Salo pyrkii vähentämään erityisruokavalioiden määrää kouluissa ja päiväkodeissa

10
Salon lukion abiturientti Nuutti Pihakivi söi kala-allergiansa vuoksi perjantaina jauhelihakeittoa, kun muille tarjottiin joko kala- tai kasvissosekeittoa.

Salon kouluissa ja päiväkodeissa otettiin elokuussa käyttöön uusi kaavake, jonka avulla lapsen ruokavaliosta tiedotetaan kaupungin ravitsemuspalveluille. Uudistuksen tarkoituksena on karsia turhat erityisruokavaliot, kertoo Salon kaupungin ruokapalveluohjaaja Mari Portaala.

– Kaavake on uusittu yhteistyössä ravitsemusterapeutin ja moniammatillisen työryhmän kanssa. Pyrimme jatkossakin tarjoamaan mahdollisimman monipuolista ja ravitsevaa ruokaa, hän sanoo.

Ruoka-aineallergian ja sairauden hoitamiseen tähtäävän erityisruokavalion kohdalla tarvitaan lääkärin tai terveydenhoitajan todistus, jotta lapsi on oikeutettu ruokavalionsa mukaiseen ateriaan. Tällaisia sairauksia ovat muiden muassa keliakia ja diabetes.

Uskonnollisissa ja vakaumuksellisissa syissä sekä laktoosittoman ruokavalion kohdalla riittää vanhemman ilmoitus kaavakkeella. Laktoositonta ruokavaliota ei enää katsota erityisruokavalioksi.

Vaikka uusi kaavake on aiempaa seikkaperäisempi, on sen tarkoitus helpottaa perheiden elämää pitkällä tähtäimellä. Merkittävin muutos on se, ettei kaavaketta tarvitse enää täyttää uudelleen joka syksy, vaan kertailmoitus riittää.

– Ensimmäisen luokan aloittavasta erityisruokavaliota noudattavasta lapsesta toimitetaan kaavake, joka voi olla voimassa niin kauan kunnes lapsi vaihtaa koulua, Portaala kuvailee.

Ruoka-aineallergioista ilmoitus on kuitenkin tehtävä vuosittain, koska allergiat usein talttuvat lapsen kasvaessa. Portaalan mukaan tavoitteena on välttää turhia rajoituksia, jotta lapsi saisi ruoasta kaikki tarpeelliset ravintoaineet.

Erityisruokavalioiden ilmoituskaavake päivitettiin viimeksi vuonna 2013. Portaala toivoo uudistuksen selventävän erityisruokavalioihin liittyvää kirjavuutta ja yhdenmukaistavan käytäntöjä.

– Ennen kaavakkeessa oli lueteltu ruoka-aineita, joille ihminen saattoi olla allerginen. Aina se ei perustunut todelliselle lääketieteelliselle tarpeelle, vaan henkilö ei välttämättä vain pitänyt tietyistä ruoka-aineista, Portaala kertoo.

Syksystä lähtien erityisruokavalioista täytyy toimittaa kaavakkeella erillinen lista, joka vaatii lääkärin allekirjoituksen. Käytäntö ei koske yksin Saloa, vaan samankaltainen uudistus koulu- ja päiväkotiruokailussa on käynnissä koko Suomessa.

Perjantaina Salon lukiossa tarjottiin lounaaksi kalakeittoa tai kasvissosekeittoa. Yhdentoista jälkeen ruokalaan muodostui pitkä jono oppilaita, heidän joukossaan abiturientti Nuutti Pihakivi, jonka lounas odotti linjaston päässä omassa, erillisessä purkissaan.

Pihakivi on allerginen kalalle ja pähkinälle, minkä vuoksi hän söi perjantaina jauhelihakeittoa. Korvaava ruoka maittaa siinä missä muukin.

– Minulla ei ole pahaa sanottavaa kouluruoasta, kyllä tätä ihan mielellään syö. Joinakin päivinä ruoka on jopa erinomaista, Pihakivi kehuu.

Hän toimitti oman erityisruokavaliotodistuksena kouluun jo ala-asteella, minkä jälkeen kalaton ja pähkinätön annos on aina järjestynyt – lukuun ottamatta erästä lounasta Armfeltin koulussa Halikossa.

– Yhden ainoan kerran ollessani yläasteella kuljetus ei tullutkaan perille. Minulle kaivettiin pakastimesta joltakin aiemmalta päivältä ylijäänyttä ruokaa, Pihakivi muistelee.

Hän kertoo olevansa tyytyväinen erityisruokavalioiden saatavuuteen ja valikoimaan.

Lue lisää Salon Seudun Sanomista 18.8.2018.

