Turun saariston operaatio ohi – yksi päästetty vapaaksi ja kaksi pidätettynä, kotietsintöjä tehty 17 kohteessa

5

Varsinais-Suomen talousrikostutkinnassa on päästetty vapaaksi yksi ihminen ja kaksi ihmistä on yhä pidätettynä, kertoo keskusrikospoliisi (KRP). Poliisi pidätti aiemmin kolme ihmistä epäiltynä talousrikostutkinnassa, jonka tiimoilta Turun saaristossa on ollut viikonloppuna suuri poliisioperaatio. Vapaaksi päästetyn osalta kuulustelut ovat KRP:n mukaan valmiit.
Kotietsintöjä on poliisin mukaan tehty yhteensä 17 kohteessa, jotka ovat kaikki epäiltynä olevan suomalaisen osakeyhtiön kiinteistöjä, kertoo rikostarkastaja Markku Ranta-aho. Kiinteistöt ovat kaikki lentokieltoalueella, joka määrättiin laajalle alueelle saaristossa lauantaina. Kielto on jo purettu.
Lauantaina alkaneessa operaatiossa tehtiin etsintöjä liittyen tutkintaan, jossa suomalaisessa osakeyhtiössä epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä, ja yrityksen epäillään käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa. Esitutkinnassa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua ja törkeää veropetosta.
KRP ei ole vahvistanut yhtiön nimeä, mutta sen perusteella, millä kiinteistöillä poliisi on viikonloppuna nähty, kyse on venäläistaustaisesta Airiston Helmi Oy:stä, jonka maakaupat lähellä Puolustusvoimien kohteita ovat aiheuttaneet huolta jo pitkään.

Ketään ei poliisin mukaan enää etsitä

Ranta-aho ei kerro pidätetyistä lisätietoa.
– En vieläkään halua yksilöidä heitä mitenkään. Tutkinnanjohtaja harkitsee asiaa. Kaikki ovat yhtiön palveluksessa, sen paremmin ei voi kertoa, Ranta-aho sanoo STT:lle.
Mahdollisista vangitsemisvaatimuksista päättää tutkinnanjohtaja aikaisintaan maanantaina.
Yhteensä viikonloppuna on kuulusteltu seitsemää henkilöä.
Operaatio on nyt ohi.
– Juuri hypättiin autoon ja lähdettiin kohti Helsinkiä, kertoi Ranta-aho kuuden aikaan illalla.
Ranta-ahon mukaan tällä hetkellä ei etsitä enää ketään.
Etsinnöissä kiinteistöistä takavarikoitiin ainakin asiakirjoja ja tallennusvälineitä, kuten muistitikkuja. Ranta-aho ei kerro, takavarikoitiinko jotain muutakin.
– Siihen en voi vastata, mitä kaikkea on takavarikoitu. Lähtökohtaisesti kaikki, mitä on takavarikoitu, liittyy talousrikostutkintaan.
Talousrikostutkinta on ollut käynnissä noin puoli vuotta ja operaatiota valmisteltiin pari viikkoa.

KRP: Supo ei mukana tutkinnassa

Kuulusteltujen seitsemän henkilön joukossa on useamman kuin yhden maan kansalaisia, KRP kertoi aiemmin. Kiinni otettujen kansallisuuksia ei ole kerrottu. Kuulustelujen sisällöstä ei myöskään kerrota tarkemmin.
KRP kertoi eilen, että epäillyissä rikoksissa on kyse verojen laiminlyönnistä muun muassa palkanmaksussa. Päänimike on törkeä rahanpesu, ja yrityksen toiminnassa epäillään myös törkeää kirjanpitorikosta ja törkeää veropetosta. KRP tekee esitutkintaa Verohallinnon kanssa.
Aamupäivällä KRP tiedotti, että tämän päivän etsinnän kohteissa se keskittyy erityisesti selvittämään pimeän työvoiman käyttöä rakentamisessa.
– Tämä asia on käyty verottajan kanssa läpi, ja tämä liittyy nimenomaan tämän yhtiön omaan rakennustoimintaan tällä hetkellä, Ranta-aho muotoilee.
Helsingin Sanomat kertoi illalla nimettömään sotilaslähteeseen viitaten, että Puolustusvoimat ja suojelupoliisi ovat tarkkailleet Airiston Helmeä jo vuosia. Lehden haastatteleman Puolustusvoimien upseerin mukaan ”ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”.
Ranta-ahon mukaan supo ei ole mukana Turun saariston operaatiossa.
– Supo ei ole ollut mukana, tämä on talousrikosoperaatio.
– Kun puhutaan talousrikostutkinnasta, niin viranomaiset, jotka ovat tässä mukana, ovat keskusrikospoliisi, Lounais-Suomen poliisi ja merivartiosto täältä Lounais-Suomesta. Lehdessä mainittiin myös Puolustusvoimat, ja kyllä se siltä osin pitää paikkansa, että olemme Puolustusvoimilta pyytäneet virka-apua huollon järjestämiseen, Ranta-aho sanoo.

