Muuttotappio kiihtyi Salossa

61
Muuttoliike vie asukkaita pois Salosta. Vuoden aikana kaupungin väkiluku on pienentynyt 404 henkilöllä.

Elokuun tilastot jatkavat viestiä, johon Salossa on totuttu. Työttömyys laskee hyvää vauhtia, mutta samaan aikaan putoaa myös kaupungin väkiluku.
Väestön väheneminen kiihtyi elokuun aikana. Kaikkiaan Salon väkiluku tipahti yhdessä kuukaudessa 129 henkilöllä väestömuutosten ennakkotietojen mukaan. Koko vuoden aikana Salon väkimäärä on pienentynyt 404 asukkaalla.

Salon asukasluvun muutokseen vaikuttaa eniten poismuutto. Suomen sisäisen muuttoliikkeen nettovaikutus pienensi Salon väkilukua elokuussa 108 asukkaan verran. Koko vuoden aikana Salosta on muuttanut muihin kuntiin 285 ihmistä enemmän kuin tänne on tullut.
Myös kuolleisuus on Salossa pitkään ollut syntyneiden määrää suurempi. Koko vuoden aikana kuolleita on ollut 222 enemmän kuin syntyneitä.
Vain maahanmuutto on hieman tasoittanut Salon väestökatoa. Koko vuoden aikana maahanmuutto on tuonut kaupunkiin 103 asukasta lisää.

Surullisten väestölukujen vastapainoksi työllisyystilastot kertovat työttömyyden tasaisesta vähenemisestä. Salon työttömyysaste oli elokuun lopussa 10,9 prosenttia, kun se vuotta aikaisemmin oli 13 prosenttia.
Työttömänä oli elokuun lopussa 2 656 työnhakijaa. Vuosi sitten vastaavana aikana työttömänä oli 3 208 henkilöä. Vuoden aikana työttömien määrä on siis vähentynyt 552 henkilöllä. Vaikka samaan aikaan muuttoliike on vähentänyt työvoimaa, tilastot kertovat selkeästi, että Salon työllisyystilanne on parantunut.
Työttömyys hellitti myös kaikissa muissa Salon seudun kunnissa. Koko maakunnan pienin työttömyys oli Paimiossa, 4,1 prosenttia.
Suurin työttömyys mitattiin Turussa, 12,3 prosenttia.

Väestökatoon pitää löytää lääkkeet. Jos väen väheneminen jatkuu vuosia, se syö kaupungin elinvoimaa, vireyttä ja hyvinvointia.
Paras tapa kääntää muuttoautojen suuntaa, on luoda Saloon uusia työpaikkoja. Lapsiperheet muuttavat ensisijaisesti toimeentulon perässä. Asuinalueen viihtyisyydellä ja palveluilla on merkitystä, mutta tärkeintä on toimeentulo.
Työllisyystilastot osoittavat, että kipeästi kaivattuja uusia työpaikkoja syntyy koko ajan myös Saloon.

Jerppu

Eikös se nyt ole hyvä, että ihmiset muuttavat sinne, missä on töitä? Eikö Salon elinvoimaa paranna parhaiten juuri työttömyyden väheneminen, tuskinpa tänne kaivataan tukien varassa elävää kansanosaa lisää? Työn perässä muutto on myös ilmaston kannalta parempi vaihtoehto kuin pitkien työmatkojen kulkeminen. Kyllä ihmiset muuttavat taas Saloon, jos täällä alkaa olla vapaita työpaikkoja.

Vapaa Kanaherra

Eikö näitä Salon kämppiä voisi markkinoida opiskelijoillekin esimerkiksi niille, jotka ovat Turussa? Juuri lueskelin Turun yliopiston lehteä, jossa mm. oli maininta siitä, että vaihto-opiskelijoiden on hankala saada kämppää isolta kirkolta. Vapaa-ajalla voivat mennä harrastamaan melontaa yms.

Kai täällä voivat ihan suomalaisetkin opiskelijat asua? Itsekin ostin täältä talon, kun ei oikein saa sullottua mukuloita soluasuntoon.

Vapaa Kanaherra

Niin ja eikös täältä voi pendelöidä ihan stadinkin suuntaan opiskelemaan? Kirjat auki junaan ja luennolle.

Ei kaikille fiksu vaihtoehto

Korkeakouluopiskelija ei saa tukea matkoihinsa. Salossa asuminen ei ole Turussa tai ainakaan Helsingissä opiskelevalle kovinkaan fiksu vaihtoehto.

Vapaa Kanaherra

Voi se toki olla näinkin, jos puhtaasti rahassa mitataan.

Asumisessa on monia muitakin muuttujia (varsinkin jos kämpillä vähän enempää porukkaa pyörimässä) ja esim. itse ainakin pidän siitä, että perusarjen pyörittäminen ei vie juurikaan aikaa Salon huudeilla vs. sekoilu pk-seudulla tai Turussa. Kummasti tuli aikaa lisää päivään ja muuta puuhasteltavaa kun tänne päin muutti.

Ajat muuttuu

Nykyajan opiskelijat ostaa kämppänsä ja mahdollisimman läheltä koulua. Kimppakämppiin ei kukaan enää halua ja opintolainalla maksetaan asuntolainaa. Jos Salossa asuva pääsee Turkuun opiskelemaan, muuttaa kyllä Turkuun. Yhteiskunta kyllä pitää nykyään niin hyvää huolta. Ei tarvii enää makaroonia syödä, vaan gourmeeruokaa omassa kämpässä.

