Kokoomusedustajien linjasta Soinin luottamusäänestyksessä epäselvyyttä – Sirén ei aio äänestää Soinin puolesta, Pelkonen ”lakossa”

6

Äänestys ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksesta ravistelee hallituspuolue kokoomuksen rivejä.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoi iltapäivällä, että ryhmä äänestää hallituksen luottamuksen puolesta huomisessa Soinia koskevassa äänestyksessä.
Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén kuitenkin sanoo pysyvänsä kannassaan, ettei aio äänestää Soinin luottamuksen puolesta.
– Ryhmässä oli tällainen näkemys, että kysymys on luottamuksesta hallitukseen, mutta vastaukseni siihen on sama: en aio äänestää Soinin luottamuksen puolesta, Sirén sanoi ryhmäkokouksen jälkeen.
Opposition epäluottamusesityksen mukaan Soinin toiminta ulkomailla kiistää naisten oikeudet ja Suomen ulkopoliittisen linjan.
Sirénin lisäksi ainakin kokoomuksen kansanedustajat Jaana Pelkonen ja Sofia Vikman kertoivat torstaina päivällä ennen ryhmäkokousta, etteivät he ulkoministeri Soinin siihenastisten vastausten perusteella voi asettua tämän tueksi. Pelkonen kertoi STT:lle torstaina illalla, että hän suunnittelee menevänsä paikalle ja olevansa näillä näkymin ”lakossa” eli jättävänsä kokonaan äänestämättä.
Pelkosen mielestä äänestämättä jättäminen on selkeämpi päätös kuin tyhjän äänestäminen.
– Tyhjän painaminen on minulle sellainen, että se ei tiedä kumpaa nappia painaa.
Kansanedustaja kertoo STT:lle, että ei voi antaa luottamusta Soinille, mutta samalla hän ei halua antaa epäluottamuslausetta koko hallitukselle.

”Olen ollut selväsanainen”

Iltapäivällä ryhmäkokouksen jälkeen oli epäselvää, onko Sirénin kanssa samoilla linjoilla edelleen myös muita kokoomusedustajia.
Sirén ei halunnut arvioida, voisiko kokoomuslinjasta lipeäminen tuoda hänelle seurauksia.
– Se ei ole minun kommentoitavissani, mutta olen ilmoittanut sen (kantani) ryhmälle hyvin selväsanaisesti. Ryhmän johto ja puolueen johto ovat näkemyksestäni tietoisia.
Sirén ei ottanut kantaa siihen, voisiko hän lopulta jättäytyä pois huomisiltapäivän luottamusäänestyksestä tai äänestää tyhjää Soinin luottamusta käsiteltäessä.
– Huomiset aikataulut ovat hyvin haastavat, mutta kyllä tarkoitukseni on olla paikalla salissa.

”Yksimielinen päätös”

Kokoomuksen Jokinen vakuutteli iltapäivällä, että kokoomusryhmän päätös äänestyslinjasta oli täysin yksimielinen. Hänen mukaansa kyse on hallituksen jatkosta ja kokoomus haluaa jatkaa hallituksen työtä ja viedä loppuun ne asiat, joita on hallituksessa tekemässä.
– Jokaisella on oma oikeus tietysti ajatukseen ja mielipiteeseen samalla lailla kuin ulkoministerilläkin on. Mutta sitten tässä on myös poliittinen ulottuvuus, jota tarkastellaan, ja siitä on kysymys, hallituksen luottamuksesta.
Kokoomuksen Sirénin mukaan eduskuntaryhmä on keskustelut asiasta viime viikolla ja torstain kokouksessa.
– Aiheesta käytiin todella tiukkasanaista keskustelua, hän sanoi.

