Rajansa kaikella

0
Eduskunta aloitti syysistuntokautensa tällä viikolla.

Eduskuntavaaleihin on aikaa seitsemisen kuukautta. Yksi merkki vaalien lähestymisestä on se, että julkisuuteen alkaa tulla tietoja istuvista kansanedustajista, jotka eivät enää asetu ehdolle. Tällaiset uutiset ovat yhtä kiinnostavia kuin politiikkaan pyrkivät uudet ja yllättävät nimet.
Kansanedustajan paikkoja on tarjolla rajoitetusti, ja kun joku jättäytyy pois, alkaa kilpailu siitä, kuka saa ”vapautuneet” äänet. Virallisesti ääniä ei voi testamentata, mutta käytännössä sillä on merkitystä, kenen vaalitilaisuudessa luopuva konkaripoliitikko esiintyy.
Tähän asti uutisissa on keskitetty kuitenkin siihen, mitä luopujat ovat sanoneet eduskunnasta.

Tapani Töllin (kesk.) mukaan toiminta on pinnallista ja lyhytjännitteistä, ja kielenkäyttö on koventunut. Seppo Kääriäinen (kesk.) sanoi antavansa tilaa politiikan nykymeininkiin ja -tyyliin paremmin sopiville voimille.
Kovaa kieltä ei ole keksitty politiikassa tällä vuosikymmenellä eikä tällä vuosituhannellakaan. Digiaikana tosiasiat ja mielipiteet vain liikkuvat nopeammin kuin ennen, ja samat foorumit ovat avoimia sekä analyyttiselle pohdinnalle että törkeille loukkauksille. Tilanne on tuttu monelle muullekin kuin poliitikoille.

Salolainen kansanedustaja Katja Taimela (sd.) kirjoitti tuoreimmassa uutiskirjeessään miettineensä omaa tulevaisuuttaan samoin ajatuksin kuin Tölli ja Kääriäinen. Taimela on kuitenkin ehdolla.
Hänen mukaansa kuluva vaalikausi on ollut eduskunnassa ilmapiirin kannalta omaa luokkaansa, mutta kyse ei ole vain kansanedustuslaitoksen työtavoista, vaan koko yhteiskunnasta.
Myös muutamat paikallispoliitikot ovat kertoneet sosiaalisessa mediassa tuskastuneensa asiattomaan palautteeseen.

Poliitikoilta vaaditaan paksunahkaisuutta, mutta kenenkään ei tarvitse sietää asiatonta arvostelua, henkilöön käyviä törkeyksiä tai selvien valheiden levittämistä.
Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) antoi Ylen haastattelussa hyvän neuvon, joka parantaisi ilmapiiriä ja keskustelukulttuuria heti: ei pidä miettiä, mitä joku toinen sanoo, vaan mitä itse sanoo.