”Johdossa vika”

1

RAUNO SAARI. Lehden tekstari-palstalla on useamman kertaa kyselty sähkönsiirtoyhtiö Carunan hinnoittelun perään. Nimimerkki ”Kuka ottaa vastuun” (SSS 22.9.) peräsi perustelua 145 euron sähkönsiirtolaskulle, kun edellisenä päivänä tullut sähkön kulutuslasku samalta ajalta oli 58 euroa. Nimimerkki kysyy, kuinka voi olla mahdollista, että sähkön siirto maksaa kolme kertaa enemmän kuin itse sähkö.
Ihmettely ei ole uutta. Valtioenemmistöinen ja poliittisesti valitun hallintoneuvoston valvoma pörssiyhtiö Fortum myi tasaista tuottoa tehneet sähköverkkonsa 9,3 miljardilla eurolla. Tästä Carunan kaupan osuus oli 2,2 miljardia euroa.
Pääomasijoittajat maksoivat hyvin. Nyt summaa kerätään kuluttajilta.

Nykyinen Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark on perustellut sähköverkkojen myyntiä sillä, että sähköverkon kaltainen monopoli istuu huonosti yhtiön strategiaan.
Lundmarkia haastatellut toimittaja ei huomannut kysyä, miten sähköverkon kaltaisen monopolin myynti yksityiselle ulkomaalaisomisteiselle yhtiölle istuu valtion strategiaan turvallisuudesta, huoltovarmuudesta ja sähköä kuluttavien kansalaisten oikeuksista.
Fortum on saanut tämän kesän aikana monen väännön jälkeen päätökseen liki kahdeksan miljardin euron kaupan saksalaisesta Uniper-yhtiöstä. Fortum kertoo strategiassaan tavoittelevansa ”puhdasta energiaa”.
Uniperin sähköstä 40 prosenttia tuotetaan kivihiilellä, osa vielä pahemmalla saastuttajalla, ruskohiilellä. Sen kivihiilestä tulevat päästöt ovat yli 50% Suomen tämän hetkisistä vuosipäästöistä. Se iskee vahvasti tavoitteelliseen ilmastopolitiikkaan.
Samalla voi ihmetellä omaa omistajaohjaustamme. Kivihiilen polttamisen kieltävä laki on meillä tulossa voimaan. Tavoitteiden ja tekojen välillä on ammottava ristiriita.
Fortumin sähköverkot ostanut Caruna on kansainvälisten sijoittajien käsissä. Omistajia ovat First State Investment (40%) ja Borealis Infrastructure (40%). Loppuosan omistavat suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt Keva (12,5%) ja Elo (7,5%).
Carunan ryppään emoyhtiö on Caruna Networks Oy ja sen emoyhtiö Suomi Power BV, jonka kotipaikka on Hollannissa. Hollannilla on oma maineensa, jos verotusta halutaan järjestellä.
Toimintansa alussa Caruna nosti sähkön siirtohintoja rajusti. Nosto aiheutti kuluttajien piirissä ison vastareaktion mielenosoituksineen. Kansanedustajatkin innostuivat, ja hinta- ja kuluttajaviranomaisten oli pakko puuttua asiaan.
Caruna suostui halpuuttamaan korotukset. Päästiin sopimukseen korotusten maltillisemmasta porrastuksesta. Nyt pöly on alkukiistoista laskeutunut. Hintaviranomaisia sen paremmin kuin kansanedustajiakaan ei sähkön siirto näytä enää kiinnostavan.

Turun saaristossa on Airiston Helmi -nimisen kiinteistöyhtiön kohdalla melskattu kansallisesta turvallisuudesta, kriisien uhasta ja kyber- ja hybridivaikuttamisesta.
Turun saaristo on kaunis ja arvokas, mutta sen turvallisuusmerkitys koko maalle on pähkinöitä verrattuna sähkö- ja tietoverkkojen omistukseen, tekniseen tietämykseen ja hallinnointiin
Mitä sähkömies tästä sanoisi. No, ”johdossa vika”.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva entinen maaherra.

Jäävät jumiin

Saaristosta terveisiä, oli tosi kiinnostavaa lukemista Carunan hinnoittelusta. Ihmettelen sähkökatkoista kesken kaiken öisin ja päivisin, vaikka kaapelit on kaivettu maahan monin paikoin.

Jääkaapit ja pakastimet jäävät jumiin, eikä kukaan korvaa niitä, kun ne rikkoutuvat.

On ihmettelemisen aihetta, toivottavasti siirtohintojen monopoli voidaa kilpailuttaa vastaisuudessa.

Tavallinen tallaaja, joka on Carunan asiakas.