Autollinen sielunhoitoa

0
”Bussillinen tarinoita” on järjestyksessään Salon neljäs kirjastoauto. Auton kuvituksen on tehnyt taiteilija Keanne van de Kreeke.

Salon kirjastoauto täyttää marraskuussa 50 vuotta. Merkkipäivää juhlitaan kuitenkin jo tällä viikolla torstaisen Taiteiden Yä -tapahtuman yhteydessä.
Viime vuonna kirjastoautosta tehtiin noin 70 000 lainaa. Pitkän taipaleensa aikana kirjastoautosta on lähtenyt luettavaksi miljoonia kirjoja.

Kirjastoautojen historia on pitkä. Antero Kyöstiön kokoaman historiatiedon mukaan Suomen ensimmäinen liikkuva kirjasto toimi nykyisen Vantaan kaupungin, entisen Helsingin maalaiskunnan, alueella vuosina 1913–1914. Tuo kirjastoauto oli oikeammin sanottuna kärry. Kokoelmaa veti hevonen.
Laajamittainen kirjastoautotoiminta sai Suomessa vauhtia 1960-luvun alussa, kun kirjastoja koskeva lainsäädäntö muuttui. Muutosten myötä kirjastoautot saivat enemmän valtion rahoitusta.
Samaan aikaan maalta muutettiin kiivaasti kaupunkiin. Kirjastoautoille oli kasvava tarve ympäri Suomea: maaseudulla, jossa sivukirjastoja menetettiin kouluverkon harvetessa sekä kaupungeissa, joihin nousi uusia lähiöitä.

Salon kirjastoauton nykyisestä asiakaskunnasta erottuvat suurimpina ryhminä lapset ja liikuntarajoitteiset. 50-vuotiaan renkailla kulkevan kirjavalikoiman teoksista kolme neljäsosaa onkin suunnattu lapsille.
Käyttäjäkunnan mieleen on kirjojen lisäksi varmasti myös kirjastoauton kylkiä koristava taiteilija Keanne van de Kreeken tekemä kuvitus. Elokuussa kirjastoalan ammattilaiset valitsivat Salon kirjastoauton maan parhaaksi, ja perusteluissa kiitellään juuri auton kaunista ulkonäköä. Autoa kehuttiin kauniiksi myös sisältä sekä luonnehdittiin valoisaksi, avaraksi ja selkeäksi.

Lukeminen tuo sisältöä ja merkitystä elämään, ja kirjojen ohella kirjastoauton työntekijät rikastuttavat asiakkaidensa arkea. Kohtaaminen kirjastoautossa saattaa olla päivän ainoa sosiaalinen hetki.
Lapset ja liikuntarajoitteiset edustavat käyttäjäkuntaa, jonka on vaikea lähteä kirjastoon. On hienoa, että kirjasto kulkee heidän luokseen.