Salossa pohditaan asuntomessujen järjestämistä

33
Kuva Hyvinkään asuntomessuilta muutaman vuoden takaa. Kuva: SSS-arkisto/Hanna Kärppä

Salon kaupunginhallitus pohtii ensi maanantain kokouksessaan mahdollisuudesta järjestää asuntomessut. Mahdolliset asuntomessut eivät olisi aivan lähiaikojen projekti, vaan mahdollisesti aikaisintaan vuoden 2022 jälkeen, jolloin messut pidetään Naantalissa. Vuonna 2021 messut pidetään Lohjalla.

Salon kaupungin viestintäpäällikkö Teija Järvelä sanoo, että asuntomessujen järjestäminen on pitkäkestoinen projekti, jonka ratkaisut etenevät hitaasti, yli valtuustokaudet.

Korjattu klo 20.35: Lohjan ja Kaarinan asuntomessujen vuosiluvut.

Marco

Aivan älytön idea taas. Ei tänne kukaan tule asumaan – päinvastoin!

vvv

Mitä Salossa sit pitäisi tehdä? Vai pitääkö vaan antaa kuolla pois?

Ex-rakentaja

Vähän järkeä taas ajatuksiin. Saloon ei kannata rakentaa tuollaisia taloja, mitä noilla asuntomessuilla yleensä on.

Rakennusarvio on 500 000 euroa ja jälleenmyyntiarvo 150 000 euroa. Yhtälö on aika heikko.

Eläkeläinen

Purkukelpoinen vanha mylly asunnoiksi ja messujen oheiskohteeksi.

Keijo K.

Muinoin eräs reinikainen sanoi: ”hänelläkin todettiin olleen järjessä vikaa, mutta nyt hän on siitä täysin vapaa”. Ettei nyt vaan ole joillakin vastaava tilanne?

Somehäirikkö

Missä täällä olisi sellainen yhtenäinen alue? Joku tais somessa aikoinaan tätä ehdottaa, on se hauskaa kun nykyään pystyy asioihin vaikuttamaan facebook-keskustelun kautta. Hyperloopinkin siirtyminen Espanjaan laitettiin some-häirikköjen syyksi.

Urpo

Ei asuntomessujen tarvitse toistaa itseään, kysehän on asumisen tarpeisiin vastaamisesta ja Salon tilanteessa tarpeet voi olla hiukan erilaiset kuin jossain toisaalla. Pitäisiköhän siksi nimim. Eläkeläisen tavoin miettiä, miten tällainen mahdollisuus saataisiin käytettyä hyödyksi sen sijaan, että tuomitaan heti kättelyssä hanke älyttömäksi.

Pystytäänkö Salossa siihen, vai mennäänkö samalla linjalla, josta täällä moni päättäjiä moittii eli viimeinen sammuttaa valot-tyylillä.

matti

Voiko vielä tulla tyhmempää… Tätä pohjanoterausta en olisi koskaan uskonut. Kunnasta, josta koko ajan väki vähenee ja asuntoja tyhjillään pilvin pimein.
Tietysti jos messut tehdään kokonaan vanhuksille pienimuotoisesti. Niitä tänne hiukan muuttaa ja ne ei muuta täältä kuin hautuumaalle.

Kehitystä kylälle

Moottoritien risteyksen ja keskustan välille on kovasti toivottu uudisrakentamista. Messutalot voisi laittaa siihen tien viereen riviin, niin yleisö näkisi samalla silmäyksellä sekä arkkitehtuurin että halutun sijainnin.

Maajussi

Tietääkseni siinä on peltoa? Ootko varma että maanomistaja on halukas myymään maataan? Nyt varsinkin kun jokainen peltopläntti on tarpeen, että maatalous edes jotenkin kannattais. On se kumma kun Salo on Suomen suurin maatalouskunta, mutta sitä ei haluta mitenkään mainostaa, päinvastoin. Okraankin olisi Salo voinut laittaa oman kojun, mut ei. Siellä on Viitanummella valmiita tyhjiä tontteja, viekää ne messut sinne, muuttakaa kaavoitusta, turha sitä peltomaata on tuhlata tälläiseen.

