Suomen lentopallonaiset ottivat Salohallissa jättiaskeleen kohti EM-lopputurnausta

0
Maaottelu veti Salohalliin komeat 1 204 katsojaa.

Suomen naiset ovat jo lähellä paikkaa lentopallon EM-lopputurnaukseen. Suomi venyi jälleen voittoon viiden erän ottelussa, kun sen voittolukemiksi kirjattiin Salohallissa Tshekkiä vastaan 3-2 (19-25, 25-15, 21-25, 25-23, 15-8).

Ottelun yleisömääräksi ilmoitettiin 1 214.

Suomi aloitti ottelun samalla kokoonpanolla kuin millä se lopetti keskiviikon pelin Virossa. LP Viestissä kuuden kauden ajan pelannut Noora Kosonen pääsi siis yleispelaajaksi aloitusseitsikkoon.

Kosonen olikin näkyvässä roolissa avauserässä. Hyökkäyksessä hän teki neljällä pisteellä hyvää jälkeä, mutta vastapainoksi tuli kaksi suoraa vastaanottovirhettä.

Juuri vastaanottopelissä Suomi jäi ensimmäisessä erässä jälkeen. Tshekki syötti neljä ässää sinivalkoisten nollaa vastaan, joskin myös syöttövirheitä tuli vierasjoukkueelle viisi.

Hyökkäystehot olivat molemmilla joukkueilla varsin tasaiset, mutta Tshekillä virheet jäivät hyökkäyksessä lähes olemattomiin. Suomen passari Kaisa Alanko kunnostautui erän alkupuolella, jossa joukkue teki viiden pisteen putken nousemalla 7-9:stä 12-9:ään.

Melko lailla välittömästi oli kuitenkin Tshekin pistesuman vuoro: 14-13 muuttui 14-19:ään, eikä Suomi siitä enää noussut. Hyökkäyksessä jäi Suomelta parannettavaa etenkin Salla Karhulle, joka tosin joutui lyömään palloa useampaan kertaan melko vaikeista paikoista.

Toisen erän alussa tahtipuikkoa heilutti Suomi saaden runsaasti apua Tshekin syöttövirheistä. Niitä oli kasassa jo kahdeksan, kun erä oli ehtinyt vasta tilanteeseen 9-6. Suomen ei siten tarvinnut tehdä ylimääräistä omien pisteidensä eteen – olkoonkin, että Tshekki syötti vastapainoksi myös varsin runsaasti ässiä.

Tovia myöhemmin Suomi enää tarvinnut apuja vastustajalta, vaan teki itse pisteitänsä. Kososen pari onnistumista, Alangon ässä ja Pauliina Vilposen hyökkäys veivät tilanteen jo 14-8:aan.

Suomen peli jatkui tasapainoisena 17-11-johtotilanteeseen. Sen jälkeen Tshekki teki kaksi pistettä, mutta Alangon passi ja Vilposen erinomainen hyökkäys kolmesta metristä toi taas turvallisemman tilanteen (19-14). Lopulta erä oli Suomen näytöstä.

Erävoittoa pohjusti vastaanottopelaaminen, jonka onnistumisprosentti tuplaantui Suomella avauserän 32:sta toisen erän 64:een. Myös hyökkäysprosentti oli komeasti 50 Tshekin 25:ttä vastaan. Yleispelaajista Kosonen ja Vilponen tekivät kaksi ensimmäistä erää yhteen laskien tehokasta työtä, ja Kosonen kohensi vastaanottopeliään alun jälkeen.

Sekä libero- (Saana Koljonen, Tiiamari Sievänen) että passaripelaamista voi huoletta kehua. Tshekin maailmantähti Helena Havelkova oli tässä vaiheessa vajonnut rivipelaajaksi hyökkäysprosentilla 25 ja tehoilla 6/+1.

Kolmannen erän ensimmäisen hieman suuremman eron otti Tshekki, joka johti 9-6. Se etumatka ei olisi voinut kestää yhtään vähemmän: Suomi vei Kososen ja Laura Pihlajamäen onnistumisilla kaksi peräkkäistä torjuntapistettä ja tasoitti ottelun.

Koko EM-karsintojen kannalta tärkeä erä eteni tasaisesti. Lähes piste pisteeltä mentiin lukemiin 14-14, mutta Karhun ässä toi Suomelle kahden pisteen johdon ja Tshekille aikalisän. Heti sen jälkeen olikin sitten vierailijoiden vuoro repiä oma pisteputkensa. Suomen kannalta valitettavasti se kesti pidempään: 16-18, ja päävalmentaja Tapio Kangasniemi otti vuorostaan aikalisän.

Tshekki karkasi Kososen parin hyökkäysvirheen myötä 21-17-johtoon, ja Suvi Kokkonen tuli hetkeksi Kososen tilalle. Kyseessä oli Suomen ensimmäinen vaihto koko ottelussa.

