Yä täynnä upeaa talkoohenkeä

0
Torstaina Salon tori oli ihmisiä täynnä vielä iltakymmeneltäkin. Taiden Yä -tapahtuma sai tuhannet liikkeelle.

EtnoSalon kumppaneineen maasta polkaisema Salon Taiteiden Yä on tehnyt ihmeen: syyskuisena torstai-iltana Salon keskusta ei ollut tavallisen hiljainen vaan auki ja täynnä ihmisiä, musiikkia, teatteria, performansseja, käsityökojuja ja taidetta laidasta laitaan. Taiteiden Yä sai liikkeelle tuhansia ihmisiä torille, Helsingintien suljetulle basaarialueelle ja ympäri muuta ydinkeskustaa. Yksin taidemuseo Veturitallissa kävi yli 1 200 ihmistä, ja liki 1 300 vieraili jopa torille parkatussa kirjastoautossa.
Salon Taiteiden Yähän sopii myös sään puolesta sanonta ”onni suosii rohkeaa”. Syyskuinen ilta oli välimerellisen lämmin.

Torille katettu pitkä piknik-pöytä symboloi illan ajatusta: yhdessä tehdään, yhdessä istutaan, yhdessä syödään ja yhdessä nautitaan kulttuurista.
Ja mistä kulttuurista? Täysin paikallisesta, joka tarjoiltiin salolaisille talkoohengellä: mukana oli yli neljäkymmentä toimijaa, eikä rahaa ollut jaossa kenellekään.
Mitä olisi salolainen kulttuurielämä ilman vapaaehtoistyötä ja talkoohenkeä? Vastaus kuuluu: vaatimatonta ja pientä.

Viime vuoden elokuussa EtnoSalo ry:n pieni ydinporukka sai idean: miksi Salossa ei ole taiteiden yötä, kun sellainen on Helsingissä ja Turussakin?
Toki pääkaupunkiseudulla asuu yli miljoona ihmistä ja Turun seudullakin yli 300 000. Salon 52 000:een ihmiseen mahtuu edellä mainittuihin verrattuna melko vähäinen määrä potentiaalisia toimijoita.
Aktiivien satojen tuntien aherruksen tuloksena Salon Taiteiden Yän ohjelma kasvoi silti komeaksi. Illan aikana oli tarjolla peräti 80 esitystä ja tapahtumaa.
Tämä kertoo siitä, että Salossa osataan ja halutaan osallistua.

Ilman laajaa ja talkoohenkistä yhteistyötä ei Salon Taiteiden Yä olisi kasvanut tuhansien ihmisten kotoiluksi kotikaupungin kaduilla ja torilla. Mukana oli myös Salon kaupunki. Salolle Taiteiden Yä toi paljon positiivista julkisuutta.
EtnoSalo aikoo järjestää Taiteiden Yän myös ensi vuonna. Kaupunkijuhlan mittakaava ja potentiaali on testattu ja toimivaksi todettu. Toivoa sopii, että kaupunki muistaa varautua Salon Taiteiden Yä 2019 -tapahtuman tukemiseen.