Jätevoimalan toivotaan poikivan Saloon töitä ja uusia yrityksiä

20
Korvenmäen jätevoimalan uskotaan poikivan yritystoimintaa myös naapurissa sijaitsevalle Metsäjaanun teollisuusalueelle.

Korvenmäen jätevoimala tarjoaa salolaisille yrityksille mahdollisuuksia kaupantekoon, vaikka 110 miljoonan euron hankkeen suurimmat laitetoimittajat tulevatkin todennäköisesti ulkomailta.

Voimalaa suunnittelevan Lounavoima Oy:n toimitusjohtaja Petri Onikki muistutti, että laitetoimittajat tarvitsevat monen alan alihankkijoita maanrakentajista sähkö-, automaatio- ja rakennuspuolen osaajiin. Enimmillään 300 mieheen kasvava rakentajien joukko tarvitsee myös majoitusta, ruokaa ja palveluita.

Jätteenpolton käynnistyttyä voimala tarvitsee paitsi työntekijöitä, myös kunnossapitoa, kuljetuspalveluita ja erilaisia urakoitsijoita. Valtaosa tukitoiminnoista hankitaan ulkopuolisilta yrityksiltä.

Jätevoimalan uskotaan poikivan uutta yritystoimintaa myös Korvenmäen jätekeskuksen naapurissa sijaitsevalle Metsäjaanun teollisuusalueelle.

Yks naakka rappulast

Hjuu… Töitä Saloon? Näkis vaa…

keijo.k

Jätteenpolttolaitoksen kaksi suurinta vahvuutta ovat näköjään usko ja toivo. Eiköhän noilla jo mennä pitkälle. Onkohan paikallisten yrittäjien myös luotettava noihin, uskoon ja toivoon?

Z.Z.Zalolainen

Tämä taitaa mennä just niin kuin entisen flikan illan vietto. Ilta oli jo myöhä eikä kunnon seuralaista löytynyt. Niin flikka kotimatkalla tuumasi että Toivo häipyi pois, Usko sammui, mutta Yrjö taitaa sittenkin tulla.

Jerppu

Eiköhän tästä jätevoimalasta tule Salon suurin virhe ikinä. Ilmeisesti päättäjillämme on sellainen logiikka, että vain virheitä tekemällä voi oppia? Että millään ei voi päätellä tämän laitoksen tulevan olemaan suuri floppi, joka tuottaa pelkkää haittaa, harmia ja tappiota, muuta kuin kokeilemalla?

Mummo

Miten niin virhe. Vantaan jätevoimalaitos on todella hieno laitos. Se tuottaa sähköä ja polttaa jätteet ilman minkäänlaista haittaa tai hajua ympäristöönsä. Käykää vaikka katsomassa. Eihän ole mitään järkeä kuljettaa jätteitämme Ruotsiin!

Allan

Suurinta osaa ilmansaasteista ja muista haitoista ei näe paljain silmin. Joten en käy katsomassa Vantaan voimalaa.

Muutoin en ota kantaa tässä vaiheessa aiheeseen.

Jerppu

Koska EU tulee kieltämään jätteenpolton ja jos ei tule, niin se käy joka tapauksessa kannattamattomaksi hyvin pian kierrätyksen kehittyessä ja yleistyessä. Kallisarvoisia raaka-aineita ei ole mitään järkeä polttaa taivaan tuuliin aiheuttamaan ympäristöhaittoja. Energiaa saa monesta muusta lähteestä halvemmalla ja vähemmin haitoin. Minnekäs siellä Vantaalla menevät hiilidioksidi, raskasmetallit ja muut myrkyt, on varmaan pitkä piippu avaruuteen asti jos ne sieltä kerrassaan katoavat? Jopa vanhanaikainen kaatopaikka on ympäristöystävällisempi ja pitkässä juoksussa kannattavampi, kunhan sinne ei haudata orgaanista materiaalia mätänemään. Muovit sekä metallit ja muut mineraalit pysyvät siellä tallessa, kunnes niitä opitaan kierrättämää, jollon kaatopaikoista tulee uusia raaka-aineen lähteitä. Mutta jos jätteet poltetan… Lue lisää »