Vapaa Kanaherra

Jaa, kyllä luennoilla on ollut ihan salolaisia opiskeilijoita, jotka asuu Salossa. Mynämäeltä astikin tultu.

Vapaa Kanaherra

Nähtävästi Turku AMK:n sivuilla oli jotain mainintaa Salon asunnoista exhange-studenteille: options in private market ja tämä ”International Relations Office at Salo IoT campus will reserve a room for the exchange students at Pii Hotel”. Aiemmin mainitsemani Turun Ylioppilaslehti (5/2018): ”Easier housing would benefit us a lot. It is a selling point when creating new partnerships with universities abroad”, says Liisa Järvinen, International Officer at the University. But TYS (The Student Village Foundation of Turku) has refused. The reason behind the decision is the disparity in the numbers of incoming exchange students between autumn and spring term. For example this year… Lue lisää »

Urpo

Työpaikkojen luonti on helpommin sanottu kuin tehty. Siksi pitää myös houkutella pendelöitsijöitä. Moottoritie tarjoaa siihen tällä hetkellä vajaasti hyödynnetyn mahdollisuuden. Työn perässä muuttaminenkaan ei aina mahdollista, kun toinen käy töissä Turussa ja toinen Salossa tai Helsingissä. Lisäksi lapsille jatkuva muuttaminen on juurettomuutta lisäävä stressitekijä, jota ei pidä suosia.

Lähipalveluista huolehtiminen on kaupungin strategiassakin todettu vetovoimatekijä, jolla muualla työssä käyviä täällä koetetaan pitää ja muualla asuvia tänne houkutella. Näin keskeinen paikka tarjoaa siihen loistavat edellytykset.

Siksi tuntuu, että osa poliitikoista ja virkamihistä ei taida olla kuullutkaan muuttotappiouutisista, kun on varaa viime aikojen kaltaisiin kissanhännänvetoihin ja valtakunnallistakin julkisuutta saaneisiin negatiivisiin tapahtumiin.

Usko koetuksella

Muuttotappioon liittyy olennaisesti kysymys siitä miksi jäädä jollekin seudulle asumaan. Jos esimerkiksi käy töissä Turussa tai Helsingissä, niin tärkeää on onko asumisseudulla kouluja, päiväkoteja, kauppoja, tai julkista liikennettä. Salon strategia on ollut tyhjentää maaseutu ja keskittää kaikki kaupungin keskustaan. En usko että maaseudun rauhaa etsivät lapsiperheet ja veronmaksajat kiinnostuvat suurkouluista ja haluavat jälkikasvunsa viettävän tunteja koulutakseissa. Vaihtoehtoja kun löytyy lähialueilta.

Olisi aika kääriä hihat

Kun hiljattain myimme taloamme Salossa, useampia katsojia kävi Turun suunnalta. He saisivat täältä samalla rahalla uudemman ja isomman kodin kuin Turusta. Työmatkaakaan eivät pitäneet liian pitkänä moottoritien ansiosta. Mutta lähes jokainen valitti kunnollisen keskustan puuttumista. Miksi ihmisiä ja elämää on vain Citymarketissa ja iltatorilla. Mitä arki-iltaisin voi harrastaa kun paikat on kiinni ja keskeisiä tiloja tyhjillään. Missä voi valita listalta tilaako pihviä vai lohta. Onko maauimalaa tai jokilaivoja josta saa ruokaa, ei vain alkoholia. Mitä se tarkoittaa, että kaupungin mielestä on tärkeää antaa positiivinen ja kehittyvä kuva. Talostamme ei syntynyt kauppaa turkulaisten kanssa. Salolaisia ei käynyt edes katsomassa, eikä helsinkiläisiä.… Lue lisää »

Jerppu

Tässäkin paremmat liikenneyhteydet olisivat hyödyksi. Ei tänne varmaan ihan heti olla saamassa maauimalaa tai elävämpää keskustaa, mutta nopealla junallahan Turun keskustan palvelut olisivat ajallisesti lähempänä kuin vaikka oman kunnan ääret. Harvalla opiskelijalla olisi varaa jokapäiväisiin junalippuihin Turkuun tai Helsinkiin. Sellaiselle opiskelijalle, jonka ei tarvitse käydä koululla päivittäin, Salo voisi sopiakin. En nyt tiedä aivan varmaksi, missä päin Saloa niitä vapaita ja edullisia vuokra-asuntoja oikein on kiusaksi asti, mutta opiskelijalle varmasti olisi tärkeää, että pääsisi kulkemaan bussilla keskustaan ja takaisin, myös illalla ja viikonloppuisin. Sellaiseen pussinperään tuskin kukaan, ainakaan autoton, nykynuori haluaa muuttaa, missä julkinen liikenne toimii vain arkisin päiväsaikaan jotenkuten.… Lue lisää »

Kehitys valuu naapurikuntiin

Opiskelijoille on nykyään tärkeää saada viettää iltoja oman opiskeluporukan kanssa. Siten näkisin, että oppilaitosten pitäisi ennemmin tulla Saloon päin kuin opiskelijoiden lähteä muista kaupungeista tänne etäopiskelemaan tai yöksi nukkumaan.

