Salo vaatii pohjavesialueilla pesuvedet umpisäiliöön, Somero hyväksyy maasuodattamon

16
Somerniemellä Jakkulan pohjavesialueella asuva Ismo Kajaani on tyytyväinen Someron kaupungin jätevesimääräyksiin. Kajaanin nelihenkisen perheen vessavedet menevät umpisäiliöön ja pesuvedet maasuodattamoon.

Ranta- ja pohjavesialueiden kiinteistöjen omistajilla on runsas vuosi aikaa laittaa jätevesisysteemit kuntoon. Se, millaisia vaatimuksia kiinteistöille asetetaan, riippuu myös kunnasta.

Tiukimmat määräykset koskevat pohjavesialueita. Salon seudun kuntien vaatimukset pohjavesialueen kiinteistöille vaihtelevat. Salon kaupunki edellyttää, että pohjavesialueilla kaikki jätevedet johdetaan umpisäiliöön. Vaatimus koskee myös vessavesistä erotettuja pesuvesiä.
– Pohjavesien suojelemiseksi emme salli, että mitään jätevesiä imeytetään maaperään, Salon kaupungin vs. ympäristönsuojelupäällikkö Heidi Veck huomauttaa.
Somero taas hyväksyy vessavesistä erotettujen pesuvesien käsittelyn tontilla esimerkiksi maasuodattamossa.
– Kotitalouksista tulevan normaalin pesuveden kuskaaminen jätevedenpuhdistamolle ei tunnu järjelliseltä, Someron kaupungin ympäristönsuojelusihteeri Timo Klemelä sanoo.

Salon seudulla viemäröinnin ulkopuolella olevia pohjavesialueen kiinteistöjä on selvästi eniten Salossa ja Somerolla, kolmantena tulee Kemiönsaari. Kemiönsaari sallii pohjavesialueilla pesuvesille maasuodattamon Someron tavoin. Paimiossa, Sauvossa ja Koskella ollaan puolestaan Salon linjalla ja vaaditaan umpisäiliötä myös pesuvesille.

Mira Sirén (vas.) ja Radislav Jermann vaihtoivat jätevesimääräysten takia Kuusjoella sijaitsevan kesämökkinsä vesivessan kompostoivaan käymälään. Valonian jätevesineuvoja Ellinoora Jalonen sanoo muutoksen helpottavan selvästi mökin jätevesien hoitamista.

Lue lisää jätevesistä ja Salon seudun kuntien vaatimuksista 19.9.2018 lehdestä

Toimintatapa ratkaisee

Miksi Salon pitää ottaa asumista ja rakentamista koskevissa asioissa aina kaikkein tiukin linja? Moni muu kunta käyttää harkintavaltaansa asukkaiden eduksi. Esimerkiksi Lohjalla ja Naantalissa rantarakentamiseen on huomattavasti helpompi saada lupia kuin Salossa.

Täällä sanotaan: ei voi rakentaa, koska ei ole kaavaa, ja kaavaa ei laadita yksittäistä taloa varten. Sitten Lukkarinmäen juurella ihmetellään, miksi asukasluku laskee ja mksi se naapurikunnissa nousee.

Jerppu

Juuri näin. Tätä ihmettelen myös harva se päivä, että miksi Salon kaupunki on niin tiukka ja tyly asukkailleen tai asukkaiksi haluaville. Rakennusjärjestyskin on kuin Neuvostoliitosta, kaikki on kielletty tai ainakin vaatii aina rakennusluvan. Ja rakennusvalvontammehan tunnetaan tiukkuudestaan aivan maanlaajuisesti.

Kaikki jäte- ja jätevesiasiat vedetään tiukimman mahdollisen mukaan ja annetaan LSJH:lle vapaat kädet rokottaa asukkaita veroluonteisille maksuillaan. Ja jos nyt sitten onnistutkin luovimaan byrokratian läpi ja oikeasti rakentamaan jotain, niin napsahtaa kiinteistöveron korotus saman tien.

Älkää vain rakentako tai remointoiko mitään, tuntuu olevan kaupungin tahto.

Vapaa Kanaherra

Kokemus asukkaaksi haluavalta: tilailin kaupungin kotisivuilta esitteet (perus kaupunki-infot, asuminen jne.) vuosina 2014 ja 2015. Pistin merkille, että en jälkikäteen saanut minkään näköistä yhteydenottoa tyyliin tarvitko jeesiä tontin kanssa, jne.

Tuli sitten kuitenkin muutettua. Jälkikäteen kävi ilmi, että jotkut uudet sankarit ovat saaneet tervetuliaispaketin (en tiedä mitä siinä sitten oli). Hirveästi en mitään kaipaa, mutta joku palveluhakemisto olisi ollut kiva postiin saada.

Sittarin Tompalta on monet kahvipaketit saatu, joten vinkkiä kaupungin markkinointivastaavalle: nyt skarppina sen jälkimarkkinoinnin kanssa.

Pois syrjäkyliltä

Muuttakaa keskustaan kerrostaloon asumaan, niin ei tarvitse tällaisia asioita murehtia.

Tämähän tuntuu olevan Salossa toiveena. Pois syrjäkyliltä.

