Kyyneliä vaatinut dokumenttielokuva vie aikamatkalle Maurin Makasiiniin

0
Maurin Maksasiini 1990-luvun alussa. Kuva: Kari Hannunen

Perniöläisestä Maurin Makasiinista on tehty dokumenttielokuva. Elokuva kertoo Mauri Jokisen ja hänen Perniön asemalle perustamansa Maurin Makasiinin tarinan.

Elokuva kattaa 63 vuoden ajanjakson vuodesta 1955 vuoden 2018 elokuuhun. Elokuvan on tehnyt Kari Hannunen. Projekti alkoi, kun Mauri Jokinen kuoli äkillisesti vuosi sitten.

– Tapahtuma oli hirvittävä shokki Maurin läheisille, erityisesti hänen iäkkäälle Raimo-isälleen, joka oli auttanut poikaansa Makasiinissa koko sen yli kaksikymmentävuotisen historian ajan. Vain pari päivää Maurin kuoleman jälkeen kysyin Raimolta, tehdäänkö Maurista dokumentti. Vastaus tuli puolessa sekunnissa: tehdään, kertoo Hannunen tiedotteessaan.

Hannunen kuvailee elokuvanteon alkua helpoksi. Raimo Jokinen muisti Maurin elämänvaiheet, vuosiluvut, valokuvien henkilöt ja jopa autojen vuosimallit piirun tarkasti.

Kolmen kuukauden päästä Jokisen perhe koki kuitenkin uuden menetyksen, kun Raimo Jokinen kuoli. Tämän jälkeen dokumenttiprojekti jatkui Maurin nuorimman sisaren Sari Katajan avulla.

– Kahden rakkaan omaisen menehtyminen kolmen kuukauden välein ja  samaan aikaan tapahtuva jatkuva sukeltaminen menehtyneiden omaisten historiaan oli Sarille todella raskas ja tuskallinen pesti. Kyynelten myötä dokumentti kuitenkin valmistui. Ilman Sari Katajan panosta dokumentti tuskin olisi valmistunut.

Kari Hannunen arvioi dokumentin olevan rehellinen ja kaunistelematon kuvaus yhden ihmisen ja perheen matkasta 1950-luvulta nykypäivään.

– Siinä on kohtia, jotka saattavat liikuttaa tai järkyttää katsojia. Asiat on kuitenkin kerrottava niin kuin ne ovat tapahtuneet.

Elokuvanäytös on lauantaina osa Perniön Pimeän peitto -kulttuuritapahtumaa. Perniön Kirkonkyläyhdistyksen organisoiman tapahtuman ohjelmassa on kuunneltavaa ja katsottavaa koko perheelle.

Perniön kunnantalossa nähdään kaikkiaan kolme dokumenttielokuvaa. Esillä on myös valokuvanäyttely. Ohjelmaa on myös Pyhän Laurin kirkossa ja Pesälammella.
Pimeän peitto on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumia.

Maurin Makasiini Perniön Kunnantalossa lauantaina 8.9. klo 19