Kunnostuskelpoisissa taloissa tahtoo olla se ongelma, että kun ne annetaan kiinteistönvälittäjille myyntiin, hinta on pitkä ja ostajien vaikea saada muuttotappiokuntaan asuntolainan päälle remonttirahoitusta kiristyneessä pankkisäätelyssä.

Kaavoitustoimessa on mahdollisuudet sallia tai kieltää asukkaiden suunnittelemat hankkeet. Siellä on tähän asti sanottu liian usein ei.

Vapaa Kanaherra

Hyviä pointteja kirjoituksessasi. Pari huomiota: ”Näkisin joka tapauksessa, että Salon tyhjien vuokrakämppien markkinointi ulkopaikkakuntalaisille opiskelijoille on aika marginaalista puuhastelua.” Onhan se toki näinkin, mutta ainahan opiskelijat voivat paikkakunnalle tai sen läheisyyteen jäädäkin. Esim. juuri juttelin yhden työkaverin kanssa, joka on kiinalainen alkuperältään. Vanhemmat olivat 90-luvulla muuttaneet ylioppilaskylään Kiinasta (duunit olivat molemmilla tässä vaiheessa kotimaassa). Lapset olivat pieniä. Kävikin niin, että jäivätkin pidemmäksi aikaa ja päätyivät Littoisiin. ”Harvalla opiskelijalla olisi varaa jokapäiväisiin junalippuihin Turkuun tai Helsinkiin. Sellaiselle opiskelijalle, jonka ei tarvitse käydä koululla päivittäin, Salo voisi sopiakin.” Asui sitä missä tahansa, niin liikkuminen joka tapauksessa maksaa. Jos kausikortilla pelataan, niin VR-tiketti… Lue lisää »

Jerppu

Jos opiskelijoista nyt vielä… niin Salo tarvitsisi oikeastaan oman korkeakoulun. Turun koulut koko ajan supistavat toimintojaan Salossa ja esimerkiksi insinöörikoulutuksen lopettaminen Salossa oli isku, joka ei saanut mielestäni arvoistaan huomiota.

Vaikkei sen koulutuksen laatu Salossa nyt koskaan taivaita hiponutkaan, niin kyllähän tuosta aika vahva luovuttamisen tuntu tuli. Että kun ei Nokia enää palkkaa kaikkia valmistuvia suoraan liukuhihnalta, niin antaa olla, ei kouluteta enää ollenkaan.

Melkoista positiivista pöhinää on esimerkiksi Itä-Suomessa eräiden korkeakoulujen tiimoilla. On pelialan koulutusta, etä- ja monimuoto-opetusta, korkeakoulujen välistä yhteistyötä ja yhteistyötä liike-elämän kanssa, kaikenlaista kehityskeskusta perustettu ynnä muuta.

Täällä on tehty asian tiimoilta mitä? Ostettu seiniä, siis IoT-Campus.

En palaa Saloon

Ei olisi tullut mieleenkään asua Salossa opiskeluaikana. Yo-kylästä pääsi pyörällä kätevästi mihin vain, eikä edes bussikorttia tarvinnut. Opiskelijaelämä oli iltaisin, eikä riennoista tarvinnut poistua bussiaikataulujen vuoksi.

Nyt työllistyin Saloon, mutta pendlaan mieluummin Turusta. Harrastukset ja ystävät ovat Turussa. Siitä maksaa mielellään korkeampaa vuokraa, että on sosiaalista elämää ja vipinää.

Vapaa Kanaherra

Kauppamatkustajan ongelma ratkaistu kohdallasi, hyvä niin.

?????

Just näin. Pidä elämä ja pysy pois täältä.

Ei näin

Tuo on just tyypillistä salolaista ajattelua… Viimeinen sammuttaa varmaan sitten valot?

Vapaa Kanaherra

”– Hajalan seutu voisi houkutella Turusta liian pieniin ja kalliisiin tontteihin kyllästyneitä, työssäkäyviä ja maksukykyisiä omakotitalon rakentajia varsinkin, jos sinne saataisiin paikallisjunan seisake ja pikavuoro-bussipysäkki. Tätä voisi tukea kaavoituksella, rakentamisbyrokratian keventämisellä sekä tietenkin julkisten palveluiden kehittämisellä ko. kylässä. Sama koskee Suomusjärven – Lahnajärven aluetta Helsinkiin päin, varsinkin sitten kun sieltä saadaan suora junayhteys Helsinkiin. Omakotitaloja rakentavat pendelöijät kyllä yleensä omaavat lapsia tai ovat niitä hankkimassa, joten päiväkotien ja koulujen saatavuus läheltä kotia on välttämättömyys näiden asukkaiden houkuttelussa. Lisäksi pitäisi löytyä ruokakauppa ja huoltoasema.” Tämä näin. Loppupeleissä se on ”aika sama” missä lapsiperhe asuu: tarvitaan lapsiperheen infra (muskarit, päiväkodit, koulut ja… Lue lisää »

Jerppu

Noh, osataan Salossakin tuo. Viitannummi ja -laakso. Luvattiin päiväkodit, koulut ja bussit, kaikki peruttiin. Vieressä olevaa mertakaan ei hyödynnetty, kyllä olis tontit menneet kuumille kiville, kun alueelle olis tehty uimaranta saunoineen ja venelaiturit. Ehkä rantapuisto ulkoilupolkuineen.

