Isompi kuin vakaumus

3

ULLA JÄRVI. Luulenpa, että eduskunnan äskettäinen luottamuslause-äänestys jätti moneen suomalaiseen syvemmät jäljet kuin tuona syyskuisena perjantaina osattiin aavistaa.
Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) abortinvastaisesta toiminnasta virkamatkalla nostatettu välikysymys on ehditty tuomita työpaikkakiusaamiseksi ja poliittisten irtopisteiden keruuksi. Luottamuksen osoitus hallitukselle on puolestaan nähty patriarkaatin vastaiskuna naisten ja lasten oikeuksia kohtaan. Soini itse kieltää tämän jyrkästi ja korostaa ”aina puhuneensa lasten ja naisten puolesta”.

Puheteko ei ole vielä teko. Kansanedustaja Satu Hassi (vihr.) huomautti blogissaan, että Timo Soini äänesti meppinä ollessaan lukuisia kertoja seksuaali- ja lisääntymisterveystyötä vastaan. Laittomat abortit ja puutteellinen ehkäisy ovat erityisesti köyhien maiden vitsauksia.
Hassi muistutti, että YK:n arvion mukaan puoskariabortteihin kuolee joka vuosi 47 000 naista ja miljoona vammautuu. Suomen hallitusneuvotteluissa Soini ajoi kehitysyhteistyörahojen leikkaamista, mikä toteutuikin: varoja leikattiin 40 prosenttia.
Soini on siis teoissaan asettanut oman maailmankatsomuksensa naisten ja lasten hyvinvoinnin edelle. Eikä koskaan kyse ole vain yhdestä sukupuolesta. Pitäisihän nuorilla miehilläkin olla oikeus opiskella ja valita puolisonsa vapaasti, eikä joutua perheen elättäjäksi ennen aikojaan.
Politiikan ulkopuolellakin reaktiot olivat tuoreeltaan voimakkaita ja tunteellisia. Jo samana iltana mm. tunnettu ulkosuomalainen, Susanna Mälkki, ilmoitti harkitsevansa Suomen passista luopumista.
Me muut emme voi erota Suomesta, jos jonkin ministerin puheet ja teot eivät miellytä. Oleellista nyt on, millaiseksi keskusteluilmapiiri muuttuu tulevina kuukausina. Miten hallituspuolueissa kohdellaan heitä, jotka suostuivat äänestämään tyhjää? Mediassa naiskansanedustajista ollaan nyt tekemässä tarinan konnia, miksi ihmeessä?
Timo Soini itse komensi plokissaan, että ”pulinat pois” ja kertoi jatkavansa ulkoministerinä ”kiitollisin mielin”. Hänen ylimielisyytensä oli kauhistuttavaa.

Näinä aikoina, kun luottamusta yhteiskunnallisiin instituutioihin ja demokraattiseen päätöksentekojärjestelmään pyritään muutenkin horjuttamaan, asetelmat ovat herkkiä. Etenkin naiset ovat vihastuneita.
Kunta-alan kiky-leikkuri on kirveltänyt erityisesti pienipalkkaisia naisia. Naisvaltainen opettajakunta on suuttunut koulutussäästöistä. Jatkuva aborttioikeutta sivuavan julkisen keskustelun ylläpito huolestuttaa kaikenikäisiä naisia.
Juuri nyt poliitikkojen näkyvä ylimielisyys voi tuhota paljon sitä hyvää, jota suomalainen demokratia on oikeudenmukaisuudessaan meille tarjonnut.

Kirjoittaja on halikkolainen tiedetoimittaja ja viestinnäntutkija.

Kirkon kanta

Vau! Jos Soini alkaisi äänestää vakaumustaan vastaan, niin 47 000 laitonta aborttia siirtyisi hienoissa sairaaloissa tehtäviksi toimenpiteiksi. Mitähän muuta kaikkivaltias Soini pystyisi muuttamaan?

keijo.k

Timo Soinista on viimeaikoina puhuttu niin paljon että eiköhän nyt olisi syytä unohtaa koko hänen olemassaolonsa täysin? Toisaalta eihän hyttysiäkään voi unohtaa kuin talveksi mutta olisihan se puoli vuottakin jo helpotus!

Mamma

Tämä moukkamaisen ylimielinen maisterisjätkä saa käyttäytyä miten lystää, Sipilä ja muut hyväksyvät kaiken pitääkseen hallituksen kasassa ja lehmänkaupat vahvistettuina. Hesarin yleisössä oli hyvä kirjoitus, mikä oikeus Soinilla on esittää oma mielipiteensä, kun kolmella ajattelevalla naisella ei ole vaan heidät pakotetaan ruotuun, kuten oma-alotteisia soteajatuksia esiintuonut Lepomäkikin. Ylimielisenä besserwisserinä näkyy Sipilä jatkuvasti esiintyvän, ja hyvähän se on samanmielisen marssit hyväksyä.