Sipilä Ylellä: Ulkomaalaisten maakauppoja koskevaan lakiin tulossa ”joitakin tarkennuksia”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo saaneensa tarkasti tietoa viranomaisten jättioperaatiosta Turun saaristossa. Sipilä kertoi asiasta Ylen Pääministerin haastattelutunnilla.
– On toki informoitu, viimeksi tänä päivänä olen saanut tästä tarkan informaation, missä mennään, Sipilä sanoi Ylen lähetyksessä sunnuntaina iltapäivällä.
Sipilän käsitys on se, että myös presidentti Sauli Niinistöä on informoitu operaatiosta.
– Sanotaan näin, että kun kyse on tämäntyyppisestä operaatiosta, jossa on paljon viranomaistahoja ja yhteistoimintakysymyksiä, niin silloin meitä informoidaan – ja hyvä niin – vaikka niissä ei olisikaan merkittäviä ulkopoliittisia ulottuvuuksia. Mutta on hyvä tietää, jos jossain operaatio käynnissä ja se herättää kysymyksiä, Sipilä sanoi.
Sipilä totesi haastattelutunnilla, että operaatioon liittyvästä tiedottamisesta vastaa keskusrikospoliisi, eivät poliitikot.
Pääministeriltä kysyttiin samassa yhteydessä myös ulkomaalaisten maakauppojen rajoittamisesta. Sipilän mukaan maakauppoihin liittyvä lainsäädäntö on erillinen kysymys.
– Se on meillä puolustusministeriössä tällä hetkellä valmistelussa. Hallituksen esitys tullaan todennäköisesti tekemään, ja joitakin tarkennuksia sitten tulee näihin maakauppa-asioihin, mutta tämä on ollut jo pidempään valmistelussa, että tällä tapauksella ei ole nyt kytköstä tähän, Sipilä sanoi haastattelutunnilla.
Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) esikunnasta kerrottiin aamupäivällä STT:lle, ettei ministeri kommentoi lakiesitykseen tai maakauppoihin liittyviä asioita viikonloppuna.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005838123.html
https://areena.yle.fi/1-4524261

STT

Kuvat:

Selvittäkää pohjamutia myöten, kirjaimellisesti

Saloon ei pystyisi edes suunnittelemaan tuollaista tukikohtaa muistuttavaa merenrantakiinteistöä. Jo 25 neliön saunamökille tekee tiukkaa saada lupa. Taitaa olla melko erilaiset maankäyttö- ja rakennuslain tulkinnat meillä ja Las Pargasissa. Maanomistajien tasapuolista kohtelua odotellen, 2020-luvun Suomessa…

veronmaksaja

Salossa rakennusvalvonta tilasi jo muutama vuosi sitten helikopterin kuvaamaan kiinteistöjä maaseudulla ja joku työllistettiin tutkimaan jopa autokatoksiin ilman byrokratiaa laitetut nosto-ovet. Rakennusala hiljentynyt mutta onko rakennusvalvojien ja tarkastajien lukumäärä mitenkään muuttunut tilanteen mukaan. Taitavat työllistää jo toinen toisensa lupalappujen tonkimisissa.

Suunnittelija Rehti

Kaupunki tilasi viistokuvat varmaan kopterilla ja ollutkin varmaan hyvä asia luvattomiem rakennusten ym valvonnassa. Mksi ihmiset rakentaa luvatta? Säästäkseen rahaako? Jos varaa rakentaa, lienee varaa maksaa pääpiirustukset ja luvatkin. Suunnittelutstoillakin olis töitä. Katos on lupavaiheessa huomattavasti edullisempi ja tällöin oltava 30 % seinät auki ainakin entisten määräysten mukaan. Jos pelkkä oviaukko jätetty auki rakennukseen, se ei ole koskaan ollutkaan pelkkä katos? Tällöin vie rakennuoikeutta ja lasketaan kerrosalaankin. Hyvä että kontrolli pelaa rak.valvonnassa yhä. Tietääkseni niitä ilmakuvia ja viistokuvia tutkii ihan viraston vakituinen henkilökunta, ei työllistettyjä. Kuuluu toimenkuviin heille. Pöljähän se on joka fiulaa tekee rakennusvaiheessa. Kiinni ne nykytekniikalla jää. Monenko… Lue lisää »

Jerppu

Kevyiden piharakennusten hinta helposti tuplaantuu tai kolminkertaistuu, kun pitää hankkia suunnittelija, lupakuvat ja luvat. Onko se nyt sitten oikein? Mikä oikeus ylipäätään kaupungilla on päättää, mitä minä saan omalle pihalleni rakentaa? Minusta lähtökohdan pitäisi olla, että omalle tontille saa pienet rakennukset ja laajennukset tehdä ihan vapaasti, varsinkin haja-asutusalueella ja lupia alettaisiin tarvita vasta suurten ulkorakennusten kohdalla tai jos rakennus rakennetaan esim. aivan rantaviivaan. Keskustassa ymmärrän, että esim. paloturvallisuus pitää huomioida, mutta mitä ihmeen väliä sillä on, jos maaseudulla pihalleni rakentelen vaikka pyramidin? Mitä tulee remointointiin, niin sen pitäisi ehdottomasti olla rakennusluvista vapautettua ja kaupungin tulisi tarjota pikemminkin apuaan ja asiantuntemustaan… Lue lisää »

Suunnittelija Rehti

Las Pargas lienee ollut liian löyhä ja tulkinnut väärin. Ken tietää. Salossa hyvä tulkinta maarakennuslakiin ym. eikä mitään ongelmaa kun suunnittelee ja rakentaa määräysten mukaan kuten pitääkin. Hyvä Salon rak.valvonta! Jatkakaa tiukkaa linjaa vaan.