Panttilainaamoon tuodaan esineitä koruista autoihin

0
Salon Pantin vitriinistä löytyy Björn Weckströmin Lapponialle suunnittelema sormus 1970-luvulta.

Salon keskustaan avattiin lokakuussa 2014 panttilainaamo Salon Pantti. Yleisin vakuus panttilainaamossa on kultaesine, kuten sormus tai koru. Lisäksi hopeaa, puhelinosakkeita, kelloja, taidelasia, soittimia ja uutta elektroniikkaa pantataan paljon, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Sanna Heinonen.

 

Salon Pantti poikkeaa useimmista panttilainaamoista siinä, että se vastaanottaa isompaakin pantattavaa, kuten autoja, moottoripyöriä ja veneitä. Ajoneuvojen tarjoaminen ei Heinosen mukaan ole harvinaista, vaan niitä on lainavakuutena jatkuvasti.

 

– Jotkut asiakkaat tuovat veneensä panttilainaamoon talvea vasten, kun sille ei enää ole käyttöä vesillä, Heinonen sanoo.

 

 

Enin osa asiakkaista lunastaa pantatun esineen takaisin, mutta tavatonta ei ole sekään, että ihmiset hyödyntävät panttilainaamoa myyntitarkoituksessa.

 

– Jotkut sanovat suoraan, että tahtovat myydä, eikä heillä ole halua lunastaa panttia takaisin. Siinä mielessä toimimme myös osto- ja myyntiliikkeenä, Heinonen sanoo.

 

Osa panteista jää myös tahattomasti panttilainaamolle. Salon Pantti järjestää noin neljästi vuodessa nettihuutokaupan, jossa tavaraa myydään isommalla volyymilla.

 

 

Luoton ottaminen panttia vastaan on Heinosen mukaan varmempi keino ottaa lainaa kuin viime vuosina yleistyneet pikavipit. Pahimmassa tapauksessa henkilö vain menettää panttinsa. Panttilainaamosta ei tule kenellekään luottohäiriömerkintää, hän huomauttaa.

 

 

Heinonen kertoo nähneensä neljän vuoden aikana mitä eriskummallisimpia esineitä, joita asiakkaat ovat kantaneet kynnyksen yli.

 

– Meille on tarjottu kaikkea nyrkkeilykehästä luistimenteroituskoneisiin, Heinonen naurahtaa.

 

 

Lue lisää Salon Seudun Sanomista 4.8.2018.