Salossa yli 550 työtöntä vähemmän kuin vuosi sitten – Työmarkkina-analyytikko: talouskasvun hidastumisesta ei näy merkkejä työllisyysluvuissa

8
Uusia työpaikkoja avautuu hyvää vauhtia Varsinais-Suomessa. Myös palvelualoilla on tarvetta uudelle työvoimalle.

Työttömyys vähenee edelleen ripeästi Salossa ja Salon seudulla. Salossa oli elokuussa työttömiä työnhakijoita 2 656. Se on ­552 vähemmän kuin vuosi sitten.

Salon työttömyysprosentti oli elokuussa 10,9.

Heinäkuun lopussa Salossa oli työttömänä 3 086 henkilöä.

 

SOMEROLLA työttömiä oli elokuun lopussa 261 henkilöä. Someron työttömyysprosentti oli 6,9.

Työttömiä on 58 vähemmän kuin vuosi sitten. Heinäkuun lopussa työttömänä oli Somerolla 300 henkilöä.

Työttömyys väheni myös muissa Salon seudun kunnissa.

 

SALON työttömyysprosentti on maakunnan toiseksi korkein. Korkein työttömyysaste oli Turussa, 12,3 prosenttia.

Pienin työttömyysaste oli Paimiossa, 4,1 prosenttia. Lähes samoissa prosenttiluvuissa on myös Laitila, jossa työttömyysaste on 4,2 prosenttia.

 

VARSINAIS-SUOMEN työ- ja elinkeinotoimistossa oli elokuun lopussa yhteensä 20 950 työtöntä työnhakijaa. Elokuun aikana työttömien määrä väheni 3 600 henkilöllä.

Varsinais-Suomen Ely-keskuksen julkaisemassa Työllisyyskatsauksessa todetaan, että parin viime vuoden kehitys on vetänyt maakunnan työttömien määrän jopa pienempiin lukuihin kuin samaan aikaan vuonna 2009.

Työttömien osuus työvoimasta oli elokuun lopussa Varsinais-Suomessa 9,2 prosenttia. Luku on sama koko maassa.

 

Työttömyyden aleneminen ja työllisyysasteen kohoaminen on jatkunut maakunnassa jo pari vuotta. Vuoden 2008 lukuihin ennen finanssikriisiä on kuitenkin vielä matkaa.

– Vuonna 2008 keväällä Varsinais-Suomessa oli vajaa 15 000 työtöntä, kertoo työmarkkina-analyytikko Juha Pusila Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.

Työllisyysasiantuntija katsoo, että lähelle tätä lukua on mahdollista päästä myös tässä suhdanteessa. Tosin Pusila muistuttaa, että jäljellä olevien työttömien työllistäminen vaikeutuu koko ajan.

– Tässä ryhmässä alkaa olla isoja aukkoja osaamisessa tai muita työllistymistä hidastavia tekijöitä. Kuten olemme kuulleet, monella yrityksellä on ongelmia sopivan työvoiman saatavuudessa.

 

TYÖTTÖMYYS väheni vuotta aiemmasta Varsinais-Suomessa kaikissa seutukunnissa. Ripeimmin työttömien määrä väheni Salon seudulla, 17 prosentilla.

Vakka-Suomessa työttömyysaste on laskenut Varsinais-Suomen seutukuntien pienimmän tasolle. Vakka-Suomen työttömyysaste oli elokuussa 5,6 prosenttia.

Vakka-Suomessa oli elokuun lopussa 786 työtöntä työnhakijaa.

– Vakka-Suomen, Uudenkaupungin ja Laitilan työttömyyskehitys on ollut poikkeuksellisen hyvää viime aikoina, kertoo Juha Pusila.

 

TYÖLLISTEN MÄÄRÄ on noussut maakunnassa nopeasti parissa vuodessa. Vuonna 2015 oli pohjakosketusvuosi. Silloin Varsinais-Suomessa oli alle 200 000 työllistä.

– Nyt työllisten määrä on kasvanut kahdeksalla prosentilla parissa vuodessa. Työllisten määrä lähenee jo 220 000:tta. Maakuntaan on muuttanut lisää väkeä työn perässä viime ja tänä vuonna, kuvailee Pusila.

Muuttovoittoa on kertynyt erityisesti Vakka-Suomeen ja Turun seudulle.

Pusilan mukaan monen tahon ennakoimasta talouskavun hidastumisesta ei näy ainakaan vielä merkkejä Varsinais-Suomen työllisyysluvuissa.

