Lukiolaisten edut vaihtelevat kouluittain – Salon kaupungin lukiot eivät tarjoa ylimääräisiä etuja

0
Kosken lukio panostaa siihen, että kaikille opiskelijoille järjestetään koulukuljetukset. Kuvassa Marttilasta Kosken lukioon kulkevat Jenna Kattelus (vas.), Reetta Laaksonen ja Veeti Nurminen. He kaikki käyttävät tuettua koulukyytiä.

Suomenlukioiden opiskelijoilleen tarjoamat edut ovat pinnalle Ylen lukioille tekemän kyselyn myötä. Siihen vastanneista lukioista 42 prosenttia tarjoaa opiskelijoilleen kannettavan tietokoneen ilmaiseksi tai hyvin edullisesti tai antaa rahaa sen ostoon.

36 prosenttia lukioista tarjoaa opiskelijoilleen jotain etuja, kuten lainattavia kurssikirjoja. Lukioista 24 prosenttia ei tarjoa mitään ylimääräisiä etuja opiskelijoilleen.

Salosta ja sen naapurikunnista löytyy kaksi lukiota, jotka tarjoavat opiskelijoille kannettavat tietokoneet käyttöön joko ilmaiseksi tai hyvin edullisesti. Yksi lukio avustaa opiskelijoita tietokoneen hankinnassa tarvittaessa.

Näistä lukioista kaksi tarjoavat lisäksi muita etuja opiskelijoille.

Alueen lukioista neljässä ei ole tarjolla ylimääräisiä etuja opiskelijoille.

Kosken lukion rehtori Mirja Rautavuori-Lehtivaara kertoo, että lukio panostaa eniten koulukuljetuksiin, jotka se järjestää kaikille opiskelijoilleen.

– Osa pääsee koululle linja-autolla, mutta lähikunnista järjestämme taksikuljetuksen. Opiskelijan omavastuu on euron suuntaansa riippumatta siitä, kuinka pitkä matkasta tulee.

Erityisesti ensimmäisen vuoden opiskelijat hyötyvät kuljetuksista. Kuittia vastaan he saavat matkojen omavastuuosuudesta takaisin 13 euroa kuukausittain.

– Kuljen itsekin koulukuljetuksilla. Opiskelija ei itse joudu maksamaan kuljetuksesta juuri mitään, Kosken lukion opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Reetta Laaksonen kommentoi.

Salon kaupungin lukioilla on yhtenäinen linja siitä, ettei opiskelijoille tarjota ylimääräisiä etuja. Linjaukseen ei toistaiseksi ole tulossa muutoksia. Se koskee Perniön, Halikon ja Salon lukioita.

– Salo kuuluu isompien kaupunkien ja asutuskeskusten kanssa samaan veneeseen. Kun lukiokoulutuksessa on paljon väkeä, ei kannettavia tietokoneita tai muita vastaavia hankintoja pystytä isolle opiskelijajoukolle maksamaan, sanoo Salon lukion rehtori Juha-Markus Koistinen .

Lue muiden alueen lukioden tilanteesta lisää päivän lehdestä.