Videot: Salo saa kaksi uutta muraalia, joita yhdistää yksi erikoinen asia – sinivuokot

0

Salon uusia katumaalauksia yhdistää yksi erikoinen asia: sinivuokot.
Italialainen Fabio Petani on maalannut keskustassa valtavan, vanhan viljasiilorakennuksen seinille sinivuokkoja. Kasviaiheistaan tunnettu Petani halusi maalata kukkia, jotka hän liittää nimenomaan Salon kasvistoon. Italialainen on opetellut myös huolellisesti lausumaan sinivuokon suomeksi – ja tietää myös kasvin latinankielisen nimen.

 

Italialainen Fabio Petani maalasi vanhan viljasiilon kolmelle seinälle kasviaiheisen muraalin. Maalaus on valmistuu perjantaina. Kuva: Juha Paju.

 

Petanin maalatessa siiloihin viimeisiä vetoja keskustan toisella puolella hollantilainen Leon Keer luonnostelee omaa seinämaalaustaan paikallisen poliisiaseman seinään. Virkatalon päätyseinä saa kolmiulotteisen maalauksen.
Petanille on jo kerrottu kahta maalausta yhdistävä juju, sen että hänen kasvinsa voidaan yhdistää myös poliiseihin eli sinivuokkoihin.
– Tässä ei ole mitään sovittua teemaa, Petani naurahtaa.
Italialaistaiteilijan muraali valmistui perjantaina.

Fabio Petani.

Fabio Petani kertoo maalanneensa isoja seiniä kaksi vuotta. Salon siilot ovat ehdottomasti hänen suurin maalauspintansa tähän asti.
– Alkuperäisenä ajatuksena oli tehdä iso ympyrä ja maalata sen sisälle puun vuosirenkaita. Yhdistän puut ja metsät Salon seutuun. Siiloseinän kaarevien muotojen takia oli mahdotonta piirtää täydellistä ympyrää. Siksi jouduin luopumaan alkuperäisestä ajatuksestani, kertoo Pentani.

LUONNOSTAAN joutui muokkaamaan myös hollantilainen Leon Keer.
Keerin kolmiulotteinen teos vaatii katsojalle oikean katselusuunnan. Salon teosta hän joutui hieman säätämään, sillä seinän edessä olikin esimerkiksi liikennemerkkejä muuttamassa näkymää.
Keerin avustajan mukaan muokkaaminen kuuluu asiaan. Lopullinen suunnitelma valmistuu vasta, kun seinän näkee paikan päällä.

Hollantilainen Leon Keer ja avustaja Massina maalaavat kolmiulotteisen muraalin Salon poliisilaitoksen seinään. Työ valmistuu ensi viikolla. Kuva: Juha Paju.

Poliisitalossa maalarin yllätti myös seinän rouhea rappaus. Hienovaraisten luonnosviivojen tekeminen ja kuvien värittäminen vie aikaa seinän rosoisuuden takia.
Keer käyttää paljon aikaa luonnosteluun. Itse maalaaminen käy nopeasti.

 

Leon Keer.

Leon Keer myöntää, että ei olisi vielä kymmenen vuotta sitten voinut kuvitellakaan maalaavansa poliisitalon seinään.

 

 

SALON MURAALIT

  • Salon seinämaalaukset ovat osa valtakunnallista Upea18-taidefestivaalia.
  • Muraaleja maalataan festivaalin aikana Espoossa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Iisalmessa, Joensuussa, Jyväskylässä, Kemissä, Kotkassa, Oulussa, Salossa, Seinäjoella ja Tampereella.
  • Salossa muraalien tekoa tukevat Salon kaupunki, Suur-Seudun Osuuskauppa, Senaatti-kiinteistöt, Tikkurila ja Pintaväri.

 

 

Katso lisää SSS-videoita.