Uusia oppeja hellekesästä

0

VIRPI LIETZÉN. Tämän kesän pitkä helle muutti käsityksiä siitä, mitä talolta Suomessa vaaditaan. Kun tiedossa on, että tällaisia hellekesiä on tulevaisuudessa enemmänkin, hankitaan moneen uuteen taloon varmasti jo rakennusvaiheessa jäähdytysjärjestelmä.
Onneksi on keksitty ilmalämpöpumput ja siirrettävät jäähdyttimet, joten vanhoissakaan taloissa ei tarvitse kärventyä.
Kesän aikana tuli nähtyä tuttavien luona monenlaisia nerokkaita ratkaisuja muun muassa siitä, miten kodin saa jäähdytettyä mahdollisimman laajalti vain yhdellä jäähdytyslaitteella. Jäähdyttimen ei tarvitse puhista keskellä keittiötä, vaan se voi olla jossain sivummalla, kunhan se on sijoitettu ilman kulun kannalta oikein.
Suomalaiset talot on rakennettu pitämään lämpöä, joten ne myös säilyttävät tehokkaasti viileän ilman, jonka jäähdytin tuottaa. Samat ominaisuudet talossa ovat siis hyviä, oli helle tai pakkanen.

Helteet tuottivat myös uudenlaista ostosoppia. Kun suomalaiset kodinkoneliikkeet myivät ei oota ja valittivat lehtijutuisssa, etteivät saa mistään myytäväksi lisää tuulettimia ja jäähdyttimiä, ryhtyi moni suomalainen näpräämään nettiä. Meille tilattiin jäähdytin Hollannista. Laite tuli sovitusti kotiovelle asti. Tehoa piisasi niin, ettei hurisijaa tarvinnut käyttää kuin muutamia tunteja vuorokaudessa.
Suomalaiskauppojen ei oo herätti kuluttajassa uudenlaisia ajatuksia ostamisesta. Emme tosiaankaan enää ole vain suomalaisten liikkeiden varassa, vaan ostaminen koko EU-alueelta käy helposti. Tavara kulkee Hollannista kotiovelle lähes yhtä nopeasti kuin kodinkoneliikkeen keskusvarastosta pääkaupunkiseudulta oman kaupungin myymälään.
Nuorille ostosten tekeminen suoraan ulkomaisista liikkeistä on tietysti tuttua. Tänä vuonna tällainen vanhempikin kansalainen kunnolla heräsi asiaan. Pakon edessä oppii.

Kun asenne ulkomailta ostamiseen on kerran muuttunut, ei mikään ole ennallaan. Nyt on mukava vaikkapa selata eurooppalaisten vaatetalojen kuvastoja. Huvittava havainto on, ettei syksyn tullen missään muualla sonnustauduta niin uskollisesti mustiin vaatteisiin kuin meillä. Sairas logiikka kulkee kai niin, että pimeä talvi, mustat vaatteet.
Ulkomailta netin kautta ostamisessa on tällaisella vanhalla jäärällä toki paljon opittavaa. Jälkikasvu onkin opastanut, että palautusoikeudet ja muut ehdot on syytä katsoa tarkkaan, jos tilaa muualta kuin suurista nettimyyntifirmoista. Tämä on tullutkin koettua. Saksasta tilaamani puseron palautus sujui muuten mutkattomasti, mutta palautusrahoja sain odottaa lähes kolme kuukautta. Saksalainen ei setelin kulmasta hevin irrota.

Vaan näin se maailma muuttuu. Eurooppa on yhtä, vaivatonta kauppa-aluetta niin yrityksille kuin yksityisillekin ihmisille. Suomalaisille kaupoille täytyy toivoa voimia taisteluun tulevaisuudesta.
Sitä ei puolestaan voi kuin ihmetellä, että millaisella ylimielisyydellä osa briteistä suhtautuu EU-eroon. Nykyisen elämänmenon juna kiitää sellaista vauhtia eteenpäin, että junasta hypätessä loukkaa itsensä aivan varmasti. Tällaista tämä elämä nyt vain on, kansainvälistä. Kelloa ei voi kääntää taaksepäin.

Kirjoittaja on toimittaja.