Vapaa Kanaherra

Harmillista kuulla tällaisesta. Nämä ovat juuri niitä vetovoimatekijöitä, jotka saa ihmiset tekemään pidempiäkin muuttoja.

Matti

Jos täällä olisi pienempi veroprosentti kuin esimerkiksi Turussa, niin joku voi muuttaakkin. Ei nykyisillä palveluilla ole muuttamisessa mitää järkeä.

Palvelut, virastot ja terveyskeskus ovat pitkälti kunnan tai valtion omistuksessa, joten palvelu niissä on vähän aikaa päivällä. Perjantaisin menee aikaisemmin vielä kiinni. Verotoimisto on auki kolmena päivänä viikossa. Ei ole mitään järkeä työssäkäyvän muuttaa Saloon. Jotakin pitää ensin muuttaa.

Eläkeläiset muuttavat Saloon, nuoret työtä tekevät pois. Myyvät Helsingissä asunnon ja saavat kaksiosta 170.000 – 320.000, jotain sillä välillä. Salosta saa 40.000 eurolla. Tuossa syy.

Kaiken lisäksi kaupunkikuva on todella ruma, ja iltaisin ei ole mitään.

MDI

Kenen tarvitsee käydä verotoimistossa? Itse en ole käynyt vuosikymmeniin ja nykyään liki kaikki veroasiat voi hoitaa netissä.

Kaupunkikuvasta samaa mieltä. Onko osuuskauppapuolue niin vahva ettei esim. siiloille saada uhkasakkoa niiden korjaamiseksi? Muitakin talorähjiä riittää, esim. vaikka vinksin vonksin oleva Eino Heino tai vaikka entinen Kone-Glansin hoitamaton talo ja jalkakäytävä. Eivätkä ole ainoita.

Jerppu

Ehdottoman samaa mieltä siiloista ja niiden tuntumassa olevista muista röttelöistä. Keskeneräinen muraali ei tuota näkymää paljon parantanut.

Salon kaupunkikuvaa hallitsevat ränsistyneet viljasiilot ja vielä ränsistynemmät peltihallit ja ties mitkä rötisköt. Kyllä kaupungilla pitäisi olla sen verran kättä pidempää, että omistaja saataisiin korjaamaan rakennuksensa tai purkamaan ne pois rumentamasta keskustaa.

Siinä olisi edelleen tilaa vaikka paikkuriterminaalille ja uudelle rautatieasemalle. Myös liityntäpysäköintitilaa siihen tarvittaisiin rutkasti lisää, nykyinen parkkialue on joka päivä aivan täyteen ammuttu ja loput joutuvat parkkeeraamaan ties minne.

Matti

Olen joutunut käymään. Veropäätös, joka tulee kotiin, siitä puuttuu kaikki selvitykset, mitkä vähennykset on hyväksytty. Ei ole muuta tapaa kuin tilata aika ja mennä virkailjan kanssa katsomaan. Se muuten minullakin kannatti, oli jätetty paljon vähennyksiä vahingossa pois.

Suosittelen, että siellä käyvät useammat. Jos vähänkin tuntuu, että on otettu liikaa veroa, verotoimistoon tarkistamaan, muuta tapaa ei ole.

On niitä muitakin syitä. Pysyn väitteessä, että Salo on Euroopan rumin kaupunki eikä siinä auta mitkään paviljongit.

Vapaa Kanaherra

Nopeita tuloksia saataisiin aikaan kun poistettaisiin pari puuröttelöä siitä asemalta. Onko ne suojeltuja vai mikä tilanne niissä?

Jerppu

Rautatieasema ja siihen liittyvät röttelöt tietääkseni ovat suojeltuja ja vieläpä ”valtakunnallisesti merkittäviä”. Ilmeisesti suojelu ei tarkoita sitä, että rakennuksia tulisi korjata ja maalata? Niistä vanhoista puutaloista vielä voisi saada ihan nättejäkin remontoimalla, mutta kun ne näyttää olevan suojeltu nykytilaansa. Pari vuotta sitten ely-keskus vaati myös mylly- ja siilorakennusten suojelua kaavalla. En tiedä tämän tilannetta, toivottavasti ei ole toteutunut? Jos nekin suojellaan, emme ikinä pääse eroon mokomista rumistuksista. Jos siilot ovat salolaisille niin rakkaita, niin voisiko edes sen romahtamispisteessä olevan myllyn purkaa, sehän ei kai liene edes missään käytössä? Lapsilla on nykyään näköjään tapana leikkiä tulitikuilla erilaisissa autioissa rakennuksissa. Kerrankos vielä… Lue lisää »

Salon Matti ja kukkaro

Sso:n omistamat viljasiilot ja makasiini ovat suojeltuja rakennuksia, mikä ei tietysti estä sitä etteikö osuuskauppa voisi pitää niitä kunnossa. Viljasiilot ovat lisäksi ihan käytössä olevia eli viljan varastoinnissa ja tuskin poistuvat siitä käytöstä vuosiin. Ainoastaan makasiiniosa on ilman käyttöä. Muraalimaalaus oli varmaan kaunis idea, mutta valitettavasti metsään mentiin isosti. Epäonnistunut, keskeneräisen oloinen työ, toisin kuin poliisiaseman seinä. Parasta olisi restauroida siilot ja makasiinit ulkoapäin kunnolla, kunnostettuna hieno maamerkki, joka muistuttaa myös siitä, että Salo on merkittävä maatalouspitäjä.