Suomi 100-tonttikampanjaan pettynyt

Tarkoittanet Viitanlaaksoa? Siellä yli 100 tonttia vapaana. Sitä peltoa paljon. Asuntomessujen myötä tietysti saisi vähän edes uudisrakennuksia lisää kun Suomi 100-tontitkin meni plörönönöö ”hyvän” virkamiesvalmistelujen takia.

Kehitystä kylälle

Suomessa ja maailmalla yleisesti kaupungit laajenevat systemaattisesti olemassa olevan taajaman ympärille. Sitä varten on säädetty laki kunnan etuosto-oikeudesta ja maan lunastamisesta. Jos 2020-luvun yhteiskuntaa alettaisiin kehittää pelto edellä, se tarkoittaisi yksityisen edun menemistä yleisen edun edelle. Sellaista kaupunkisuunnittelua ja kaavoitusta on harvemmin nähty. Varsinkaan Salossa, ottaen huomioon tämän vanhan teollisuuskaupungin poliittisen historian.

Ei uusia alueita

Pakkolunastuslaissa lukee että yksityiselle koitunut haitta ei saa olla suurempi kuin yleiselle edulle saatu hyöty. Eli kyllä se peltojenmenetys voi olla isompi asia kuin saada Saloon asuntomessut. Siellä Viitanlaaksossa on vielä vapaata tilaa, messut mahtuu kyllä sinne, Ei tarvii viedä kenenkään maita ja Viitanlaakson aluekin kehittyisi, nyt on aika kamala alue, kun muutama hassu talo keskellä peltoa.

Esa Airaksinen

No ei todellakaan ole isompi. Jos tukiaisviljelijältä pakkolunastetaan vaikka puolet peltoalastaan, josta tullut tuloa +-0 (maanviljelys ei kannata sanoo MTK) ja tukiaisia 50 000 euroa, niin takuuvarmasti asuntomessujen merkitys on suurempi Salon kaupungille.

Salossa on vallalla ihme marina kaikesta. Ei saisi tehdä puhelimia, ei saisi suunnitella hyperlooppia, ei saisi suunnitella mitään uutta, vaan kaikkien pitäisi raahustaa tuulipuvuissaan ”risman” ja torikahvilan väliä.

Viimeiseen pisaraan

Kyllä se haitta on suurempi, koska pakkolunastuksessa maksetaan vaan sen hetkinen maan arvo, tulevien vuosien tuloja ei lasketa. Jos niitä tukiaisia saisi sen 50 000 vuodessa, laskepa mitä se tekee 10 vuodessa. Ja tuki on viljelijän palkka, täytyy sitä nykyään jollain elää ja maksaa laskut. Saavathan työttömät ja muut tukia (asumistuki) saman verran vuodessa mitä viljelijät. Eli sinun mielestäsi toisten asumista ja työttömyyttä saa tukea, mutta ei ruuantuotantoa. Kyllä Salossa rakentaa saa ja vaikka valmistaa ydinpommeja, mutta pitäkää ne poissa minun nurkilta. Salon keskustaan voisi minun puolestani rakentaa vaikka kuinka monta Hyperloopia ja asuinaluetta, ei haittaa yhtään. Katsotaan kuinka paljon… Lue lisää »

matti

Nykyinen arkkitehtuuri on niin köyhää, ettei se kiinnosta. Lasia ym. eikä mitään käytännöllistä.

Mikko

Loistava ajatus!

tytteli

Samaa mieltä! Saloon kaivataan uutta pöhinää ja paljon. Itse tekisin uuden asuinalueen Salo-Muurla- tai Halikko-Hajala-akselille, kanta-Salo on jo täynnä muutenkin. Tällä tavoin saisi houkuteltua Turkuun tai Helsinkiin meneviä työläisiä asumaan Saloon ja samalla kehitettäisiin hyviä ja toimivia joukkoliikenneverkkoja, esim. ’tunnin juna’.

