”Näädät” uivat vastavirtaan – Vilpas kohtaa tänään Korisliigan suurimman joukkueen

0
Serbisentteri Dragan Labovic on BC Nokian sydän ja sielu.

Koripallon evoluutiossa on viime vuosina siirrytty entistä kauemmas korista. Kun tilastoanalyysi on syventynyt ja pelaajien heittotaito parantunut, kolmen pisteen heitto on riski-tuottosuhteeltaan entistä parempi ja samalla todennäköisempi ratkaisuvaihtoehto. Kolmosia heittävä sentteri ei ole enää merkki kaaoksesta, vaan modernin koripallon lainalaisuuksien hyödyntämisestä.

Esimerkiksi Vilpas vaihtoi juuri kauden alussa kaukoheittotaidottoman sentterin David Haughtonin Jamie Skeeniin. Skeenin kaukoheittouhka ei ole valtava, mutta se on riittävän suuri. Skeeniä ei voi jättää kaaren taakse vapaaksi kädet valmiina odottamaan sopivasta kulmasta tulevia syöttöjä vastapallokolmoseen.

Vielä muutama vuosi sitten puhuttiin kenttää levittävistä nelospaikan pelaajista. Nyt se ei ole enää lisäarvo, vaan suoranainen ehdottomuus. Skeenin rooli Vilppaassa kenttää levittävä vitospaikan pelaaja – ymmärrätte vastustajan vaikeudet puolustaa viiden heittäjän viisikkoa!

Mutta vielä (onneksi) riittää vastavirtaan uivia valmentajia ja joukkueita. Yksi sellainen on tänään Salohalliin saapuva BC Nokia.

”Näätien” päävalmentaja Ville Tuomisella oli jo hyvissä ajoin tiedossa, että 207-senttinen serbialainen Dragan Labovic jatkaa joukkueessa tälläkin kaudella. Tuominen pohti ensin, että kenttää levittävän Labovicin rinnalle pitäisi hankkia urheilullinen ja hyvin liikkuva vahvistus, koska joukkueesta löytyi jo laadukas kotimainen sentteri Daniel Dolenc (205 cm) ja laadukas kotimainen laituri Aapeli Alanen (201 cm).

Mutta Tuominen päätti pistää koko paletin sekaisin ja tehdä erilaisuudesta joukkueen voimavaran. Labovicin rinnalle hankittiin suoraan Xavierin maineikkaasta yliopistosta 208-senttinen ja 110-kiloinen Sean O’Mara.

– Meillä on nyt selvä identiteetti. Luotamme kokoon, Tuominen kertoi viikko sitten Korisliigan mediatilaisuudessa.

Kokoon luottaminen on riski, vaikka O´Mara osoittikin Salon turnauksessa olevansa ilkeä, röyhkeä ja kokoisekseen hyvin liikkuva sentteri. Sillä mitä suurempi joukkue, sitä hitaampi liike. Tämä korostuu etenkin siirtymäpuolustuksessa. BC Nokian selustaan on helppo hyökätä, jos joukkue antaa siihen mahdollisuuden. Tämä riski saattaa konkretisoitua etenkin Vilpasta vastaan Salohallissa.

– Menetykset on saatava minimiin, sillä ei ”Labo” ketään kiinni juokse, Tuominen myönsi.

Valtavirrasta poikkeava on myös BC Nokian valinta ykköspelintekijäksi. Seuraan palannut kolmekymppinen serbialainen Vuk Malidzan ei ole fyysinen (193 cm/82 kg) eikä edes kovin hyvä heittäjä (viime kauden kolmosprosentti 23,5!). Malidzanin tärkeimmät tehtävät lienevät:

1) Pitää pallosta erityisen hyvää huolta.

2) Luoda O´Maralle ja Labovicille edullisia yksi vastaan yksi -asemia alle viiden metrin päähän korista.

3) Antaa toisen takamiehen Malcolm Bernardin hoitaa heittämisen ja korille ajot.

Ja kun hätä on suurin, BC Nokian hyökkäyspelaamisen voi tiivistää yhteen lauseeseen, joka lukee myös BC Nokian kannattajien fanipaidoissa: ”Give Labo the ball!

Korisliigaa Vilpas-BC Nokia tänään Salohallissa kello 18.30.