Vapaa Kanaherra

Sittarin lähettyviltä ainakin joku mörskä lähti pois ja siitähän tuli heti kivan näköinen kohta. Joku peltihökötys siihen jäi odottelemaan vuokralaista. Kumma juttu tosiaan noiden puutalojen kohtalo aseman läheisyydessä. Itse pidän vanhoista puutaloista, joita esim. kaupungissa on paljon. Minkä takia ne päästetään tuollaiseen kuntoon kaupungin radan puoleisessa ”ikkunassa”. Kaupungin puistoalueet ovat kauniita ja hyvin hoidettuja, joten aseman läheisyydestä saataisiin nopeasti kutsuvampi kun nuo talot laitettaisiin kuntoon ja se yksi radan varren seinämä maalattaisiin peittoon maalauksista. Viimeisen parin vuoden aikana monia isoja puutaloja onkin ehostettu – ja kauniita ovatkin. Monilla paikkakunnilla laitureiden vierukset on jätetty todella heikkoon kuntoon mitä nyt tuli maastontutkimusta… Lue lisää »

Jerppu

Asemalle muuten kaivattaisiin kipeästi lämmintä odotustilaa kummallekin käytössä olevalle laiturille. On vähän pirullista odottaa talvella pakkasessa junaa, josta ei tiedä yhtään, miten paljon se on myöhässä. Asemalle ei voi lähteä lämmittelemään, kun juna voi tulla sillä aikaa ja sieltä on liian pitkä matka varsinkin kakkoslaiturille tunnelin kautta. Kovin paksulti vaatettakaan ei voi laittaa päälle, kun sisällä junassa sitten kiehuisi omissa mehuissaan jos olisi kerroksittain vaatetta, pitkää alusvaatetta ja toppahousua päällä. Siihen riittäisi ihan vaikka semmoiset työmaaparakin kokoiset kopperot, joissa olis isot ikkunat jotta näkee kun juna tulee ja lämmitys. Ei varmaan maksa montaakaan tonnia. Oveen voisi laittaa lukon, joka aukeaa… Lue lisää »

Vapaa Kanaherra

Kyllä oli länsimetron varrella asuvat veroprosenttiin ankkuroituneet työkaverit ihmeissään kun toisinajattelijana tunnettu Kanaherra otti ja lähti – kauas ruuhka-suomesta kahden keskustan väliin kauniin luonnon keskelle. (siitä nimimerkkikin).

Olen tehnyt muuten aikamoista sissimarkkinointia Salon puolesta ja saapa nähdä milloin ensimmäiset saapuvat itäiseen Varsinais-Suomeen (Terveisiä vaan sinne toimistolle! Viikonloppuna aktiivista retkeilyä ja hohtokeilausta. Turussakin käyn syömässä). Innalta voisikin pyytää tonnin per nuppi, jos riittääkään.

Vapaa Kanaherra

Eli: nuoren tehtävä on ostaa tämä vanhuksen kallis kämppä (taantumaa vasten), perustaa perhe, tehdä paljon duunia, ei olla ikinä himassa nauttimassa lapsista koska kustannukset. Ja sitten eläkeikäisenä toivoa, että joku ostaa mörskän pois -> muutto saloon jos henki pihisee.

Kun olisi alunperinkin voinut olla siinä 40k kämpässä – luonnon keskellä.

Vapaa Kanaherra

Muuttoliikkeestä vielä: eihän Salo kamppaile asukkaista, jotka verosuunnittelevat. Kyllä näiden henkilöiden pohjavireenä on muunlaiset arvot. Käsittääkseni Paimiohan vetää porukkaa Turusta (maaseutumainen asuminen jne). Ei Paimiokaan mikään disco varsinaisesti ole (pahoittelut sinne päin). Sama veroprosentti kuin Salossa. Ja pk-seudulta muutetaan Marttilaan asti tekemään etätöitä! PK-seudulta muutetaan tällaisiinkin äksönpläyksiin, kuten Mäntsälä (Helsingin ja Lahden välissä). Porvooseenkin mennään, mutta sijaintina vähän hankala kun rata-yhteyttä ei ole. Esillä onkin ollut, että tuon ilmansuunnan kasvun esteenä on ratayhteyden puuttuminen (josta ilmeisesti vanha linjaus on olemassa. Pieni huomio: Hyvät yhteydet myös helpottavat, jotta pk-seudulle jäänyt tuttavapiiri yms. pääsevät kyläilemään (oletetaan, että auton käyttö vähenee pk-seudulla (muualla)).… Lue lisää »

