Koirahyökkäysten määrä on kasvussa, Salossa tänä vuonna jo seitsemän tapausta

12
Novascotiannoutajaja Saku joutui syyskuussa eläinlääkäriin paikattavaksi, kun saksanpaimenkoira oli purrut sitä pahasti Perttelissä. Sakun omistaja teki hyökkäyksestä rikosilmoituksen. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Poliisin tietoon tulleiden koirahyökkäysten määrä on selvässä kasvussa. Vuonna 2015 Suomessa kirjattiin yhteensä 519 ilmoitusta ja seuraavana vuonna 732. Viime vuonna tilastoitiin peräti 788 hyökkäystä.

Jos kuluvan vuoden tahti jatkuu samanlaisena kuin elokuuhun mennessä, päädytään tänä vuonna 890 hyökkäykseen.

Salossa on tänä vuonna kirjattu jo seitsemän tapausta, joissa koira on käynyt ihmisen tai toisen koiran kimppuun. Aiemmin ilmoituksia on tullut pari vuodessa.

Moniin hyökkäystapauksiin liittyy eläinsuojelurikos: aggressiivisesti käyttäytyvää koiraa on kohdeltu huonosti ja koulutettu epäasiallisesti.

Suomen Kaukasiankoirat ry:n puheenjohtaja Hanna-Mari Rajaniemi sanoo ongelmia kertyvän etenkin, jos tietyn rotuinen koira hankitaan pönkittämään omaa egoa. Häiriökäyttäytymisen vaara kasvaa myös silloin, kun koira turhautuu tekemättömyyteen.

Lue lisää hyökkäysten seurauksista ja syistä Salkkarista 8.10.2018

Turhaa pelkoa

Ja täällä Suomenmaassa pelätään ja lahdataan susia, vaikka todellinen peto asustaa kotona….

Ei yhtään poikkeusta

Jos koira puree ihmistä, niin aina henki pois koiralta. Ja haavan kanssa lääkäriin, sillä koiranpuremat tulehtuvat säännönmukaisesti. Pahojakaan haavoja ei voida tikata, kun ne ovat saastuneet syvältä. Vaarallista päästään viallista koiraa ei saa jättää henkiin.

Raimo Saarela

Ainoa oikea linja !

Saunan taakseko

Mitä pitäisi tehdä päästään vialliselle koiranomistajalle?

Raimo Saarela

Juuri niin! Ja kyseiselle koiranomistajalle eläintenpitokielto, jotain 5 – 10 vuotta.

Allan

Nykyisin vallalla oleva namikoulutuskulttuuri aiheuttaa etenkin uroskoirien kohdalla paljon ongelmia tottelevaisuudessa.
Perustottelevaisuus pitää saada aikaiseksi ilman nameja.

Usein näkee namikoulutettuja koiria, jotka eivät tottele, kun eivät saa nameja ja odottavat, että kaikki kanssaihmiset tarjoavat nameja. Jos nameja ei tarjota, niin sitten koira näykkäisee namitonta sormiin tai sääriin.

Tätä tekee moni namikoulutettu suurempi koira.

Kun namikoulutetun koiran koulutus menee vinoon, on koulutusvirheitä vaikea saada korjattua enää ilman todella asiantuntevaa kouluttajaa.

Näitä namikoulutusoppeja suolletaan sosiaalisessa mediassa jopa virheellisesti kaikenlaisissa ”koirakerhoissa”.

Namia käytetään vain pohjien tekemiseen

Ei se näin mene. Namia käytetään pennun kanssa pohjien tekemiseen, sitten siirrytään palloon ja lopulta pallo piilotetaan.

Ilman namia on todella vaikea opettaa koiralle tottiksen alkeita.

Ai se puri ?

Seitsemän kirjattua tapausta, montakohan niitä on oikeasti. Itseänikin puri vapaana ulkoilutettu koira pohkeeseen kesällä Salossa. En siitä ilmoitusta tehnyt, ehkä olisi pitänyt. Ainoa kommentti omistajalta oli yllättynyt: ”ai se puri ?”

Ego teko

Muurlassakin asutusalueella näyttää olevan jonkinlainen trendi, että koiraa ei pidetä kytkettynä. Sen sijaan, että lenkkeiltäisiin koiran kanssa, niin vain laahustellaan ylpeän laiskasti tennispallot kainaloissa.

Pelkääjä

Enemmän olisin huolissani näistä maailman vaarallisimpien koirien listoilla olevista roduista joita Muurlassakin on, ne kun pääsee irti remmistä niin ei siinä tavallisella spanielin tai mäyräkoiran ole sen jälkeen kuin verta ja karvoja. Kun vielä niitä ulkoiluttaa pienikokoinen ja samanpainoinen ihminen jolla ei ole mitään auktoriteettia.

Keijo K.

Koiran käyttäytyminen kuvastaa suoraan omistajansa arvomaailmaa.

Pelko jäi

Vuosi sitten jouduin pienen hoitokoirani kanssa irrallaan olleen, valvomattoman koiran hyökkäyksen kohteeksi Helsingintiellä. Nappasin koirani syliin louskuvien leukojen edestä. Peto tuli päin ja kaaduin koiraa sylissäni pitäen ojaan. Kauhulla odotin, koska kuolaiset leuat ovat kurkussani. Monen vaiheen jälkeen pääsimme pakoon. Tein kyllä asiasta ilmoituksen poliisille.
Vielä nytkin tulee pelkoreaktioita, kun isoja koiria tulee vastaan.