”Keskusta äänestää yksimielisesti”

Keskustan eduskuntaryhmä aikoo äänestää huomenna yksimielisesti luottamuksen puolesta, sanoo ryhmänjohtaja Antti Kaikkonen.
– Soini on käyttänyt huonoa harkintaa parissa yhteydessä tämän aborttiasian suhteen. Mutta katsomme keskustassa, että huomenna äänestetään koko hallituksen luottamuksesta, ja äänestämme vihreää nappia tässä asiassa, Kaikkonen sanoi.
Kaikkonen sanoo ryhmän keskustelleen siitä, että Soini on käyttänyt aborttikannanotoissaan huonoa harkintaa.
– Osa edustajistamme ei pidä alkuunkaan siitä, miten Soini on Suomea maailmalla edustanut. Siitä huolimatta katsomme, että nyt äänestetään koko hallituksen luottamuksesta ja tämä ei ole sen mittakaavan asia, että haluaisimme koko hallituksen kaataa.

”Ei kyse aborttioikeudesta”

Kokoomuksen Jokinen sanoi iltapäivällä eduskunnassa, että asiassa ei ole kyse aborttioikeudesta, joka on ratkaistu jo vuosikymmeniä sitten.
– Nyt tässä on kyseessä opposition verhoama hallituksen luottamusäänestys.
Puheenjohtaja Petteri Orpo korosti, että kokoomus ei nyt tai asian eri vaiheissa ole hyväksynyt tapaa, jolla Soini on toiminut. Asiasta on kuitenkin hallituksen kesken puhuttu kahteenkin kertaan.
– Soini on todennut oikeuskanslerin lausunnon jälkeen, että hän ottaa tämän vakavasti. Tämä on meille tärkeä asia ja myös se, että hän aina toimiessaan ulkoministerinä toimii hallituksen ja Suomen linjojen mukaisesti. Myöskin tämän Soini on sanonut.

STT

Kuvat:

O. Pantsar

Juu, kyllä on oikeus vakaumukseen, mutta aika, paikka ja toimenkuva ratkaisee missä ja miten sen tuo esille.

Olisi käyttänyt sitä mainostamaansa harkintaa.

Kari

On jäänyt mielikuva, että T. Soini olisi ennenkin yhdistänyt omia menojaan (yksityistä edustamista) sopivasti työmatkojen yhteyteen. Mutta jos järjestelmä sallii niin mikä jottei.

Allan

Kokoomuksen humaaniset arvot ovat kauppatavaraa, kunhan hinnasta sovitaan.
Vieläpä ryhmäkäskyllä.
Selityksiä on sitten helppo tehtailla aina tilanteen mukaan.

Teppo Vanamo

Jokainen kansanedustaja, joka julkisuudessa tuomitsi Soinin toiminnan ja tänään äänestää Soinin luottamuksen puolesta toimii perustuslain 29 pykälän vastaisesti.

Ei oikeus ja totuus voi heittää häränpyllyä muutamassa viikossa. Vaikka eduskunnassa ei ole tapana kutsua kansanedustajaa valehtelijaksi, kansaa tämä sääntö ei koske.

Jokaista Soinin toiminnan julkisuudessa tuominnutta, joka nyt kääntää kelkkansa, tulen julkisuudessa kutsumaan valehtelijaksi ja siihen minulla on oikeus.

Keijo K.

Jos sanojensa syöminen lihottaisi, niin eihän osa kansanedustajista hetken perästä mahtuisi vaatteisiinsa.

Mamma

Meillä on ulkoministeri joka ei ymmärrä tai halua ymmärtää mistä on kysymys. Hän puhuu omasta vakaumuksestaan ja siitä että se on ollut tiedossa. Minä ainakin olen ymmärtänyt että on kysymys hänen ulkoministerinä tekemistään ja kannanotoistaan. Onko niitä pyydetty? Monta marssitavaa asiaa olisi ollut vuosien mittaan, olen ollut menemättä mutta enhän olekaan ministeri. Stubb meni lasten pyynnöstä tikkatauluksi, mikä meteli! Onneksi lapset ovat fiksumpia kuin aikuiset, keksivät pyytää.