Oppimisympäristökeskustelu tarjosi salin täydeltä taistelutahtoa

7

Hermannin koulun auditoriossa käytiin tiistai-iltana kiivas keskustelu Salon oppimisympäristöselvityksestä.

Iltakuudelta alkanut ja kahdeksaan asti kestäväksi aiottu tilaisuus kohosi uusille kierroksille vasta kahdeksan jälkeen, kun keskustelu eteni käsittelemään Halikon lukiota. Paikalla oli paljon lukiolaisia, jotka tekivät selväksi kantansa asiaan.

Lue keskiviikon Salon Seudun Sanomista, millaisia puheenvuoroja Halikon lukion puolesta käytettiin

Lisää aiheesta: Selvitys lakkauttaisi Halikon lukion ja Saurun koulun

 

Parempia ehdotuksia odotellen

Onko esityksen vastustajilla esittää ehdotuksia kuinka tämä asia pitäisi ratkaista ? Kuinka Salon kaupungin rahat saadaan riittämään ? Mistä muusta pitäisi säästää, että saadaan pidettyä nykyinen koulujen ja päiväkotien lukumäärä nostamatta kunnallisveroja tai ottamatta lisää lainaa ?

Aina on helppo vastustaa kaikkea muutosta ja valittaa yksityiskohdista katsomatta suurempaa kokonaisuutta.

Repa

Rahat riittävät, kyse on ainoastaan siitä, mihin ne laitetaan. Laitetaanko ne urheilupaikkarakentamiseen, jätevoimalaan, IoT Parkkiin, Hyperloop-selvityksiin, teiden kaventamiseen tms. tai laitetaanko rahat kunnille kuuluviin lakisääteisiin palveluihin siten, että kaikissa entisissä kuntakeskuksissa olisi edes jotain kaupungin palveluja tarjolla myös silloin, kun uusi Salo täyttää kymmenen vuotta.

Maksan kiinteistöveroa yli 3000€ vuades!

Täh? 😲 🤔 Eikö se juuri tule halvemmaksi kun ei tartte rakentaa uutta homehtuvaa koulua? Ja oppilailla ja opettajillahan ei oo mielestäs mitää väliä, vai. Nykkin tytär kävi H. lukioo ja pahimmillaan joutu vartoon sitä julkisen liikenteen bussia 3 tuntia. Jos siirto Salon suvhoosilukioon ni varmast pari tuntii lisää… puhumattakas opetuksen tasosta ylisuuris luokissa.
Ja hei eikö se jo selvinny et ku esim. kouluruaka olis tullu loppuje lopuks halvemmaks tehdä koulujen omis keittiöis. Nii näitte kouluje kans o varmast sama.

Pettynyt kuntaliitokseen

No, ehkä reuna-alueiden asukkaat olisivat valmiita maksamaan hieman enemmän kunnallisveroja, jos vaan palvelut säilyisivät. Mutta kunnallisvero vaan nousee, ja joka paikassa supistetaan palveluita paitsi itse keskusta-alueella. Tämä kuntaliitos taisikin olla vain vanhan Salon kikka saada muut kunnat maksumieheksi. Nyt meidän pitäisi kaikki olla suurta Saloa, ei pelkkä vanhan Salon alue. Mutta jotenkin vaan tuntuu, että unohdetaan se, että kunnat yhdistyivät, kukaan ei liittynyt mihinkään. Salokin lakkasi olemasta vuonna 2009. Tuntuu, että päättäjätkin tämän unohtavat, kun joku jopa toivoo takaisin joutsenvaakunaa. Olisi pitänyt vaan antaa ihan uusi nimi, uusi vaakuna ja kaikki aivan puhtaalta pöydältä. Kyllä se vaan niin on, että… Lue lisää »

Missä ovat säästöt?

Missä tässä esityksessä ovat säästöt? Esitys on siirtää Halikon lukio osaksi Salon lukiota, jossa tilat eivät riitä ja siksi täytyy remontoida IoT Campukselle koulutiloja suurella rahalla. Halikon lukion juuri uusitut tilat remontoitaisiin sitten kahdella miljoonalla päiväkodiksi.

Koko esitys haiskahtaa rahan haaskaamiselta täysin järjettömiin projekteihin, joita ei ole pystytty perustelemaan millään tavalla – ei oppimisympäristön parantamisella eikä edes kiinteistömenojen säästöllä.

Tuomo73

Kun on käynyt päiväkodeissa ja Halikon lukiossa sisällä, ymmärtää, ettei tilat helpolla taivu päiväkodiksi. Esim. korkeat huoneet ja hallit sopivat huonosti meluaville lapsille, saati sitten portaikot, vessat, tarvitaan pesutiloja ym ym. Entä rakennetaanko Kärävuoren päiväkodin pihalle vievä aidattu käytävä, vai uusi leikkipiha lukion pihalle? Entä miten siinä hoidetaan parkkipaikka ja liikenne? Päiväkotilapset eivät kulje yksin joten autoliikennettä on paljon – esim. viedessä auto pitää pysäköidä, viedä lapsi sisälle ja riisua. Tulevia, pysäköiviä ja lähteviä autoja on paljon – ahdas parkkipaikka ja yksi ajoväylä? Päiväkotilapset eivät osaa varoa liikennettä kuten lukiolaiset, vaan pihan täytyy olla hyvin aidattu ja eristetty liikenteeltä. Tässä… Lue lisää »

Salon syrjäseutulainen

Lähikoulu ja päiväkoti on kuntalaiselle tärkein ja keskeisin elementti sille, että alueelle kannattaa sijoittua ja perustaa perhe. Yksinkertaista.

En näe tarkoituksenmukaisena, että uusi Salo ajaa myös kylien lähikoulut ja entisten liitoskuntien kaikki palvelut alas keskittäen ne keskustaan tai suuriksi yksiköiksi, siinä tapauksessa nykyisen kuntaliitoksen aika alkaa olla pian ohi.

Nyt ei todellisia kuntalaisten kannalta merkittäviä realiteetteja tunnisteta tai haluta tunnustaa, niistä Salon tulevaisuus ja vetovoimaisuus on riippuvainen. Lisäkää vaan palkkioita ja turhia päälliköitä organisaatioon, kyllä se viimeinen kuntalainen muistaa sammuttaa valot täältä lähtiessään.