Ihmettelijä

Mitä mahtaa tehdä ympäristölle rekkaralli, kun pesuvesiä kuskataan ympäri laajaa Saloa keskustaan ja mitä maksaa niiden puhdistaminen puhdistamolla? Tuntuu hölmöläisten touhulta. Pian kielletään varmaan elämä pohjavesialueella.

Yksi kysymys

Miten on maanviljelyksen ja siihen käytettävien lannoitteiden kanssa pohjavesialueella? Tai ruokailevien ja ulostavien kotieläinten laiduntaminen?

Z.Z.Zalolainen

Tämä on hyvä kysymys. Vastauksena : Onko muita hyviä kysymyksiä?

Matti

Salon tilanne johtuu juuri tästä. Ei järkeä päätöksissä, jotka heikentävät asukkaiden mahdollisuuksia asua.

Mitä tosiaan vaikuttavat lantalat, lannanlevitykset, eläinten laiduntamiset, kasvimyrkyn levitys sekä kemiallinen lannoitus.

Missä tasapuolisuus

Rannassa olevan saunamökin pesuvedet vaaditaan umpisäiliöön, viereisen pellon ravinnevalumat on rehevöittäneet vesistön jo aikoja sitten. Maanomistajien tasapuolista kohtelua salolaisittain.

Repa

Jätevesilain laatimisessa on toimittu surkeasti. Lain vaatimuksia on muutettu yhteen tai kahteen kertaan, on annettu vapautuksia kiinteistön omistajan iän perusteella ym.

Loppujen lopuksi päätös tehdään kuntakohtaisesti virkamiehen päätöksellä. Onko tämä Salossa myös kyseisen lautakunnan linjaus?

Pettynyt äänestäjä

Ankara laintulkinta on yhtä kuin virkamiehen leipä. Mitä tiukempia ollaan, sen pitemmälle omassa yksikössä riittää töitä. Salossa kaupungin johdolla ja poliittisilla päättäjillä ei ole kymmeneen vuoteen ollut riittävää otetta tehdä virkamiehille selväksi, miten kaavoituksessa ja jätevesiasioissa kuuluu toimia kuntalaisten eduksi. Silloin ei auta kuin tyytyä puhumaan ”joka päivä paremmasta Salosta” ja tehdä neljännesvuosittain laskutoimitus menetettyjen asukkaiden määrästä. Pitäisi ymmärtää, ettei kaupungin asioiden hoitaminen ole kiva harrastus vaan tulosvastuullinen luottamustehtävä.

matti

Aina kun henkilöt mitkä eivät ole asiantuntijoita päättävät tiukemman mukaan.se johtuu aina siitä kun pelätään omaa päätöstä liian niukkojen osaamisen alueella.
Selkeästi sanottuna ammattitaidon puute tekee tilanteessa jossa tehdään jyrkkä päätös. Se on aina ammattitaidon puute.

MDI

Montakohan taloa ja jätevesijärjestelmää kommentoijat ovat Saloon rakentaneet? Jotenkin haiskahtaa sen ikuisen tuulipukuväen ikuiselta narinalta torikahvilassa.

Oma kokemus silloisen Halikon rakennusvalvonnasta (nykyään ovat Salon palveluksessa) on, että rakennustarkastaja sanoi kaikkien rakentavan ensin työmaakopin eli tein ilman lupaa tai siis hänen suullisella luvallaan 20 neliön hirsiaitan kesämökkitontilleni. Neuvosta hain varsinaisen mökin rakennusluvan yhteydessä luvan myös aitalle, toki väliä oli pari vuotta mutta meni siis neuvosta yhdellä maksulla. Yksi ainoa rakennustarkastajan käynti eli lopputarkastus ja se oli siinä ”maankuulun tiukasta” rakennusvalvonnasta.

Suunnittelija Rehti

Halikon aikanahan ihan kaikki oli mahdollista. Salossa on ollut tiukat määräykset aina, vaikka kyllä eräät luvat meni silloinkin läpi kumman helposti… tuttujen suunnittelijoiden. Hyvä että nykyinen on yhtä tiukkaa.

Ei ongelmaa, kun on pätevä suunnittelija ja tekee rakennusvalvonnan vaatimat muutokset. Miksi pitäisi mennä aina siitä, mistä aita on matalin?

Karniina

No esimerkiksi yksi ongelma on, että talotehtaiden valmiit piirrustukset menevät läpi kaikkialla muualla Suomessa, mutta eivät Salossa, jonne joudutaan piirtämään erilliset kuvat. Kenellepä muulle lisäkustannukset lankeavat, kuin rakennuttajalle.

Tuo on totta, että vanhoissa ympäristökunnissa oli paljon löysempää. Salossa on aina ollut tiukkaa, ja nyt tuntuu entistä tiukemmalta. Kaupungin pitäisi kuitenkin olla asukkaidensa auttaja ja palvelija, ei toisin päin.

Asiaan saatava tolkku

Jos Salossa on noin selkeä ero muiden Suomen kuntien lupaviranomaisiin, asiasta kannattaa olla yhteydessä Ympäristöministeriöön ja Kuntaliittoon. Ei tuollainen peli vetele. Viitaten jälleen tämän päivän uutiseen asukasmäärän laskusta poismuuton takia.