Jerppu

Lisäksi, on täysin järjetöntä sitoutua ostamaan jätelaitoksen energiaa pitkälle tulevaisuuteen, kun uusiutuvien energiamuotojen kannattavuus paranee nyt huimaa vauhtia. Ihan yhtä tyhmään kuin jos vaikka itse sitoutuisin ostamaan hiilivoimalla tehtyä sähköä, vaikka hinta saasteveroineen nousisi miten korkealle.

matti

Jätevoimala tuottaa hajuja, kuonaa sekä paljon tuhkaa. Kuonaa voidaan jonkun verran nykyään käyttää esimerkiksi rakennusmateriaalina.Tuhka on pahaa jätettä joka on määritelty ongelmajätteeksi, sitä tulee paljon.
Kiina ei ota enään jätteitä vastaan niinkuin monet muutkin maat. Se voi olla, että jatkossa joutuu itse hoitamaan ongelmajätteet. Se tulee maksamaan enemän kuin mitä hyötyä saa voimalasta.
Esimerkiksi kauppojen ei tarvitse erotella biojätteitä poltettavasta jätteestä. sitä kautta tulee paljon suoloja ym. tuhkaan mikä tekee siitä ongelman.
Jätelaitosta ei saa tehdä Saloon. Jos kaikessa tyhmyydessä sille annetaan lupa, pitää ensin vaatia selvitys mihin viedään 10000 kuormaa tuhkaa joka on ongelmajätettä.
Tuhat kuormaa tulee nopeasti täyteen.

Salon matti ja kukkaro

Ilmaan pääsevät päästöt eivät ole ongelma, niitä ei juurikaan synny. Sen sijaan keskusteluissa ei juuri ole huomioitu sitä ongelmaa, johon pääkaupunkiseudulla on nyt havahduttu. Tuhkalle eli kuonalle ei ole löytynyt mitään kierrätyskäyttöä ja kuonakasat alkavat kasvaa siellä hallitsemattoman isoiksi. Kuonan uudelleenkäytöstä tehty paljon tutkimushankkeita, mutta ratkaisua ei ole löytynyt. Kuona on ongelmajätettä, jossa on paljon raskasmetalleja. Minne Salo aikoo varastoida tuhkan, se kysymys pitäisi ratkaista ennen laitoksen rakentamista.

Apinoitua tietoa

Kaikki tieto jätevoimalan haitoista on näköjään apinoitu televisiosta.Kannattaisi tehdä sitä tiedon hankintaa oma-aloitteisesti ja vähän muistakin lähteistä.

It Senior

Viisas oppii muiden kokemuksista. Tuhka on tuhkaa Salossakin. Missään ei ole esitelty ja tuskin laskettukaan, miten ja missä ajassa investointi kuoletetaan.

Uskaltaako kukaan myöntää, ettei keisarilla ole vaatteita.

Veronmaksaja

Siis sitä kuonaa syntyy paljon! Vantaalla on raportoitu, että kuonaa syntyy kolmasosa poltoon tuotavan jätteen painosta eikä sille ole muuta käyttöä, kuin loppusijoitus kaatopaikalle. Sopiiko se Korvenmäen penkkaan? Miksei tästä isosta ongelmasta puhuta Salossa mitään?

matti

Tämä jätevoimala on jatkoa näille Salon päättäjien tyhmyyksille. Jos sellainen rakennetaan, tulee siitä veronmaksajille kallis paukku. Kysykää ja tutustukaa siihen, miksi Fortium veti osalistumisensa pois. Siellä on huomattavasti järkeä enemmän bisneksen perään kuin Salossa.
Eikö kukaan mieti, miksi sitä suunnitellaan Saloon… Kukaan muu ei sitä ota, ja täällä on se yksi luonnonvara, mikä on korvien välissä hyvin heikko.
Voimala aiheuttaa järkyttävän määrän ongelmajätettä, muutaman vuoden kuluttua luultavasti kielletään nykyinen polttaminen ja vaaditaan kierrätys sekä uudelleen käyttö.

