Uusikirkkolaiset juhlivat Halikossa

0
Postikorttikuva 1900-luvun alusta.

Salon seudulle sotien jälkeen sijoitetut uusikirkkolaiset kokoontuvat tulevana sunnuntaina Halikkoon. Juhlaan osallistuu vuosittain noin parisataa henkeä, joilla on uusikirkkotausta. Halikossa juhla alkaa aamulla jumalanpalveluksella, ja päivä jatkuu iltapäivällä varsinaisella juhlalla Halikon Armfeltin koululla.

 

 

Halikon juhlassa esiintyy ja sukunsa vaiheista kertoo musiikkisuvun edustaja Georgij ”Ykä” Babitzin , joka on Kirka Babitzinin veli. Heidän äitinsä on syntynyt ja asunut nuoruutensa Uudenkirkon Halilassa. Babitzinia säestää Kaisa Suutela-Kuisma . Tervehdyksen juhlaan tuo Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna . Musiikkitarjonnasta vastaa Viipurin lauluveikkojen kvartetti. Tilaisuudessa nähdään myös nuorten musiikki- ja tanhuesityksiä. Runoja lausuu Eila Mamia .

 

 

Uusikirkko on Terijoen ohella kauimmin pitäjäjuhlia järjestänyt luovutetun Karjalan pitäjä. Uudenkirkon seurakunta alkoi talvisodan jälkeen pohtia kotinsa menettäneiden uusikirkkolaisten tukemista ja keinoja luoda heille uskoa tulevaisuuteen. Uudenkirkon pitäjäjuhlaa vietetään jo 75. kertaa, kun perinne juhlan viettämiseksi alkoi vuonna 1940. Lohjalla järjestettiin tuolloin ensimmäinen Uudenkirkon pitäjäjuhla. Siihen aikaan noin puolet uusikirkkolaisista oli sijoitettuina Länsi-Uudellemaalle, jossa sijaitsi myös kirkkoherranvirasto.

 

 

Pitäjäjuhlista on vuosien saatossa muodostunut kesätapahtuma, jossa pidetään yhä siteitä sukujuuriin ja yhteiseen historiaan. Juhlan järjestelyistä Halikossa vastaa Uusikirkko-seura yhteistyössä Halikon karjalaisten kanssa.