Hoiperteleva alkoholipolitiikka

1
Hallitus korottaa viinien verotusta enemmän kuin viinojen.

Hallitus on nostamassa jälleen kerran alkoholiveroa. Alkoholiveroa korotetaan yhteensä 30 miljoonan euron edestä. Veronkorotus iskee voimakkaimmin viineihin.
Yksin tämä ei ole nostamassa viinan hintaa: samaan aikaan korotuspaineita luo syksyn huono ohrasato. Ohraa käytetään viinojen valmistusraaka-aineena, ja sen osuus lopputuotteen hinnasta on vaihdellut kymmenen sentin molemmin puolin.

Alkoholivero on poliittinen vero. Alkoholiveron nostoa ei usein tarvitse erikseen perustella, onhan alkoholin nauttiminen tavallaan turhaa eivätkä alkoholituotteet kuulu peruselintarvikkeisiin.
Alkoholin terveyshaitat ovat tunnustettu ongelma, joiden tiedetään tulevan kansantaloudelle kalliiksi sairauksien, tapaturmien tai pelkästään rokulipäivien johdosta.
Yksi alkoholiveron korotuksia puoltava peruste on se perinteinen: turmiolan tommit ja viinan kirot johtavat sosiaalisiin ongelmiin ja tragedioihin.
Alkoholituotteiden verotus ei kuitenkaan ole näin yksinkertaista. Ongelmat eivät poistu, jos viinan verotusta nostetaan jatkuvasti ja siitä tehdään niin kallista, että laillista viinaa on varaa ostaa vain hyväosaisilla.

Hallituksen alkoholiveron korotus nostaa viinin hintaa 3,7 prosenttia, keskimäärin se nostaa hintoja 2,5 prosenttia. Kirkas viina halpenee suhteessa viiniin.
Tämä on erikoinen linjaus. Vuosikausia on toivottu, että viinakulttuurista siirryttäisiin kohti viinikulttuuria, miedompia alkoholituotteita. Tätä on myös tietoisesti edistetty 2000-luvun verotuspainotuksissa. Jo vuosikymmeniä Suomeen on kaipailtu keski- ja eteläeurooppalaisempaa alkoholikulttuuria. Harva juo kossua sen hienostuneen maun takia.

Alko sekä panimo- ja viiniala ihmettelee korotuspolitiikkaa. Alkossa arvellaan, että korotus lisännee jo hetkeksi rauhoittunutta viinarallia Suomenlahden yli. Tämä on pois suomalaisten verorahoista ja useimmissa tapauksissa myös alkoholituotteiden suomalaisilta valmistajilta ja myyjiltä.
Korotus ei auttane myöskään tiukoilla katteilla jo nyt toimivaa ravintola- ja baarisektoria.

Antero

Suomeen Baltian ja Pohjoismaiden halvin alkoholi. Veron keräys nousee ja turismi. Ongelmat muihin maihin.