Ajatelkaa vähän

Minä asun akselilla Halikko-Hajala, en todellakaan halua tänne mitään uusia asuinalueita. Ensin tänne suunniteltiin Hyperloop-putkea, sitten tunnin junaa kaksoisraiteilla ja nyt asuntomessuja, ei kiitos!

Onneksi on tuo valtakunnallisesti merkittävä maisema, niin ihan heti ei mitään kamalia uudistaloja tänne pykätä, eikä kukaan viljelijäkään ole valmis luopumaan pelloistaan.

Voisitte vähän ajatella nykyisiä asukkaita ennen kuin olette niitä messuja tänne järjestämässä. Hajalaanhan nyt tulee uusia tontteja, mutta ovat niin irrallaan toisistaan, että siitä ei mitään messualuetta saa.

matti

Millä hyvänen aika ne ihmiset elää. Töitä pitää olla. Mitä siitä syntyy jos rakennetaan vielä messut ja suuret määrät asuntoja kun ihmiset muuttavat jo pois työn perässä. Täytyy ymmärtää hieman taloutta, työmatkat, lääkärit kaikki palvelut kaukana kaikki kulkeminen maksaa.Asuu Salossa käy Helsingissä töissä, tämä kustannus pitää ottaa huomioon asumseen liittyen. Lapsesi sairastuu, lähde Helsingistä lasta viemään Salon terveysasemalle…. Ei pätkääkään järkeä.
Ensin pitää Saloon saada töitä, sen jälkeen messut, jos sittenkään.

Asuntomessu-kehäraakki

Hienoa! 100 000 kävijää jättävät keskimäärin 100e/kävijä alueelle majoitusten ja syömisten muodossa. Lähes kaikki alueen rakentajat olisivat työllistettyinä 2-3 vuotta + muut hankinnat. Ehdottomasti eteenpäin!

J T

Erinomainen ajatus, toivottavasti onnistuu.

Kerralla syntyisi kokonainen uusi asuinalue hyvien yhteyksien äärelle ja samalla toivon mukaan siistiytyisi kaupunkiin tuleva pääsisäänajoväylä. Positiivista julkisuutta, paljon kävijöitä messujen myötä ja luonnollisesti lisää aktiivisuutta rakentamisen ympärillä ennen messuja.

Asuntomessuja on järjestetty isommissa ja pienemmissä kylissä vuosien saatossa, eikä niissä jälkikäteen ole messujen järjestämistä pahoiteltu.

Varmaa on se, että mikäli vain ns varman päälle aina pelataan, mitään uutta/kehitystä ei myöskään saada syntymään/tapahtumaan.

Hyvää ja huonoa

Messujen toteuttamista kannattaisin minäkin, mutta tuon Somerontien varren Piihovilta 110-tielle jättäisin teollisuudelle ja kaupalle enkä asumiselle.

Leevi

Salon kannattaa houkutella Uudenmaan kalliiseen asumiseen kyllästyneitä tai ”samalla rahalla enemmän” haluavia meille ja otollisin asuntomessualue on Suomusjärvi. Se on siedettävän matkan päässä maan keskeisimmästä työssäkäyntialueesta, pääkaupunkiseudusta. Salon kannattaa siis pitää huolta myös siitä, että uuteen ratayhteyteen tulee henkilöliikenteen asema Suomusjärvellekin.

matti

Olemme ostamassa Helsingistä asuntoa. Asunnon hinnat 100000-200000 saa hyvän asunnon. Hinnat Salossa melkein samoja. Jos on Helsingin seudulla töissä, ei ole mitään järkeä asua kauenpana. Matkojen hinnan ja verotus pitää ottaa myös huomioon. Asut Helingissä, matkat tulee halvemmaksi, et välttämättä tarvitse autoa, verotus kevyenpää. Tuollainen ajatua ei pidä paikkaansa.