Jerppu

Suomusjärveltä löytyy päiväkoti, alakoulu, perus kauppapalvelut, huoltis, ilmeisesti jonkinlainen terveysasemakin. Pikavuoropysäkki, uusi moottoritie lähellä ja ehkä rautatieyhteyskin tulossa. Siinä olisi ihan hyvä perusta pk-seutulaisia houkuttelevalle asuinalueelle. Lähemmäs palveluita normaaleja omakotitontteja, siitä hieman etäämmälle väljän omakotiasumisen alue, eli muutaman tuhannen neliön tontit ja vielä hiukan kauemmas maaseutumaista asumista, jossa eläintenpito mahdollista ym. tilaa vaativa harrastaminen. Kurkelantien varren hienot näkymät yli peltojen ja Aneriojärven ovat täysin hyödyntämätön voimavara. Aneriojärven pohjoispäässä, missä on nyt se luontopolku umpeenkasvaneessa ryteikössä, on kuulemma joskus ollutkin uimaranta kyläläisille. Uusi hiekkabiitsi siihen viereen ja rantasauna lisähoukuttimeksi, kustannus muutama kymppitonni. Hajalan tilanne on huonompi. Pikavuoropysäkki olisi helppo järjestää, mutta… Lue lisää »

?????

Maalta maalle….täytyy rakastaa maaseutua… ihan asiallista ihmettelyä ostajilta tätä kylää kohtaan.

Repa

Uskoisin että kuntalaiset haluavat kunnaltaan vakaata, ennustettavaa ja suunnitelmallista päätöksentekoa, ei tälläistä ailahtelevaa päätöksentekoa kuin olemme saaneet seurata mm Hajalan päiväkodin ja Märynummen koulun kohdalla. Ei ole nykyisten ja mahdollisten uusien kuntalaisten edun mukaista että kouluverkko- ja oppimisympäristöselvityksiä tehdään muutaman vuoden välein, surkuhupaisampana tämän hetkinen oppimisympäristöselvitys joka on kestänyt jo aivan liian kauan. Kaupungin poliitikot ja virkamiehet voisivat kysyä itseltään, mitkä ovat nykyisessä Salon kaupungissa sellaisia vetovoimatekijöitä, joiden takia tänne kannattaisi muuttaa jostain muualta ja nykyisten asukkaiden pysyä edelleen salolaisina? Salon kaupungin vetovoimatekijöitä ei ole jätevoimala eikä muutamien vuosikymmenien kuluttua mahdollisesti liikennöivä tunnin juna.

Uussalo

Suomusjärvelle muutimme reilu vuosi sitten, sijainti on meille hyvä koska rouva käy töissä pk-seudun suunnassa ja minä Turun suunnassa. Matka ei tule näin kummallekaan kohtuuttomaksi ja moottoritie vetää hyvin. Rakentaahan tänne ei kannata koska hyviä vanhoja maalaistaloja saa kohtuuhinnalla. Mukava ympäristö elää, ei mitään valittamista. Salossa on palveluitakin aivan eri tavalla kun vertaa Lohjaan jossa aiemmin asuimme, noin kolminkertainen määrä liikkeitä Salossa kyllä… Ja asiointi on helppoa kun ei tarvitse parkkimaksuja maksaa. Toki Suomusjärvelläkin on paikan kokoon nähden varsin hyvät palvelut ja myös terveydenhuolto ja hammashoito jne toimii.

Vapaa Kanaherra

Vaikka jutun otsikko on negatiivinen ja ddr-elementillä kuvitettu niin itse ketjuunhan on tullut paljon kehitysideoita ja myös tarinoita siitä, miksi seudulle on muutettu. Aiemmin jo mainitsinkin ”tervetuliaislahjan” puutteesta. Aika kova juttu olis esim. tällainen: ”Tervetuloa seurulle! Tässä muutama maistiainen paikallisten tuottajien tarjonnasta + opasvihkoset yms. Viepä myös suklaat työpaikalle. Mikä sai sinut muuttamaan + kehitysideat jne.? Kyselyyn vastanneille sanomat kuudeksi kuukaudeksi – kotiin ja töihin.” Vastaukset kirjeitse tai Twitteriin hashtägillä xxx. Joku osaavampi muotoilkoon paremmin. Poismuuttajille kanssa setti yhteisistä vuosista. Esim. jotkut yritykset rekrytointikamppiksissaan tekevät tämäntyyppisiä juttuja – hyvä lähtee kiertämään lopputuloksesta riippumatta.

Tätä ei siis ollut tarjolla kehäkolmosen sisällä.

salolainen

Salon keskustassa ei ole mitään, keskustan kadut eivät kiinnosta, ja huvittavinta on, että keskustan yrittäjät eivät halua sitä muuttaa, pari parkkipaikkaa tärkeämpi asia.

Juhani

”Niin siitä lähdetään, että yhtään parkkipaikkaa ei lähde”
Kaiketi tämä yrittäjäjärjestön edustajan lause kuvaa sitä pysähtyneisyyden aikaa, joka Salon päälle on laskeutunut. Ei ihme, että väki vähenee ja pidot ei parane. Mutta onneksi tulee jätteenpolttolaitos lisäämään Salon vetovoimaa…

Vapaa Kanaherra

Kotipaikkakuntani sanomien palstalla käsiteltiin: Hyvä veli -verkosto, rakentamisen laatu, maahanmuutto korruptio, kouluverkon alasajo, asumisen hinta. Täällä: Parkkipaikat. Kohta varmaan uutisoidaan mopoauton ja ruohonleikkurin kiihdytysajoista.

