Blokkiraja voi ylittyä

0
Jimmie Åkessonin johtama ruotsidemokraatit jatkoi kasvuaan sunnuntain valtiopäivävaaleissa.

Ruotsin hallitusneuvotteluista odotettiin vaikeita jo ennen viikonlopun vaaleja, eikä vaalitulos tee tilannetta yhtään helpommaksi. Ruotsidemokraatit on vaalien voittaja, vaikka se jäi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.
Suomesta poiketen Ruotsissa puolueet ovat ryhmittyneet kahteen blokkiin, punavihreisiin ja porvareihin, ja hallitus kootaan aina jommankumman varaan. Nyt kävi niin, että sekä hallitus- että oppositioblokki hävisivät, eikä kumpikaan halua tehdä yhteistyötä voittajan kanssa.

Demaripääministeri Stefan Löfven aikoo jatkaa tehtävässään ainakin toistaiseksi, sillä hän johtaa suurinta blokkia. Ero porvareihin on tosin niin pieni, että tilanne saattaa vielä muuttua, kun vaalien tulos varmistuu.
Porvariblokin puoluejohtajat vaativat luonnollisesti, että Löfvenin on lähdettävä
Löfven toivoi puheessa, että blokkipolitiikasta luovutaan. Porvaripuheenjohtajat vakuuttivat, että valmiutta siihen löytyy.
Blokkirajat ylittävälle yhteistyölle löytyy malli Ruotsin itänaapurista Suomesta, jossa sitä on harjoitettu vaihtelevin tuloksin. Yksi ääriesimerkki oli Jyrki Kataisen (kok.) kuuden puolueen hallitus.

Punavihreä ja porvarien blokki saivat kumpikin äänistä runsaat 40 prosenttia. Vasemmistopuolueen kannatuksen nousu äärivasemmalla ja keskustan ja kristillisten menestys porvaripuolella kuittasivat suurten puolueiden tappioita.
Ruotsidemokraattien osuus oli vajaat 18 prosenttia.
Ruotsidemokraatit profiloituu ennen muuta maahanmuuttovastaisena. Jos tätä pidetään tärkeimpänä syynä äänestää tai olla äänestämättä puoluetta, neljä viidestä ruotsalaisesta ei kannata ruotsidemokraattien arvoja.

Ruotsidemokraattien kanssa kumpi tahansa blokki saisi helposti aikaan enemmistön. Puheenjohtaja Jimmie Åkesson kutsuikin muut johtajat neuvottelemaan Ruotsin hallitsemisesta.
Vaikka Åkessonin puolue ei haluaisi tai ei pääsisi hallitukseen, se voi sopia tukevansa hallitusta valtiopäivillä. Tällaisella kaupalla se saisi läpi omia tavoitteitaan.
Tuoreeltaan vaalien jälkeen näyttää, että yhteistyötä ei synny. Ruotsidemokraattien vaalimenestyksen suurin poliittinen vaikutus saattaakin olla punavihreiden ja porvaripuolueiden lähentyminen.