Katutaide piristää Saloa

0
Italialainen Fabio Petani aloitti viljasiilon maalaamisen tällä viikolla. Taideteos valmistuu ensi viikolla.

Salossa maalataan parhaillaan kahta suurta muraalia eli seinämaalausta. Uuden pinnan saavat juna-aseman viereinen viljasiilo ja keskustan poliisiasema.
Ulkotaideteokset ovat tervetulleita Saloon, jonka katukuva todella tarvitsee piristysruisketta. Muraalit tulevat taatusti keräämään katseita ja tuottamaan puhetta, kun kaupunkilaiset pääsevät arvioimaan lopputulosta.
Salon muraalit ovat osa UPEA-taidetapahtumaa, joka on Suomen suurin julkisen tilan taidetapahtuma. Taidefestivaalin aikana tehdään toistakymmentä pysyvää taideteosta ympäri Suomea. Varsinais-Suomesta ei ole Salon lisäksi mukana muita kaupunkeja.

Salossa teokset toteuttavat nimekkäät taiteilijat, italialainen Fabio Petani ja hollantilainen Leon Keer.
Petanin töitä löytyy eri puolilta Italiaa ja lukuisista muista Euroopan kaupungeista. Hän tekee taidetta monenlaisille alustoille, kuten kerrostalojen seiniin, linja-autojen kylkiin ja teollisuusalueille.
Keer on puolestaan erikoistunut 3D-maalauksiin, joissa on optisia illuusioita ja leikkisyyttä. Hauskasta toteutuksesta huolimatta hänen teoksensa ovat usein pohjavireeltään vakavia.

Salossa on pyritty viime vuosina kiivaasti ravistelemaan menneitä murheita ja suuntaamaan parempaan tulevaisuuteen. Tätä työtä tehdään monella saralla. Julkisen tilan uudistaminen on yksi keino päivittää kaupunkia, luoda uusia kohtaamispaikkoja, vaikuttaa kulkureitteihin, herättää ajatuksia.
Taide on osa julkisen tilan muutosta.
Salossa julkista taidetta edustaa esimerkiksi Ben Renvallin tekemä Seppä Laurin patsas. Salon Asemakadulla olevassa seinämaalauksessa seppänä häärii puolestaan Jukka Hakasen maalaama Repo Lauri.
Eri aikakausien teokset keskustelevat keskenään ja kertovat Salosta.
On jännittävää nähdä, millaisen uuden kerroksen Saloa nyt tekeillä olevat muraalit tuovat mukanaan. Toivottavasti mielenkiintoisemmaksi muuttuva kaupunkikuva innostaa myös laajemmin pohtimaan mahdollisuuksia kohentaa julkista tilaa Salossa.