Ruoanpelastuspalvelu ei ole lyönyt läpi Salossa– vain kaksi ravintolaa lähtenyt mukaan

3
Splizzeria ilmoittaa ResQ Clubissa lounaspizzoja ja yksittäisiä raaka-aineita. Kuvassa Splizzeria Salon ravintolapäällikkö Mia Koski. Kuva: SSS/Ville-Veikko Kaakinen

Ruoanpelastuspalvelu ResQ Clubin käyttö on jäänyt Salossa marginaaliin. Vain kaksi salolaista ravintolaa käyttää palvelua. Kesän aikana ResQ Clubilla on ollut Salossa muutamia satoja kävijöitä.

Palvelun kautta ravintolat voivat vähentää ruokahävikkiä myymällä ylijääneitä annoksia alennettuun hintaan. Esimerkiksi lounasbuffetista syömättä jääneet annokset voi asettaa lounaan päätyttyä tarjolle ResQ-palveluun.

Esimerkiksi Splizzeriaa Salossa ResQ-palvelu on auttanut vähentämään ruokahävikkiä.

Ravintolapäällikkö Mia Koski kertoo, että Splizzeria on ollut mukana palvelussa vähintäänkin vuoden päivät. Aivan tarkkaa aikaa Koski ei osaa sanoa.

Ravintola ilmoittaa ResQ Clubissa lounasbuffetista ylijääneitä pizzoja ja yksittäisiä raaka-aineita, joita ravintolasta löytyy liiaksi.

– Valmiita lounaspizzoja saattaa joskus jäädä paistamatta. Silloin ilmoitamme niistä ResQ:n kautta, Koski kertoo

Palvelu onkin auttanut ravintolaa vähentämään ruokahävikkiä. Aivan kaikki siellä ilmoitetut pizzat ja raaka-aineet eivät mene kaupaksi.

– Turussa työskennellessäni ResQ:n kautta ei jäänyt mitään ostamatta. Ehkä Salossa ihmiset eivät vielä tiedä palvelun olemassaolosta, Koski pohtii.

Splizzerian lisäksi myös nepalilainen ravintola Bhanchha Ghar myy ruoka-annoksia ResQ Clubin kautta. Bhanchha Ghar oli aloittaessaan Salon ensimmäinen ResQ-ravintola. Se liittyi palveluun kesällä 2016.

Kahden vuoden aikana salolaisia ravintoloita on siis saatu palveluun mukaan niukasti.

– Uusien ravintoloiden hankkimisessa on paljon parannettavaa, myöntää ResQ Clubin operatiivinen johtaja Aku-Jaakko Saukkonen.

ResQ Clubin lisäksi Suomessa on myös toinen samalla toimintaperiaatteella toimiva palvelu, Lunchie Market. Lunchiella ei kuitenkaan ole toimintaa Salon alueella.

Ravintola Lounarissa ruokahävikkiä syntyy väistämättä, vaikka sen määrää vähennetäänkin esimerkiksi ruokasuunnittelun avulla.

ResQ Clubin kaltainen palvelu ei kuitenkaan toimisi ratkaisuna ongelmalle.

– Kokonaisten annosten myyminen ei onnistuisi, sillä lounasbuffetista jää vaihtelevasti ruokaa jäljelle, kuvailee ravintolapäällikkö Marko Saarinen.

Palvelu voisi auttaa silloin, jos lounaalle odotettaisiin sataa ihmistä ja vain viisikymmentä tulisi paikalle.

Ruokahävikin kannalta haastavia ovat sellaiset ruoat, jotka on valmistettava täysin etukäteen. Lounaalla esimerkiksi perunamuusin määrä on voitava arvioida ennen lounaan alkua, kun taas pihvejä pystyy paistamaan sitä mukaa, kun asiakkaita tulee paikalle.

Toisinaan asiakkaat haluavat lounasajan päätteeksi ostaa ruokaa mukaan. Silloin sitä myydäänkin puoleen hintaan heille.

Ylijäänyttä ruokaa voidaan lisäksi mahdollisuuksien mukaan pakastaa tai muuten hyödyntää esimerkiksi seuraavan päivän lounastarjoilussa.

– Ruokahävikistä puhuttaessa luovat ratkaisut ovat rahaa. Totta kai ihminen haluaa 20 euroa mieluummin taskuunsa kuin roskakoriin.

Lue lisää päivän lehdestä!

Helppous ratkaisee

Kyllä ostaisin edullista ravintoloiden ylijäämäruokaa, jos sitä saisi drive in -tyyliin kätevästi mukaan moottoritien ja Halikon väliltä. Purilaisten ja ranskanperunoiden kiintiöni on täysi.

Yrittäjä boikotti

Yrittäjien asenteistahan se vaan on kiinni.

Herätys talouden realiteetteihin

Eiköhän Salossa ole tarpeeksi yrittäjävastaisuutta ilman mitään boikotteja. Kateus ei auta kuitenkaan. Ilman yrittäjiä ja yrityksiä verotulot jäisivät niin olemattomiksi että moottoritieltä voidaan poistaa liittymät ja oikaista rantarata Kemiönsaaren kautta. Sitten ei tarvitse pelätä, että näkee jossain toimeliaan henkilön kenen pitkää työpäivää voi kadehtia.