Lisää terveyttä ehkäisyllä

0
Nuorten seksielämän aloitusajankohta vaihtelee. Tytöt aloittavat yhdynnät usein hieman poikia nuorempina.

Salon kaupunki on päättänyt tarjota nuorille maksuttoman ehkäisyn. Ensi vuoden alusta alkaen ilmainen ehkäisy on jaossa kaikille alle 25-vuotiaille.
Päätös sai taakseen laajan tuen: Salon sosiaali- ja terveyslautakunta teki ratkaisun yksimielisesti. Asia olisi voinut äityä myös pitkittyneeksi arvokeskusteluksi. On hyvä, että nuorten terveyden edistäminen koetaan tärkeäksi.

Maksuttoman ehkäisyn tarpeen puolesta puhuvat Salon karut aborttiluvut.
Viime vuoden aborttiluvut eivät ole vielä saatavilla, mutta toissa vuonna Salossa tehtiin väkilukuun nähden nuorten raskaudenkeskeytyksiä eniten koko Suomessa. Vuonna 2016 Salossa keskeytettiin 33 alle 25-vuotiaan raskautta.
Asiantuntija-arvion mukaan korkeita aborttilukuja selittävät ainakin osittain salolaisten taloudelliset ongelmat ja päihteiden käyttäjien suuri määrä.
Nuorten ei-toivotut raskaudet aiheuttavat usein paitsi inhimillistä kärsimystä myös kuluja. Koko ikäluokan maksuton ehkäisy vähentää todennäköisesti molempia.
Somerolla maksuton ehkäisy on ollut tarjolla alle 20-vuotiaille kuluvan vuoden alusta alkaen. Maksuttomuuteen päädyttiin, koska raskaudenkeskeytysten määrä oli nousussa. Tänä vuonna Someron ehkäisyneuvolasta ei ole tehty yhtään raskaudenkeskeytyslähetettä alle 20-vuotiaille.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelma on suosittanut nuorten ilmaista ehkäisyä jo vuodesta 2007 lähtien.
Suosituksen taustalla on pyrkimys vähentää raskaudenkeskeytysten määrää mutta myös ajatus siitä, että lisääntymisterveydestä tulisi huolehtia kuin muustakin terveydestä ja seksistä puhua normaalina elämään kuuluvana asiana.
Teini-iässä seksistä puhuminen voi olla nolo asia. Salossa toteutuva maksuton ehkäisy tulee todennäköisesti vähentämään abortteja. Myös keskusteluilmapiiri voi hyötyä päätöksestä, kun asia nousee väistämättä entistä enemmän nuorten keskusteluaiheeksi.