Jätekaupungista muuttoa harkitseva

En tiedä kenenkään Saloon muuttoa harkitsevan pitävän positiivisena seikkana Salon kärkihankkeesi mainittua jätteenpolttolaitosta. Ko. laitos ei todellakaan ole mikään vetovoimatekijä muuttoliikkeelle Saloon, varsinkin jos mahdollinen muuttaja vielä huomaa selvittää ko. laitoksen vieressä olevan kaatopaikan viime vuosien levittämät hajut. Korvenmäen jätteenpolttolaitos on vetovoimatekijä ohjaamaan muuttoliikettä pois Salosta, mm Turun merellisiin lähiöihin, Hirvensaloon ja Kakskertaan.

Vapaa Kanaherra

Tämmöinen on Vantaallakin ja alun haisujen jälkeen asukkaat ovat valittaneet lähinnä alueen liikenteestä. Alueen läheisyyteen rakennetaan myös tarkkanenäiselle ”eliitille” suunnattu alue jossain vaiheessa.

Tämä Lounais-Suomen Jätehuollon sivuilta maaliskuu 2018: ”Suurin osa kaatopaikan aiheuttamista ympäristövaikutuksista johtuu yhdyskuntajätteen joukossa olevasta biohajoavasta ja orgaanisesta jätteestä. Koska kaatopaikalle ei ole enää vuoden 2016 alun jälkeen sijoitettu hajoavaa orgaanista ainetta sisältävää jätettä, kaatopaikkakaasujen ja hajujen muodostuminen alkaa vähitellen pitkällä aikavälillä vähentyä. Nykyään kaikki kiinteistöiltä kerätty polttokelpoinen jäte hyödynnetään energiana kaatopaikkasijoittamisen sijaan.”

Eli kait nuo hajut jossain vaiheessa loppuu.

Jerppu

Sehän on vähän hassu nyt tuo kaupungin lähestymisväylä Helsingistä päin, jos Muurlan liittymästä – eli Salon itäisestä liittymästä – ajaa Saloon. Ensin ajetaan kapeaa pikkutietä, jossa ei ole katuvaloja eikä kevyen liikenteen väylää ja josta ainoakin ohituspaikka hävitettiin äskettäin. Kaiteet ovat niin lähellä, että talven liukkailla saa olla kieli keskellä suuta. Sitten ohitetaan autoromuttamo, jossa esillä on eri asteisiin riisuttuja autonromuja tien varressa. Samoissa paikoin alkaa mädäntyneen kaatopaikan löyhkä. Nyt vielä perään on tulossa myrkkykaasuja suoltava jätteenpolttolaitos, ja vaikkei se savu ehkä haisisikaan pahalta, niin polttovuoroaan odottavat jätekasat kyllä taatusti haisevat samoin kuin niitä kuljettavat autot, jotka tulevat myös tukkimaan… Lue lisää »

Ex-noksu

En tiedä, miten tuo Salon jätevoimala on suunniteltu tai onko suunnittelu edes valmis.

Muualla, muistaakseni myös Vantaalla, ympäristöön leviävistä hajuista on päästy eroon varastoimalla polttoa odottavat jätteet voimalan sisällä ja ottamalla poltossa tarvittava ilma jäteautojen sisäänkäynnin kautta.

Eläkkeelle siirtyjä

Muuttosuunnitelmani on melko pitkällä. Ikääntyneen omakotitaloni lahjoitan tiedossani olevalle maahanmuuttajaperheelle, joka ei säikähdä jätteenpolttolaitoksen tuomia harmeja liikenteessä ja jätteistä.

Ellei tule hajuja, niin ainakin tuhkaa jonnekin haudattavaksi.

Jätekaupungista muuttoa harkitseva

Omakin muuttosuunnitelmani pois Salosta oli jo keväällä melko pitkällä juurikin jätteenpolttolaitoksen ja kaatopaikan ja niiden aiheuttamien seurannaisilmiöiden ja koko em. toiminnan arvaamattomuuden ja ennakoimattomuuden vuoksi.

Ympäristölupavaiheessa kaikki toiminta ilmoitetaan kovasti varmistetuksi, mutta annas kattoa, kun toiminta alkaa, niin kuinka taaskin käynee – nähtävästi samoin kuin tuon kaatopaikan kanssa, ei pitänyt haista, haisi silti vuositolkulla laajalti ympäristöönsä.

Olenkin jo käynyt Turussa Hirvensalossa tutustumassa alueeseen ja ilmanlaatuun siellä. Asiat näyttävät olevan siellä aivan toisenlaisessa hapessa. Ei ihme, että sinne on lapsiperheilläkin tunkua.

Korvenmäen ympäristössähän ilma on ollut joinain vuosina sellaista sotkua, että sitä olisi voinut kauhalla hämmentää.

Pendeli

Nykyään ei välttämättä asuta siellä missä on työ, vaan siellä, missä ovat vapaa-ajan touhut, harrastukset ja mielenkiinnot. Palvelut on jo netissä, ei ne niin paljoa vaikuta.

Aika moni opettaja ja lääkäri kulkee joka päivä Turusta Saloon töihin.

?????

Sen kyllä huomaa…

Saara

Osaajat muuttaa, ilman muuta. Salo lopettaa palveluita, virkamieskoneisto ja niiden palkat kasvaa, kaikki on hankalaa…. miksi jäädä tänne, kun ihmisiä kohdellaan palveluissa ja työntekijäinä väheksyen. Meillä lapset muutti ensin, me haimme töitä muualta ja nyt perässä. Ihana tunne…

Ei orjuutta

Onneksi ei ole ikinä tullut ostettua asuntoa Salosta.
Vuokralla asuminen kun mahdollistaa nopeallakin aikataululla maiseman vaihdon sinne mistä saa töitä.

