset ohjukset ja terrorismin tukeminen.

Euroopalle pakotteet aiheuttavat ongelmia. Yhdysvallat patistaa muita maita taloudellisten sanktioiden uhalla lopettamaan kaupankäynnin ja öljyn tuonnin Iranista.
Pakotteet tarkoittavat vaikeuksia myös eurooppalaisille yrityksille, joilla on liiketoimintaa Iranin kanssa.
Vielä enemmän ongelmia on luvassa marraskuussa, kun Yhdysvallat ottaa käyttöön pakotteiden toisen aallon. Uudet pakotteet iskevät muun muassa pankkisektoriin, joka vaikeuttaa ulkomaisten yritysten maksujen saantia Iranista.
EU tukee edelleen kaupankäyntiä Iranin kanssa. Myös Saksan, Ranskan ja Britannian yhteisessä julkilausumassa todetaan, että liiketoimintaa Iranin kanssa jatketaan Yhdysvaltain päätöksestä huolimatta.

Iran on tärkeä kauppakohde monille suomalaisyrityksille. Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan noin 70 suomalaisella yrityksellä on liiketoimintaa Iranissa. Suomen vienti Iraniin oli viime vuonna 115 miljoonaa euroa.
Suomen Iranin viennissä on ollut vahvaa kasvua. Edellisvuodesta kasvua oli peräti 50 prosenttia.
Pankkitoimintaan kohdistuvat pakotteet voivat sulkea oven suomalaisyrityksiltä. Kaupankäyntiä rajoittaa myös uhka osto- tai myyntikielloista Yhdysvaltojen kanssa.
Iranin öljyviennin pysähtyminen vaikuttaa suoraan myös suomalaisiin kuluttajiin, sillä se voi vauhdittaa öljyn hinnan nousua.

Jumbo

Trump on osoittautunut sellaiseksi norsuksi posliinikaupassa, kuin pelättiinkin. Tehtyjä sopimuksia puretaan Trumpin vaatimuksesta yksi toisensa jälkeen alkaen Pariisin ilmastosopimuksesta ja näin rapautetaan vuosien sopimuksiin tehty työ, joka ei totisesti ole ollut helppoa. Yhdysvaltain asema luotettavana sopimuskumppanina rapautuu vauhdilla ja syö sen mahtiasemaa yksipuolisilla, uusilla tulkinnoillaan sopimusten sisällöistä, joita he itse ovat olleet tekemässä. Jos Yhdysvaltojen tarkoitus on Trumpin johdolla eristäytyä muusta maailmasta vain omaan napaansa tuijottaen, niin hyvässä menossa ollaan. Suunnitteilla olevan Meksikon vastaisen rajan muurin rakennustyöt kannattaisi aloittaa nyt heti ja jatkaa muuria kaikkialle USA:n ympärille. Sieltä ei norsun tömistelykään kuulu niin kauas eikä häiritse muun maailman menoa. Hyvää… Lue lisää »