Vihreiden Toivola: Siirrän perheeni kirjat Helsinkiin kulukorvauksista syntyneen keskustelun vuoksi

9

Vihreiden kansanedustaja Jani Toivola sanoo Facebookissa, että aikoo siirtää perheensä osoitteen Helsinkiin kulukorvauksista syntyneen keskustelun vuoksi. Toivolan mukaan Riihimäen asunnon kustannukset jäävät jatkossa hänen omalle vastuulleen.
Hänen mukaansa syy on syntynyt keskustelu yhteiskunnan eriarvoisuudesta ja kansanedustajan etuoikeutetusta asemasta. Iltalehti kertoi tiistaina, että Toivola nostaa eduskunnalta korotettua kulukorvausta Riihimäellä olevasta asunnosta, vaikka hän asuu todellisuudessa Helsingissä.
Toivolan mukaan tilanne on aiheuttanut paljon julkista keskustelua ja hämmennystä.
– Olen saanut paljon viestejä, joissa asia nähdään huonona esimerkkinä olemassa olevien järjestelmien käytöstä. Se on myös nostanut esille kysymyksen yhteiskuntamme eriarvoisuudesta, Toivola kirjoittaa.
Toivola kertoo kuitenkin saaneensa eduskunnan hallintojohtajalta vahvistuksen tänä aamuna, että hänen toimintansa on ollut lainmukaista. Hänen mukaansa hän on saanut ylimääräistä kulukorvausta 329 euroa kuukaudessa, ja Riihimäen asunnon kuukausittaiset kulut ovat olleet 1 400 euroa.

”Halusin rajata yksityisyyttäni”
Iltalehden mukaan Toivola ei oikeasti asu vakituisesti asunnossa, jonka hän omistaa Riihimäen varuskunta-alueella. Myös naapurit kertoivat, ettei Toivola ole asunut talossa ainakaan pariin vuoteen.
Toivolan mukaan hän viettää asunnossa yhä satunnaisesti vapaa-aikaansa. Hän kertoo muuttaneensa vuonna 2013 ensin Riihimäelle, mutta myöhemmin takaisin Helsinkiin, koska halusi tyttärensä tulon vuoksi olla lähellä perhettään ja tukiverkkojaan.
Vuonna 2016 Toivola päätti yrittää siirtää perheensä elämän takaisin Riihimäelle.
– Riihimäestä tuli kotikuntamme, ja Helsinkiin jäi väliaikainen pysyvä osoitteemme. Tämä oli edellytys sille, että tyttäreni voisi jatkaa päivähoitoa Helsingissä lähellä työpaikkaa, hän kirjoitti.
Asunto on nyt myynnissä, ja sille ei ole löytynyt ostajaa. Toivolan mukaan hän on puhunut tietoisesti vain Helsingin kodista, koska on halunnut rajata omaa yksityisyyttään.
– Toivon, että luottamus työhöni säilyy, Toivola päättää Facebook-tekstinsä.
Maanantaina Iltalehti uutisoi Toivolan taksiajoista. Toivola on käyttänyt eduskunnan taksikorttia tämän vaalikauden aikana yhteensä 1 039 kertaa. Taksimatkat ovat maksaneet 22 000 euroa.
Kansanedustajat saavat käyttää taksia pääkaupunkiseudulla käytännössä rajattomasti, kunhan yksittäinen matka ei maksa yli 70 euroa.

https://www.facebook.com/toivolajani/?hc_ref=ARR_tEzf9d_7DyH2bwaPJcIvLROG4G-8baX1m_ZwIP1wi0jun9U9YW53wXMSvZfRpVs&fref=nf&__xts__[0]=68.ARBTzPYrWJc8GOBUJdnldzc9Xkvv9wHWrMiasWHbSGLuRCpL9W0m4uRiq4bfD9r2MYzEkTJhmwxi4cpZLV7jv5cmS408PEaj2aUFc9ybHVSGYPc4Qlt8xBRlQqUMPRX19vrwg4L1qbQomoKPeoYcFfDlthdbcHI2oyitOReYItYr-Xap-Wee-g&__tn__=kC-R
https://www.iltalehti.fi/politiikka/201809172201204161_pi.shtml
https://www.iltalehti.fi/politiikka/201809152201200619_pi.shtml

STT

Kuvat:

Marco

Äänestäisitkö tätä miestä – joku äänestää.

Keijo K.

Ovatko nämä viime aikojan uutiset edesauttamassa luottamusta kansanedustajien tekemisiin, kun vaikuttaa oma etu olevan se suurin kriteeri.

Täytyy ihmetellä, mikä on aiheuttanut tuon kuprujen tekemisen yleistymisen. Kuvitteleeko tekijä mahdollisesti olevansa tavallisen kansan yläpuolella ja voivansa tehdä tuota kaikkea hämärän rajamailla olevaa?

Onkohan heillä mottona tuo viisaus: ”älä tee niin kuin minä teen, vaan tee niin kuin minä opetan”.

Allan

Tuo on ihan normaalia vihreää kansalaistottelemattomuutta.

Huonoiksi koettuja sääntöjä kuuluukin kiertää tai niitä kuuluu olla noudattamatta.

Keijo K.

Tässä uutisessa on kyseessä vihreästä tekijästä, mutta kyllä tuota tapahtuu muidenkin puolueiden edustajien taholta aivan yhtä suuressa määrin. Eivät ne muutkaan mitään pulmusia ole.

Matti

Yleensä on ajateltu, että kansanedustajat ovat Suomen selkäranka. Kyllä nykyään tuuntuu siltä, että ovat pudonneet muutaman tuuman alaspäin.

Maija

Suomessa saa asua missä tahansa. Riittää, että on yksi osoite, jossa on kirjoilla.

Hyvä esimerkki ovat eläkeläiset, joilla on kaupunkiasunto, jossa ollaan virallisesti kirjoilla ja kakkosasunto tai perikunnan asunto, jossa käytännössä asutaan. Eivät kansanedustajat siis ole kansalaisia kummempia.

Mummo

Tilapäiseen asumiseen pitää ilmoittaa syy. Tyypillisiä syitä ovat opiskelu tai kakkosasunto työn takia. Ja toki todellinen tilapäisyys, vaikka nykyisin alle 3 kk asumisesta ei tarvitse tehdä muuttoilmoitusta.
Verottaja taas ei ole sidottu henkikirjoittajan päätökseen.
Tässä nyt päättelee, ettei muuttoilmoituksia taideta sen kummemmin tarkistaa. Tilapäinen syy ei voi olla esim. se, ettei ole saanut asuntoa myydyksi.
Ei tuo touhu kovin rehdiltä tunnu. Eikä taksilla ajelun määrä.

Ihmettelen vaan

Mutta virallinen asunto on eläkeläisellä se, jonne tarpeen tullen saa kotiavun. Luulisi myös lapsen hoitopaikan määräytyvän sen mukaan, missä vakituinen asunto on. Jotakin tässä nyt on oikaistu.

Veroton_oman_asunnon_myynti

Ilmeisesti Riihimäen asunto on ostettukin vain pikavoiton toivossa ja siksi on pitänyt olla kirjoilla siellä 2 vuotta, ettei verottaja pääse mukaan voitonjakoon. Kulukorvaiset ovat sitten tulleet bonuksena tai kaipa nekin on laskelmoituja. En enää usko minkään puolueen rehelliseen edustajaan, yksittäistapauksia varmaan kuitenkin on.