Robotisoidun lääkeannostelun kokeilu lähestyy loppuaan Salossa – ”palaute on ollut positiivista”

1
Annan robotille arvosanaksi täyden kympin, 84-vuotias Maija Johansson riemuitsee.

Evondosin koneellisen lääkeannostelunpuolivuotinenkokeilu on lähestymässä loppuaan Salossa. Kokeilun oli määrä alkaa helmikuussa, mutta vapaaehtoisten kotihoidon asiakkaiden löytäminen ja koneellisen annosjakelun puuttuminen viivästyttivät aloitusta. 50 lääkeannostelurobottia saatiin asiakkaiden käyttöön kevään kuluessa, minkä vuoksi kokeilua jatketaan syksyllä vielä kaksi kuukautta, kertoo Evondosin viestintäjohtaja Leena Manner .

 

– Robotit ovat olleet kotihoidon asiakkaiden käytössä nyt noin neljä kuukautta. Sekä työntekijöiltä että asiakkailta tullut palaute on ollut positiivista, Manner toteaa.

 

Kun lääkeannostelu hoituu koneellisesti, kotihoidon työntekijälle jää enemmän aikaa asiakkaan kohtaamiseen – siis ”varsinaiseen hoitotyöhön”. Mannerin mukaan kotikäyntien tarve vähentyy pitkällä aikavälillä koneellistumisen myötä, mutta asiakkaan parissa kulloinkin vietetty aika pidentyy.

 

Salon kaupunki päättää kokeilun päätyttyä koneellisen lääkeannostelupalvelun jatkosta.

 

Täällä lääkeannostelurobotteihin on liittynyt enemmän epäluuloa kuin muissa kunnissa, koska Salo osallistui ensimmäisenä robottien pilottikokeiluun vuonna 2014. Mannerin mukaan palvelu oli vielä tuolloin heikosti toimiva raakile, mutta huonojen kokemusten synnyttämät mielikuvat istuvat edelleen tiukassa.

 

 

Ensin se vilkuttaa vihreää valoa, sitten naisääni sanoo ”On aika ottaa lääke”, kuvailee 84-vuotias Maija Johansson makuuhuoneen pöydällä lepäävää Evondosin lääkeannostelurobottia, jonka hän on ristinyt pelkäksi ”robotiksi”. Laite on valkoinen, pyöreä ja muistuttaa hieman pöytätietokoneen ja vuoronumerolaitteen risteämää.

 

– Me juttelemme täällä keskenämme, ja minä muistan aina kiittää robottia lääkkeistä. Se on jo ihan kaveri minulle, Johansson sanoo.

 

Johansson sairastaa diabetestä, reumaa, uniapneaa sekä kilpirauhasen ja sydämen vajaatoimintaa. Hän kertoo, että aiemmin lääkkeet saattoivat helposti unohtua iltaisin keittiön pöydälle, mutta keväästä lähtien robotin valvonnassa yksikään lääke ei ole unohtunut ottaa. Lääkkeitä hän syö neljästi päivässä.

 

Johansson ei ilahdu ajatuksesta, että robotti vietäisiin pois koneellisen lääkeannostelukokeilun päättyessä syksyllä, koska hän sanoo olevansa jo niin tottunut sen läsnäoloon.

 

 

Lue lisää Salon Seudun Sanomista 14.8.2018.

Marco

Mitäpä muutakaan firman edustaja sanoisi imaisessa mainoksessa kuin että ”positiivista”.