Kale

Itseäni ihmetyttää eniten, että päätöstä jätevoimalainvestoinnista, jossa Salon rahoitusosuus on noin 70 miljoonaa euroa, ei ole käsitelty Salon kaupunginvaltuustossa. Kun Fortum vetäytyi hankkeesta, täytyy ainoa syy olla, ettei Fortum nähnyt sitä kannattavaksi. Onko Salosta löytynyt parempaa tietämystä kuin rahalle persolta Fortumilta? Kuka tai ketkä ovat nämä jäteviisaat, jotka voivat kaupunkilaisten piikkiin ottaa tällaisia riskejä ilman, että asiaa käsitellään demokraattisesti valtuustossa? Kuka on tehnyt päätöksen ja kuka kantaa vastuun jos kaupunkilaisten niskaan jäävät velat ja kuonakasa?

entinen kuntapäättäjä

Missä vaiheessa valtuusto on päättänyt suoraan voimalaitoksesta. Eikös kyseessä ole oy, jolle vain on järjestetty tuo sadan miljoonan rahoitus, josta Salo vastaa. Korvenmäen hajut ovat vähentyneet, joten tuhkaa tilalle. Onko tuhkalle muuta loppusijoituspaikkaa? Ei näitä makseta pelkällä kaukolämmön vuositason miljoonan liikevaihdolla.

Näinköhän lienee

Jätevoimalan toivotaan poikivan Saloon töitä ja uusia yrityksiä. Korvenmäellä toimiva kaatopaikka poiki toivomatta ja pyytämättä valtavan hajuongelman vuosikausiksi ympäristöönsä, josta ei Salon päättäjien taholta uskallettu edes hiiskua, pistettiin ns. pää pensaaseen. Mitähän tämä jätevoimala vielä loppupeleissä mahtaakaan poikia? No, jos poikii, ollaan taas sitten siitäkin hiljaa ja hiiskumatta.

Kaukvuoren keisari

Korvenmäkeen tulee ja Kärkästä lähtee työvoimaa, mikä lopputulos: paljon uutta velkaa, paljon hajua, paljon rekkaliikennettä, paljon kuonaa ja tuhkaa ja paljon hukkalämpöä kesäaikaan ja talviaikaan ongelmia. Lisäksi öljyn polttoa tukipolttoaineena, että saadaan vaipat palamaan ja kaiken päälle kaukolämpömaksujen korotukset tulevaisuudessa.

Hiven ainetta

Jätettä syntyisi vähemmän, jos tuotteet olisivat laadukkaita. Nyt tuodaan kaatopaikalle esim. lastulevyhuonekaluja, rikkoutunutta elektroniikkaa, vaatetta, kodinkoneita jne. Kirjakin aiheesta on kirjoitettu -Made to break-.

Kuluttajia on ohjattu ostamaan nopeasti hajoavia tuotteita. Mikään poliittinen suuntaus ei ole ollut kykenevä ottamaan kantaa kulutuksen aiheuttamien ongelmien alkusyihin eli tietoiseen laadun heikentämiseen tuotteissa.

Mutta rikkaus muuttuukin hengenvaarallisiksi kasoiksi myrkyllisiä yhdisteitä, jotka ovat syntymäpäivälahjojamme jälkeläisillemme.
Poliittiset liikkeet ovat laidasta laitaan kulutusyhteiskunnan kannattajia.

Pääasiallinen tavoite on saada tulonjakokakusta iso siivu. Se, että se kakku on myrkytetty, ei käy mielessä. Voitko hyvin?

Jerppu

Tuossa on kyllä vinha perä. Sata vuotta sitten tehtiin vain huonekaluja ja tarve-esineitä, jotka kestivät vuosikymmeniä tai kestävät yhä vieläkin, ja jotka voitiin aina ehostaa uutta vastaaviksi. 80 vuotta vanha radio oli arvokas laite, joka tehtiin käsityönä hyvistä materiaaleista ja se soi yhä tänä päivänä. 30 vuotta sitten tehdyt kodinkoneet olivat jo selvästi heikompia, mutta moni niistäkin on edelleen käyttökelpoinen. Viisi vuotta vanhat laitteet ovat jo kaatopaikkatavaraa ja ne on valmistettu niin, ettei vaihdettavia osia juurikaan ole, eli korjauskelvottomia.