Ruotsissa vaikea vaaliasetelma

1
Autoja poltettiin erityisesti Ruotsin Göteborgissa.

Ruotsin valtiopäivävaalien asetelmat ovat poikkeuksellisen mutkikkaat. Vaalit käydään runsaan kahden viikon kuluttua, eikä ennusteiden mukaan selvää voittajaa ole ennakoitavissa.
Lisää jännitettä näihin vaaleihin toivat helteinen kesä ja rajut metsäpalot, jotka nostivat ympäristöasiat keskusteluun. Toisenlaiset palot eli Göteborgissa ja muualla tehdyt autojen poltot toivat keskusteluun rikollisuuden. Syytökset etenivät nopeasti maahanmuuttoon, vaikka autopolttojen tekijöistä ei ollut vielä selvyyttä.

Nykyisen pääministerin Stefan Löfvenin sosiaalidemokraattinen puolue johtaa mielipidemittauksia niukalla erolla. Kannatus on kuitenkin heikompi kuin viime vaaleissa, ja puolue uhkaa jäädä alle 30 prosentin ääniosuuden. Tämä olisi historiallisen huono tulos.
Vaaliteemassaan demarit luottavat edelleen hyvinvointiyhteiskunnan palveluihin.
Perinteisellä päähaastajalla eli Ruotsin kokoomuksella ei mene gallupeissa yhtään paremmin. Hieman nostetta puolueelle on onnistunut tuomaan puheenjohtaja, Natoa kannattava Ulf Kristersson, jonka johdolla puolue on ottanut tiukemman linjan rikollisuuteen.

Kahden vanhan pääpuolueen rinnalla kannatusta kerää maahanmuuttovastainen ja nationalistinen ruotsidemokraatit. Puolueella on kaikki mahdollisuudet nousta syyskuun vaaleissa jopa suurimmaksi ryhmäksi.
Ruotsidemokraatit haluaa vähentää voimakkaasti turvapaikkamaahanmuuttoa. Samalla puolue on karistanut riveistään pahimpia rasisteja.

Vaikeudet ovat todennäköisesti edessä, kun vaalitulos on laskettu. Ruotsidemokraatit tuskin kelpaa hallituskumppaniksi sen paremmin demareille kuin kokoomuksellekaan.
Uuden hallituksen muodostaminen voi osoittautua vaikeaksi. Kuka tahansa kolmikosta demarit, ruotsidemokraatit tai kokoomus voi nousta suurimmaksi.
Demareiden johdolla uusi hallitus jatkaisi nykyisellä linjalla. Mahdollinen kumppani voisi löytyä keskustasta. Kokoomus taas saattaa rakentaa hallitusta oikeistoryhmien varaan.
Vahvaa enemmistöhallitusta Ruotsi tuskin näissäkään vaaleissa saa.

Hanu

Ruotsi oli hieno ja arvostettu maa vielä 15-20 vuotta sitten , mutta nyt pääosin häpeän ruotsalaisten puolesta heitä mihin jamaan Ruotsi on päästetty.