Essi

Älytöntä, että kala-allergiselle tehdään erikoisruokaa, vaikka tarjolla olisi kalatonta kasvisruokaa.
Vakaumuksista ja uskonnollisista syistä erikoisruokavaliota vaativat on myös suuri haitta. Sianlihatonta ruokavaliota vaativat eivät usein suostu syömään kasvisruokaa. Tämän takia pohjoismaissa jopa maailmansuurimmassa sianlihanviejämaassa Tanskassa oli monin paikoin päätetty jättää sianliha kokonaan pois kouluruokailusta.

keijo.k

Kyllä tuossakin pitää jokin järki olla, mihin kaikkeen lähdetään mukaan! Uskonnolliset ja vakaumukselliset syyt, salli mun nauraa. Kyllähän nälkä syömään pistää? Jos sianlihattomalle on tarjolla kasvisruokaa, niin se syö sitä tai on syömättä, oma valinta.

Höpöhöpö-yhteiskunta

Jos ei ole allergiaa, syö sitä mitä tarjotaan. Kaiken maailman uskomuksia ja dieettejä voi sitten harrastaa kotona. Kuinka kallista siitäkin tulee, että monelle lapselle tehdään oma ruoka ja sit nää lapset jättääkin ruuat syömättä. Hävikki on silloin suuri. Nykymaailma on aivan liian pehmeä, kaikki sallitaan ja sitten asiaa kritisoivat ovat rasisteja.

Nettomaksaja

”Jos ruoka ei kelpaa, sitä ei ole pakko syödä. Se ei ole velvollisuus.” Sanottiin tuntemattomassa sotilaassa.

60-70-luvuilla oppikoulussa joutui maksamaan kouluruuasta tai tuomaan omat eväät kouluun.

Suomi on harvoja maita maailmassa, missä veronmaksajat kustantavat koululaisten ruokailun. Rikkaassa Norjassa koululaiset saavat tuoda omat eväät kouluun.

Ei näin

Hyvin arveluttava linjaus suositella lasta tai nuorta syömään ruokaa/ruoka-ainetta, josta hänelle tulee allerginen reaktio. Ihottuma käsivarsissa häiritsee keskittymistä tunnilla, ihottuma kasvoilla voi laukaista kiusanteon, kutina kurkussa voi jonakin päivänä aiheuttaa akuutin hengenahdistuksen. On vanhempia, jotka eivät viitsi hakea allergialappua lapselleen tämän uuden linjauksen takia. Yliherkkyyksiä ja allergiaa siedätetään tässä mallissa aggressiivisesti ja laaja-alaisesti, ei kontrolloidusti. Karrikoiden lapsen tai nuoren henki asetetaan alttiiksi, jos vanhemmat ottavat saman vähättelevän asenteen kuin koulu tai päiväkoti tällä suosituksellaan.

Keijo K.

Kannattaako lähteä syyttelevälle linjalle, jos samalla sanotaan, ettei viitsitä tehdä jotain asioiden eteen.

Jos kotona pystytään syömään mikä tahansa valmisruoka ja koulussa pitäisi olla jokin allergiaruokavalio, niin missä mennään? Kun katsoo koulujen ruokalistoja, niin täytyy ihmetellä, miksi vielä jaksetaan valittaa.

Lääkärin määräämät ruokavaliot ovat tietysti oma lukunsa ja nehän huomioidaankin, mutta jos joku vain siitä syystä valittaa, ettei tykkää, niin olkoon sitten vaan syömättä.

Ei näin

Kaikilla vanhemmilla ei ole riittävää ymmärrystä allergioista ja yliherkkyyksistä. Jotkut vanhemmat voivat kokea koulun tai päiväkodin siedätysmallin siten, että heidän ei tarvitse huolehtia asiasta sen enempää, lapsi tai nuori siedätetään ruokavaliolla.

Se ei mene näin vaan pitää valppaana seurata lapsen oireita tämän ns. siedätyksen takia. Ja reagoida, jos oireet pahenevat. Koululaisen pitää pystyä keskittymään koulupäivään, ei epämukaviin allergian ja yliherkkyyksien oireisiin siinä missä päiväkotilapsen ja koululaisenkin pitää saada nukkua yönsä kutinalta rauhassa ilman allergialääkettä.

Allergia ja yliherkkyys ei ole valinta.

Koulun keittäjä

Ja sitten on niitä lapsia, jotka koulussa ovat allergisia todistuksella, ja vapaa-aikaa se allergia ei sitten koskekaan. Nähty on

Allergisten äiti

Voi myös olla, että tällaisissa tilanteissa lapselle kokeillaan lisätä ko. ruoka-ainetta ruokavalioon kotona, mutta kouluruokailusta tai päiväkotiruokailusta allergisoiva ruoka-aine on poistettu. Koulussa ja päivähoidossa ei voi lapselle siedättää ruokia, kun kyseessä on todettu ruoka-aineallergia, vaan siedätykset hoidetaan lääkärin ohjeistuksella kotona.

Meillä ainakin ns. kotisiedätyksellä on saatu lapsen ruokavaliota laajennettua vuosien varrella huomattavasti.

Matti

Suurin osa kala-allergikoista ovat allergisia vain prosessoidulle kalalle. Jos he syövät luonnon kalaa, allergiaa ei ole.

Monissa muissakin ruoka-aineissa allergia tulee prosessoidusta ei-luonnollisesta ravinnosta.