Turkin kriisi voi näkyä Euroopassa

0
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puhui Malazgirtin taistelun vuosijuhlassa.

Turkin talousvaikeudet ja valuuttakriisi voivat johtaa laajempaan pankkikriisiin. Sillä voi olla seurauksia, jotka tuntuvat myös EU:ssa.
Turkin liiran arvo suhteessa Yhdysvaltain dollariin on heikentynyt jo toukokuusta lähtien. Tilanne kärjistyi, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump määräsi kaksinkertaiset tullit Turkista tuotavalle teräkselle ja alumiinille.

Itsevaltaisin ottein maataan johtava presidentti Recep Tayyip Erdogan pitää talouspäätökset tiukasti omissa käsissään, eikä anna liikkumatilaa Turkin keskuspankin itsenäisille päätöksille.
Yhdysvaltain tullimaksujen korotus ei ole syypää Turkin valuuttakriisiin. Terästullit vain vauhdittivat maan jo ennestään vaikeaa taloustilannetta.
Ongelman perimmäiset syyt kumpuavat Erdoganin talouspolitiikasta. Presidentin käsitys esimerkiksi korko- ja inflaatiokysymyksistä poikkeaa siitä, miten taloustieteilijät asian näkevät. Erdogan vastustaa korkojen nostamista, koska uskoo sen lisäävän inflaatiota.

Turkin talous on kasvanut viime vuosina vauhdikkaasti, ja löysä talouspolitiikka on antanut kasvulle lisää voimaa.
Nyt koossa on kaikki kehittyvän talouden kriisin ainekset. Liiran syöksy työntää Turkkia talouden taantumaan, mikä voi laukaista pankkikriisin.
Kriisin estäminen vaatisi poliittiselta johdolta täyskäännöksen. Keskuspankin pitää tiukentaa talouspolitiikkaa, ja jos keskuspankki ei saa sitä tehdä, koko valuutan uskottavuus voi romahtaa.

Kriisillä voi olla vaikutuksia myös euroalueelle. Ainakin italialaiset, espanjalaiset ja ranskalaiset pankit ovat myöntäneet turkkilaisille yrityksille lyhytaikaisia lainoja. Suurta uhkaa euroalueen taloudelle Turkin talouskriisistä ei kuitenkaan vielä nähdä.
Sen sijaan syvenevä talouskriisi voi aiheuttaa ongelmia EU:n ja Turkin pakolaissopimukseen. EU maksaa Turkille siitä, ettei se päästä Syyriasta saapuvia pakolaisia Eurooppaan.
Puolustusliitto Natossa taas pelätään, että Yhdysvaltain ja Turkin huonot suhteet aiheuttavat ongelmia Nato-yhteistyöhön.