Liike ravistelee EU:n vakautta

0
Presidentti Trumpin entinen neuvonantaja Steve Bannon on kierrellyt Euroopassa tapaamassa populistipuolueiden johtoa. Maaliskuussa hän tapasi oikeistopuolue FN:n puheenjohtajan Marine Le Penin.

Presidentti Donald Trumpin entisen neuvonantajan Steve Bannonin visiot voivat ravisuttaa EU:n vakautta.
Bannonin tavoitteena on vauhdittaa Euroopan The Movement -ryhmää eli Liikettä, joka haluaa yhdistää EU-maiden nationalisti- ja konservatiivipuolueet. Liike voi johtaa populistisen ja nationalisten suuntauksen voimistumiseen Euroopassa.

Konservatiivisista ja nationalistisista ajatuksistaan tutuksi tullut Bannon myöntää suoraan, että eurooppalaisen Liikkeen tavoitteena on rampauttaa EU.
Tätä uhkaa ei kannata vähätellä, jos kohta ei liioitellakaan. On syytä muistaa, että Bannon oli mukana toteuttamassa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa aluksi mahdottomalta tuntunutta hanketta eli nostaa Trump presidentiksi.
Populistinen ja kansallismielinen ideologia onnistui, ja Trump sai taakseen äänestäjien suuren tuen.

Liikkeen johtohahmoksi on noussut belgialainen Mischael Modrikamen. Trumpin vaalivoiton innostamana hän uskoo Euroopan populististen voimien yhdistämiseen. Nykyisin puolueet ovat levinneet useisiin eri ryhmiin.
Modrikamen sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa (HS 6.8.), että Liike ei halua tuhota vaan uudistaa EU:ta. Unionin ongelmana hän näkee demokratian puutteen ja virkamiesvallan.

Liikkeen lento voi tyssätä populistipuolueiden keskinäisiin kahnauksiin. Jäsenmaissa valtaan nousseet populistipuolueet ovat toiminnaltaan ja tavoitteiltaan erilaisia. Monet niistä ovat henkilöityneet vahvaan johtajaan, joiden voi olla vaikeaa sopia yhteisestä linjasta Euroopan tasolla.
Toisaalta tyytymättömyys unionia ja perinteisiä puolueita kohtaan yhdistää populistisia liikkeitä. Monet ryhmistä ovat ammentaneet kannatuksensa EU:n vastaisella politiikalla.
Liike tähtää Modrikamenin mukaan lähinnä populistipuolueiden löyhään yhteenliittymään. Samaan aikaan osa jäsenmaiden nationalistisista oikeistopuolueista tavoittelee yhteistä kansallismielistä rintamaa EU-parlamenttiin.
Olipa lopputulos kumpi tahansa, Eurooppaan on nousemassa uusi kriittinen ryhmä, jonka äänenpaino voi kasvaa tulevissa vaaleissa.