Urpo

Toki Helsingistä alta 200000 eurolla saa asunnon, se vain on aika paljon pienempi kuin täällä. Asuinpaikan valinta ei ole niin yksioikoista, että Helsingissä työssä käyvän kannattaisi sijoittua lähelle työpaikkaa. Moni ei halua asua Helsingissä, vaikka siellä joutuukin töissä käymään. Sitten on niitä, jolla toinen perheestä käy töissä Turussa tai Salossa ja toinen Helsingissä. Meidän taloudessa on työpaikat vaihtuneet viime vuosina akselilla Salo-Helsinki-Turku, joten jatkuvaa muuttamista ja juuretonta elämä olisi, jos työn perässä pitäisi kulkea. Lapset siinä kai eniten kärsisivät. Monesti tarkoituksenmukaisempaa on sijoittua johonkin keskeiseen paikkaan ja kun Salossa on lisäksi vihreää ympäristöä ilman jatkuvasti nousevien tai laskevien lentokoneiden älämölöä,… Lue lisää »

matti

Voi kuinka yksinkertaista ajattelua. Kaikki tiedot asunnoista, niiden hinnoista löytyy netistä. Helsingin ja Salon. Näin rumaa kuin on Salon keskusta, ei löydy esim. Helsingistä. Sielläkin voi valta missäpäin asuu, joko viheralueiden lähellä tai lähenpänä keskustaa. Tuo kirjoitus kertoo vain, ettei kyseinen henkilö ole perehtynyt asioihin vaan kirjoittaa mitä luulee.
Sitä paitsi Helsingissä on pienempi verotus kuin Salossa, myös Espoossa ja Kauniaisissa. Tekee vuodessa esim. kahdelta ihmiseltä ison kasan euroja.

Urpo

Meidän taloudessa ei valitettavasti ole sellasia tuloja, että Helsingin kevyempi verotus paikkaisi merkittävällä tavalla asunnoista viime vuoden tilaston mukaan maksettuja keskimäärin lähes nelinkertasia hintoja. Ei siellä yleensä työmatkoihinkaan kulu yhtään vähempää aikaa kuin täällä, vaikka kävisi Turussa töissä.
Mutta jos Matti koet pääkaupunkiseudun sinulle hyväksi ratkaisuksi, ei se ole osoitus muiden yksinkertaisesta ajattelusta.

Vapaa Kanaherra

Urpo, entisenä uusmaalaisena voin kertoa, ettei kannata ruokkia pääkaupunkiseudun trollia. Senkin ajan voi käyttää esim. luonnosta nauttiessa. Tai kunnon kämpässä kotkottaessa.

Ja nyt takaisin etätöiden pariin aikaa tuhlaamasta!

Matti

Minäkö olen trolli vai tarkoititko rölli. Toistan, ei ole mitään järkeä asua Salossa ja käydä Helsingissä töissä. Etätyö on eri asia.

Olen tällä hetkellä mökillä järven rannassa kuuntelen, katselen ja tutkiskelen luontoa koira mukanani. Äsken olin koiran kanssa uistinta vetämässä.

Onko tämä trollihomma sellaista, että jos on eri mieltä, on trolli. Onko se niin kuin Yhdysvalloissakin? Jos on eri mieltä, laitetaan pakotteet, ja jollei se auta, niin pommikoneet.

Vapaa Kanaherra

Trolli tai rölli, miten haluat.

What

Mille teollisuudelle? Salon keskusta-alueella on paljon teollisuuskiinteistöjä tyhjillään, ei kannata uusia rakentaa.

Yksi kysymys

Onko Salossa kysyntää asuntomessutalojen hintaisille omakotitaloille? Tavallisen 150.000 e talonkin myynti on vaatinut pitkäjänteisiä ponnisteluja sen jälkeen kun matkapuhelintuotanto loppui. Minkäänlaista lähellekään vastaavan kokoluokan työnantajaa ei ole tullut tilalle. Montako työpaikkaa osaamiskeskuksessa eli entisissä Nokian tiloissa tänä päivänä on?