Nyt katsotaan totuutta silmiin

0
Toisen aloittavan yleispelaajan onnistuminen on merkittävä asia Suomen kisamenestyksessä tai -menestymättömyydessä. EM-karsintaotteluissa tuota vastuuta on kantanut Sakari Mäkinen.

Yksittäisen pelaajan merkitys on todella suuri lentopallossa, jossa seitsemän pelaajaa pystyvät tarvittaessa pelaamaan koko ottelun. Kun joukkueen kannattelija puuttuu, näkyy
asia välittömästi ja voimakkaasti.

Suomen hakkuri Olli-Pekka Ojansivu ilmoitti jättävänsä EM-karsinnat ja MM-kisat väliin. Samalla joukkueen pelaaminen tietyiltä osin mullistuu.

Ojansivu sai muutamana edellisvuonna merkittävissä peleissä leijonanosan passeista. Nyt hyökkäysvastuu jakautuu tasaisemmin, mutta samalla takuuvarmaa ratkaisijaa ei ole. Syöttöruudussa merkitys on jopa yhtä suuri: Suomi on kevään ja kesän otteluissa useimmiten hävinnyt syöttötilaston Euroopan keskitason ja jopa alemman keskitason joukkueille.

Suomalaisessa lentopallossa katsotaankin nyt totuutta silmiin. Lajin pienehköstä harrastajamäärästä enemmistö on tyttöja ja naisia. Euroopan huipputason miehiä ei yksinkertaisesti voi kehittyä samaan aikaan kovin montaa, vaikka toimintaa kuinka keskitettäisiinkin etenkin Kuortaneelle.

Suomen laitapelaajat ovat MM-kisoissa enimmäkseen noin 23-vuotiaita. Eivät siis suuria tulevaisuuden lupauksia, vaikka kehittymisvuosia vielä löytyykin.

Laitapelaaminen on sekä syötön että hyökkäyksen osalta juuri nyt suuri ongelma, joka saattaa sellaisena myös pysyä. Vaikka Niklas Seppänen palanneekin ensi vuonna loukkaantumisen jäljiltä aloitusseitsikkoon, ei 30-vuotiaan Urpo Sivulan varaan voi laskea enää kovin paljoa.

Vuosina 1999 ja 2000 syntyneet pojat ovat sijoittuneet kaksissa viimeisissä EM-kisoissa kymmenenneksi ja kahdeksanneksi. Syytä suureen tulevaisuuden huoleen ei siis ole. Kyseisestä ikäluokasta MM-joukkueeseen valittiin Salon Rikalavolleyn kasvatti Niklas Breilin sekä Niko Suihkonen.

Lisäksi Suomella kävi miesten MM-kisoissa sikäli hyvä arpaonni, että joukkueella on vaikeasta kesästä huolimatta vähintään hyvä mahdollisuus mennä alkulohkosta eteenpäin. Sinivalkoisia viime viikonloppuna voitokkaasti sparrannut Japani joutuu venymään päästäkseen 16 parhaan joukkoon.

MM-kisoihin pääseminen Euroopasta on jopa vaikeampaa kuin MM-alkulohkosta jatkopeleihin eteneminen. Suomen kohtalo riippuu paljolti ailahtelevasta Kuubasta. Sen päihittämiseen on kaikki mahdollisuudet.

Vaikka Suomen selviytyminen kolmanteen vaiheeseen eli kuuden parhaan joukkoon on utopiaa, olisi juuri jatkoonpääsy alkulohkosta tärkeää. Sitä kautta mahdollisuudet selviytyä karsintojen kautta seuraaviin MM-kisoihin olisivat jälleen melko hyvät. MM-kisoista kertyvät ranking-pisteet säilyvät laskennassa neljä vuotta. Suomi on nauttinut koko kyseisen ajan edellisten kisojen yhdeksännen sijan tuomista pisteistä.

Suomen taso on ollut viimeisimmän neljän vuoden aikana Euroopan sijoilla 11–12, juuri nyt hieman alempanakin. Kun MM-kisoihin selviytyy vanhalta mantereelta kymmenkunta maata, kaipaa Suomi jatkossakin korkeaa ranking-sijoitusta ja sitä kautta suotuisampia karsintaväyliä arvokisoihin.