Korisliigan avausottelussa Karhubasket–Vilpas tehtiin ”haamupiste” – kotijoukkueelle merkattiin piste liikaa

0
Ylen lähetyksestä otetusta kuvakaappauksessa huomaa selvästi, miten Michael Moserin kumpikin jalka on kolmen pisteen kaaren sisäpuolella.

Korisliigakauden 2018-2019 poikkeuksellisen kovatasoinen ja jännittävä avausottelu Karhubasket-Vilpas jätti taatusti jossiteltavaa ainakin Vilppaalle – kuten jatkoajan viimeisellä sekunnilla hävinneelle joukkueelle yleensä jää.

115-112-kotivoittoon päättyneen ottelun jälkeen Vilppaalle tuli yksi jossittelun aihe lisää: Karhubasketille on nimittäin merkattu ottelussa yksi piste liikaa.

Kun ottelun toista neljänneksestä oli pelattu 2.08 ja tilanne oli 31-36, Karhubasketin Bojan Sarcevic syöttää hyökkäyspään päätyrajan Michael Moserille. Tv-kuvasta näkyy selvästi, että Moserin molemmat jalat ovat kolmen pisteen kaaren sisäpuolella. Moser lähtee samoilta jalansijoilta hyppyheittoon, joka menee koriin.

Tuomari Petri Mäntylä näyttää kahden pisteen koria, ottelun kuuluttaja kuuluttaa kahden pisteen korin, tv-grafiikkaan tulee Karhubasketille kaksi pistettä lisää, mutta grafiikassa lukee virheellisesti ”#43 Michael Moser 3 pistettä 2 pist: 1/1″. Muutaman sekunnin kuluttua tv-grafiikkaan lisätään Karhubasketille virheellisesti yksi piste.

Virheellinen tilanne jää voimaan sekä grafiikkaan että Koripalloliiton sivuille ottelun tulosseurantaan. Ottelun tilastoissa on luettavissa, että ajassa 12.08 Michael Moserille on merkitty kolmen pisteen kori.

Moserin korin jälkeen Ylen tulosgrafiikkaan lisätään Karhubasketille yksi piste ja tilanne 33-36 muuttuu tilanteeksi 34-36.

”Haamupisteen” merkitys koko ottelun kulkuun on marginaalinen, mutta marginaaliset olivat myös joukkueiden väliset erot eilisessä ottelussa. Ja jos Moserin kolmonen olisi merkitty kakkoseksi, olisi se saattanut muuttaa joukkueiden taktisia valintoja varsinaisen peliajan lopussa.

Joka tapauksessa tällä hetkellä fakta on se, että ottelu meni tasatilanteessa jatkoajalle, vaikka Vilpas oli todellisuudessa tehnyt pisteen enemmän.

Satojen pallonhallintojen ja 45 minuutin pelaamisen jälkeen joukkueiden välille saatiin ero vasta jatkoajan viimeisellä sekunnilla, kun Moser heitti ottelun ensimmäisen onnistuneen kolmosensa. Tilastoissa Moserilla on siis kaksi onnistunutta kolmosta.

Tapahtuma ei ole ainutlaatuinen Korisliigassa. Maaliskuussa 2017 pelatussa Seagulls–Kobrat-ottelussa kotijoukkueelle merkattiin pöytäkirjaan kori, jota ei todellisuudessa ollut tehty. Tuon ottelun varsinainen peliaika päättyi tasan ja Seagulls voitti ottelun jatkoajalla. Eli Seagulls voitti ottelun, vaikka teki vähemmän pisteitä varsinaisella peliajalla.

Ottelun tulos jäi voimaan, koska Kobrat ei tehnyt tilanteesta vastalausetta eikä liigan sääntöjen mukaan pöytäkirjan pidossa tapahtunutta erehdystä ei voi enää korjata sen jälkeen kun päätuomari on allekirjoittanut pöytäkirjan.