Kiskonjoen kunnostus on elintärkeää taimenelle

  0
  Kivenpyörittäjät Valoniasta: vesiasiantuntija Janne Tolonen (vas.) ja projektisuunnittelija Ville Ojala. Latokartanonkosken joenuoman sivuhaara aukaistaan virtaukselle, ja kivi siirretään toiseen paikkaan hartiavoimin.

  PerniössäWWF:n, Valonian ja Varsinais-Suomen ely-keskuksen talkooleiriläiset kunnostavat Kiskonjoen Latokartanonkosken kohdalla lisääntymispaikkoja uhanalaiselle taimenelle.

  Saappaitaan joen sivu-uomassa uittavat Valonian vesiasiantuntijat Janne Tolonen ja Jussi Aaltonen . Valonia on suunnitellut virtavesikunnostukset, joissa avataan joen toista uomaa auki kivistä, että vesi pääsee virtaamaan kunnolla. Mukana raivaustyössä on myös muun muassa projektisuunnittelija Ville Ojala Valoniasta.

  Vielä torstaina aamupäivällä joen sivu-uoma on ollut kuivillaan, mutta puolilta päivin vesi jo solisee uoman läpi kiviä väistellen.

  – Joen kunnostus on elintärkeää taimenelle. Matalahko uoma on taimenen poikasille sopiva paikka, sanoo Aaltonen, joka kaivaa ja siirtelee kivenmurikoita joessa.

  –Lohikin nousee jokeen, mutta se on suuremmissa virtauksissa viihtyvä kala. Tämä on yksi Suomen pienimpiä lohijokia.

  Taimenen viihtymisestä Latokartanonkoskessa on hyötyä luonnolle, mutta myös paikallisille asukkaille. Paikka houkuttelee alkuperäisiä meritaimenkantoja, lohta ja vaellussiikaa, ja se on yksi Lounais-Suomen parhaimpia vimpajokia.

  WWF:n virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen sanookin, että kunnostuksella koetetaan parantaa kaikkien vaelluskalojen asemaa.