?????

Onneksi olkoon.

Miten päästä pois?

Miten täältä pääsee pois palkkatyön perään?

matti

Luulisi Salon kaupungilla olevan tärkeätä auttaa ja helpottaa Saloon mahdollisesti muuttavia. Mutta näin ei ole. Esimerkiksi Helsingissä taloyhtiön remonteissa vasta silloin tarvitaan rakennuslupa kun puretaan kantava rakenne. Siihen asti riittää yhtiön valvonta. Kylpyhuoneesta jos Helsingissä puretaan osa kevyttä seinää ei tarvita rakennuslupaa. Salossa tarvitaan! Täällä on satoja asuntoja tyhjänä, jos haluat muuttaa ja tehdä remonttia kestää rakennusluvan saaminen 2-4 kuukautta mihin ei esimerkiksi Helsingissä tarvita lupaa lainkaa. Kuka tämmöisiä odottaa. Kyllä pitäisi ottaa järki käteen ja aloittaa sääntöjen sekä ohjeistusten tarkka seulonta ja sitä kautta turhat työt pois ja sitä kautta turhat henkilöt. Organisatio kevyemmäksi,ja veroäyri alas. Salon on valtareitin… Lue lisää »

#Suosittelen Saloa

Salossa kaupunginjohto, Yrityssalon ja Salon IoT Campuksen johto tekevät töitä Salon vetovoiman parantamiseksi monella rintamalla. Heidän palkat maksetaan suoraan tai välillisesti salolaisten verovaroista. Nyt ainakaan Salon kaupunginjohtaja Inna, Yrityssalon toimitusjohtaja Moilanen ja Salon IoT Campuksen toimitusjohtaja Vakula eivät kukaan usko itse henkilökohtaisesti Saloon tai omiin kykyihinsä, että olisivat muuttaneet tänne perheineen elämään salolaista arkea ja esimerkillään osoittamaan pitävänsä Saloa asumisen arvoisena paikkana. Jokainen heistä pendelöi Saloon muualta. Jos on ottanut vastaan työn, jonka palkan kaupunkilaiset maksavat ja jonka yhtenä tärkeimpänä tehtävänä on kaupungin elinvoimaisuuden parantaminen ja muuttotappion kääntäminen voitolliseksi, pitäisi olla selkärankaa itse muuttaa ensimmäisenä perheineen paikkakunnalle. Miten kaupunkiin palkatut… Lue lisää »

Kannattaa kokeilla

Niin, suosittelen kaupungin johtavien virkamiesten ja muiden johtavissa tehtävissä toimivien päättäjien, vanhojen ja uusien toimijoiden muuttamaan perheineen mahdollisimman lähelle voimakkkaasti mainostamiaan kärkihankkeita malliksi muille Saloon muuttaville.

Hyvä uusi asuinpaikka löytyisi varmaankin jätteenpolttolaitoksen ja kaatopaikan läheisyydestä. Siellähän ilmanlaatukin olisi sitä itseään, salolaista cleantechia, kuten puheissanne mainostatte.

Suosittelen kokeilemaan asumista muutaman vuoden – uskon, että pian kokoatte pesueenne, kimpsunne ja kampsunne ja siirrytte takaisin muualle huhuilemaan kärkihankkeistanne.

Helminen

On kieltämättä hyvin pöyristyttävä tilanne, että kaupunginjohtaja, IoTi:n tj sekä Yrityssalon pomo asuvat muualla kuin Salossa. Kertoo aika paljon Salon houkuttelevuudesta.

Vapaa Kanaherra

Kertoo enemmän diplomi-insinööreistä kuin Salosta.

Vapaa Kanaherra

Salon kaupunginjohtajan ollessa vielä Hattulan kunnanjohtajana hän antoi haastattelun Hämeen Sanomille (11/2016), jossa hän kertoo, että Saloon häntä houkuttelevat perhesyyt. Artikkelin sisältö löytyy pikaisella googlettamisella. On lukuisia syitä, miksi perheitä ei lähdetä siirtämään.

Hämmästynyt

Salo voisi jatkossa muuttaa osan johtavien viranhaltijoiden palkasta asuntotueksi. Siten että kaupunki maksaa virkaan valittavan henkilön yhtiövastikkeen tai kiinteistöveron. Ellei henkilö muuta Saloon ja asu täällä niin etu jäisi saamatta, eikä sitä voisi ottaa rahana.

On maailma merkilliseksi mennyt kun johtamista yritetään etänä mutta suorittavan tason kellokorttien kanssa ollaan auringontarkkoja. Miksi ihmeessä äänestäjät ja veronmaksajat eivät edellytä johtajilta omistautumista paikalliseen arkielämään ja asumiseen?

Jos jokainen alkaa seurata johdon esimerkkiä ja shoppailla työn täältä, kodin tuolta ja lasten koulutuspaikat sieltä, Salossa ei ole parin vuosikymmenen kuluttua jäljellä muuta kuin tusina kesämökkiä ja Uskelan kirkko.