Kotijoukkue tuli vielä kerran mukaan erän voittotaisteluun, kun Karhun ja Pihlajamäen muodostama torjujaduo onnistui kaventamaan luvut 20-22:een. Suomen sekaannus vei kuitenkin seuraavan pisteen Tshekille, ja joukkue sai neljä eräpalloa. Vilponen pelasti niistä ensimmäisen, mutta toinen toi toivotun tuloksen.

Kolmannessa erässä Suomen vastaanottoprosentti romahti jälleen 26:een Tshekin 68:aa vastaan. Sitä kauttakin sinivalkoisten keskihyökkäykset jäivät erittäin vähiin: keskitorjujat olivat hyökänneet koko ottelussa yhteensä vain yhdeksän kertaa.

Neljännen erän alussa Suomi teki pari hyökkäysvirhettä, mutta vastapainoksi tuli tukku peräkkäisiä pisteitä siten, että Tshekin päävalmentaja Zdenek Pommer otti aikalisän kotijohtotilanteessa 8-6.

Eikä pistetehtailu päättynyt aikalisään, vaan Karhun syöttövuoro kantoi aina selkeään johtoon asti. Suomi oli tehnyt ottelun pisimmän putken seitsemän peräkkäisen pisteen voimin. Kaksi viimeisintä tuli Karhun ässillä. Tshekki lähti jälleen aikalisälle ja teki myös useamman pelaajavaihdon. Tshekki lahjoitti vielä yhden pisteen ennen kuin syöttövuoro meni vihdoin poikki.

Ero pysyi turvallisen tuntuisena esimerkiksi 16-10-lukemiin asti. Tshekki tarttui kuitenkin oljenkorteensa eli Havelkovan koviin hyppysyöttöihin. Kangasniemi rauhoitti lukemissa 16-13 tilannetta aikalisällään, ja Suomi saikin eron jälleen viiteen pisteeseen. Tshekki tuli kuitenkin jälleen peräti pisteen päähän (18-17). Trilleri oli valmis, kun numerot olivat yhtäkkiä tasan 19-19.

Suomi ei enää saanut hyökkäyspäässä tulosta aikaan, ja Tshekki oli 22-20-johdossa enää kolmen pisteen päässä ottelun voitosta. Vilposen kolmen metrin hyökkäys kuitenkin kavensi ja Kososen ”painopallo” tasoitti ottelun. Michaela Mlejnkovan kutospaikan hyökkäys vei Tshekin jälleen johtoon, mutta Vilponen niittasi jälleen samasta paikasta tasoituksen (23-23). Kososen hyökkäys toi kuin toikin Suomelle ensimmäisen eräpallon, jonka Vilponen ratkaisi.

Vilponen oli kerännyt neljään eroon huimat tehot 23/+17. Kumpikaan joukkue ei hyökännyt erässä erityisen tehokkaasti, mutta Suomi sai vaihteeksi jälleen vastaanottonsa Tshekkiä paremmaksi.

Ruotsi ja Viro kohtaavat lohkon toisessa ottelussa sunnuntaina. Suomi ja Ruotsi pelaavat puolestaan vastakkain ensi viikon keskiviikkona (22.8.) kello 17 Helsingissä.

Viidennen erän tapahtumat:
Havelkovan isku on vankka: 0-1.
Tshekin 18. syöttövirhe: 1-1.
Alangon ässä takakentän tyhjään tilaan: 2-1.
Vilponen torjuu Gabriela Orvosovan: 3-1, Tshekin aikalisä.
Alanko puolustaa, Pihlajamäki torjuu: 4-1.
Vilponen lyö takarajalle: 5-1.
Alangon toinen ässä viidennessä erässä: 6-1, Tshekin aikalisä.
Pihlajamäki torjuu Havelkovan: 7-1.
Mlejnkova onnistuu kolmesta metristä: 7-2.
Havelkovan syöttö verkkoon: 8-2.
Karhun hyökkäys on riittävän hyvä: 9-2.
Mlejnkovan hyökkäys jää Suomen kenttäpuolelle: 9-3.
Pitkä pallo päättyy Havelkovan riittävän laadukkaaseen hyökkäykseen: 9-4.
Tshekille piste vastapallosta: 9-5.
Vilposen hyökkäys tuo pisteen: 10-5.
Tshekin hyökkäys jää verkkoon: 11-5.
Barbora Purchartovan keskihyökkäys tuo tuloksen: 11-6.
Karhu lyö pallon torjunnan käsistä kenttään: 12-6.
Vilposen hurja lyönti äärettömän vaikeasta paikasta ei tule takaisin Suomen kenttäpuolelle: 13-6.
Suomen syöttövirhe: 13-7.
Karhun hyökkäys jää torjuntaan: 13-8.
Havelkovan lyönti leveäksi: 14-8.
Mlejnkovan lyönti verkkoon: 15-8.