– Rakennustoiminta on hidastunut monella muulla alueella, mutta Turun seudulla ei näy hidastumisen merkkejä. Yleisestä suhdannetilanteesta riippumatta meriteollisuus kasvaa meillä ainakin 2020-luvun puoliväliin saakka. Se toimii aluetalouden moottorina.

– Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota voi tuoda ongelmia, mutta tuskin edellisen rahoituskriisin tapaista nopeaa pudotusta on näkyvissä.

 

TYÖTTÖMYYS vähenee kaikissa ikäluokissa ja koulutustaustasta riippumatta. Pitkäaikaistyöttömyyskin vähenee kaikissa alueen kunnissa.

Kahdessa vuodessa pitkäaikaistyöttömien määrä on Varsinais-Suomessa vähentynyt 39 prosentilla eli 4 100 henkilöllä.

Myös nuorten työttömyys vähenee.

 

TYÖVOIMAN kysyntä on vilkasta. Kolmen kuukauden aikana Varsinais-Suomessa avautui 13 prosenttia enemmän avoimia työpaikkoja kuin vuotta aiemmin.

Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna viime kuussa 8 900 kappaletta, joista 5 000 oli uusia, elokuun aikana avautuneita, työpaikkoja.

Erityisasiantuntijoiden kysyntä on voimakkaampaa kuin aikoihin eli korkeasti koulutettuja osaajia tarvitaan, kertoo Työllisyyskatsaus.

Myös rakentamisessa työvoiman tarve on kova. Lisäksi siivouksessa, logistiikka-alan, sosiaali-terveysalan ja monissa muissa palvelualan ja teollisuuden tehtävissä oli työtä tarjolla enemmän kuin aikoihin.

 

SYYSKUUSSA työttömien määrä yleensä vähenee. Työllisyyskatsauksen laatijat ennakoivat näin tapahtuvan Varsinais-Suomessa tänäkin vuonna.

 

 

 

Tilasto elokuu 2018: Työttömät työnhakijat Salon seudun kunnissa

  • Kemiönsaari 209 työtöntä, 7,3 prosenttia työvoimasta
  • Koski 61, 6,0%
  • Marttila 60, 6,8%
  • Paimio 212, 4,1%
  • Salo 2 656, 10,9%
  • Sauvo 73, 5,2%
  • Somero 261, 6,9%
  • Varsinais-­Suomi 20 951, 9,2 %

 

 

Urpo

Miten mahtaa työllisten määrä olla Salossa kehittynyt?

Muurlalainen

Hyvä uutinen. Ainakin Muurlan pikavuoronpysäkin parkkipaikka on täynnä ja ns. suoramyynnin pihalla tuntuu olevan autoja pitkäaikaisessa pysäköinnissä. Hyvä, että ainakin toistaiseksi maksavat veronsa Saloon.

Volkan

Puhut asiaa

Kikkailua

Odottaisin että näitä avattaisiin vähän enemmän, eli kuinka moni on täysiaikaisesti työllistynyt, kuinka moni on työllistynyt aktivimallin vaatimusten mukaisesti, kuinka moni on aktivimalliin liittyvissä koulutuksissa, mikä on ollut muuttoliikkeen vaikutus tilastoihin ja kuinka moni on eläköitynyt edelliseen tarkasteluajankohtaan verrattuna. Ehkä muutokset tarkemmin selvitettyinä eivät enää olisikaan niin mairittelevia.

Lähtijä

Työttömien määrä vähenee… Syynä voi olla myös pois muuttaminen. Itse pistin kämpän myyntiin ja katselen vuokrakämppää ”mistä-tahansa-paitsi-salosta”. Tämä noksun lähdön ruhjoma käpykylä tekee hidasta kuolemaa.

Vapaa Kanaherra

Vaihtelu toki virkistää ja näillä kämpänhakuspekseillä on maailma auki – varsinkaan, jos ei ole budjetista kiinni! Pidä palstalaiset ajan tasalla turneestasi.

Lähtijä

Budjetti onkin suurin syy lähtöön. Työmatka syö tällä hetkellä sen mikä asuntolainan jälkeen jää tilille.

Eläkkeellä Salorasta

Ei ole parina viime vuotena ollut paikkakunnalla suuria irtisanomisbuumeja, eikä enää niin suuria firmojakaan, joista laitettaisiin ulos satoja työntekijöitä.

Kymmenittäin, ehkä muutama sata, tulee vuosittain siihen ikään, että siirtyy eläkkeelle. Näinhän se menee. Tärkeimpiä työllistettäviä ovat nuoret, elämäänsä aikuisina aloittavat.

Vain työpaikalla voi oppia työntekijäksi ja siitä kehittyä ammattinsa osaavaksi työntekijäksi.