Julia Ekman käy läpi sukupuolenkorjausta

1
Julia Ekman korostaa, että transsukupuolisuus ei ole valinta, vaan identiteetti. – Transihmiset ovat sattuneet syntymään väärän sukupuolen kehoon, kun kromosomit ovat heittäneet häränpyllyä. Muuten olemme samanlaisia kuin muutkin ihmiset: käymme töissä, harrastamme ja elämme perhe-elämää. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salolainen Julia Ekman ymmärsi kymmenvuotiaana, että kaikki ei ole kunnossa. Hän oli syntynyt poikana, mutta koki itsensä tytöksi ja uskoi olevansa hullu.

– Siihen aikaan ei ollut internetiä, josta olisi voinut hakea helposti tietoa. Luulin olevani ainut ihminen tämän ongelman kanssa ja pelkäsin ihan helvetisti.

Ristiriidan tunne oli sietämätön, kun kokemus omasta sukupuolesta ei vastannut kehoa. Ekman yritti itsemurhaa kolmesti, mutta joka kerralla kuolemanpelko voitti elämänpelon. Hän päätti selviytyä kieltämällä itsensä ja pysyi päätöksessään 46 vuotta.

Kaksi vuotta sitten hän lopulta haki lähetteen sukupuoli-identiteetin toteamiseen. Sukupuolenkorjaushoidot alkoivat viime syksynä, kun diagnoosi sukupuoli-identiteetin häiriöstä oli tehty. Transnainen on nykyään julkisesti oma itsensä.

Sukupuolen korjaus on pitkä ja raskas prosessi. Hormonaalisia hoitoja seuraa tosielämän koe, jonka jälkeen on vuorossa sukupuolen juridinen vahvistaminen transsukupuolisuusdiagnoosilla. Lopuksi on vuorossa sukuelinkirurgia niille, jotka sitä haluavat.

Julia Ekman on yhdessä muiden paikallisten aktiivien ja Turun Setan kanssa aloittamassa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen vertaistukiryhmän kokoontumiset Salossa. Ryhmä kokoontuu 12. syyskuuta lähtien Steissillä (Mariankatu 12) joka toinen keskiviikko kello 18.

Lue lisää Julia Ekmanin elämästä Salkkarin viikonvaihdesivuilta 9.9.2018

Aivan upeaa

Aivan upeaa, Julia, olen ylpeä sinusta! Olet rohkea ja esimerkki sekä tuki minulle ja lukuisille muille, muutat maailmaa valoisammaksi, sinä autat meitä näin. Vaikka itse en ole transsukupuolinen, vaan ongelmani on vammautuminen ja liikuntarajoittuneisuus, niin sinä autat minuakin olemaan rohkea, että muutan elämääni positiivisesti.