Vilpas puristi voiton kauden kotiavauksestaan vähäkorisessa ottelussa

0
BC Nokian Teemu Sulonen seurasi keskittyneenä, mitä Vilppaan takamies Aatu Kivimäki pallon kanssa keksisi. (kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Salon Vilpas pelasi toisen tiukan ottelun heti miesten korisliigakauden alkumetreillä. Salohallin Kotijoukkue onnistui lopulta voittamaan tällä kertaa hyvinkin vähäkorisena pysyneessä ottelussa BC Nokian 75-69 (36-35).

Peli näytti tosin repeävän selkeäksikin kotivoitoksi Vilppaan johdettua tauon jälkeen suurimmillaan jo 18 pisteellä. Kaukoheittopelinsä alun tuskailun jälkeen kuin napin painalluksella korjannut vierasjoukkue nousi kuitenkin pelaamaan tosissaan voitosta.

Vilpas marssitti uusimman pelaajansa Jamie Skeenin avausviisikon sentteriksi Brandon Taylorin sijaan. Muilta osin avaus oli sama kuin Kauhajoella: D.J. Fenner, Aatu Kivimäki, Juho Nenonen ja Teemu Rannikko. BC Nokia aloitti ”kaksoistornilla”, kun kentällä olivat samaan aikaan Dragan Labovic ja Sean O’Mara.

Ensimmäiset neljä peliminuuttia Vilpas sai pidettyä vastustajansa pois korin alta, ja heikohkot kaukoheittäjät eivät onnistuneet ratkaisuissaan. Kotijoukkue itse puolestaan pelasi aivan alkuminuutit fiksusti luomalla laadukkaita heittopaikkoja. Pari heikompaa hyökkäystä pitivät kuitenkin tilanteen ”vain” 7-4:ssä.

Tämän jälkeen niin sanottu momentum siirtyi Nokialle. Vilppaan hyökkäys puuroutui, ja vierasjoukkue löysi vastaavasti tilaa oman hyökkäyskorinsa alta. Aapeli Alanen hankkiutui kahdesti vapaaheittoviivalle ja täytti Vilppaan joukkuevirhetilin jo hyvissä ajoin ennen neljänneksen päättymistä. Vilpas pelasi yli viisi ja puoli minuuttia pisteittä, ja Nokia siirtyi viiden pisteen johtoon.

Neljänneksen loppu eteni kuitenkin vuorostaan Vilppaan komennossa, eivätkä virhevaikeudet johtaneet lisäongelmiin. Hyvä puolustus yhdistettynä Riku Laineen, Henri Kantosen ja Diante Baldwinin onnistumisiin kavensivat ensimmäisen vähäkorisen kymmenminuuttisen tulokseksi 13-14. Kentällä nähtiin samanaikaisesti myös veljespari, kun Henri ja Aleksi Kantonen pelasivat vastakkain.

Yksittäiset hetket näyttivät jo Nokian kauden ensimmäisessä ottelussa sen, miksi se on parhaimmillaan todella vaikea vastustaja. Vilppaan sentteri Miikka Luosmaa jätti korinalustilanteessa verkkaisen Labovicin taakseen, mutta takaa tuli O’Mara tylyyn heitontorjuntaan.

Samaisessa asiassa on kuitenkin myös omat ongelmansa: Nokian kolmen pisteen heitot näyttivät 13 peliminuutin jälkeen nollaa onnistumista ja seitsemää ohiheittoa. Kun Vilppaan onnistumisprosentti kaukaa ei toisaalta ollut juurikaan parempi, pysyi ottelu edelleen tasaisena (17-18).

Vilpas pyöritti itsestäänselvästikin houomattavasti vastustajaansa laajempaa pelaajarotaatiota. Minuutteja tuli jo ensimmäisellä puoliajalla kaikille 11 pelaajalle. Nokia oli ylipäänsä reissussa vain yhdeksällä miehellä, joista Antti Ahonen ei kentällä käynyt.

Neljänneksen loppupuolella Vilpas oli melko vahvasti niskan päällä, vaikka keskeneräisyys paistaakin ymmärrettävästi joukkueen otteista. Kotijoukkue karkasi Rannikon parin syötön ja Taylorin kahden viimeistelyn ansiosta 29-22-johtoon.

Melko suureksikin ongelmaksi muodostui kuitenkin se, että pitkistä pelaajista sekä Skeenille että Taylorille vihellettiin jo kolmas virhe ennen pitkää puoliaikataukoa. Toisaalta joukkue pystyi hankkimaan peräti 11 pisteen verran puskuria. Nämä tapahtuivat Baldwinin elastisella ja Nenosen vähemmän elastisella mutta tehokkaalla lay-upilla sekä Nenosen kolmosella. BC Nokian kaukoheittolaskuri näytti sille murheellisia lukemia 0/11.

Välittömästi tauon jälkeen ottelu alkoi näyttää nokialaisten näkökulmasta erittäin huolestuttavalta. Vilppaan sentteri Skeen pystyi päihittämään kaksinkamppailussa selkeästi Labovicin, ja Rannikko tarjoili vastustajan jalkojen välistä Nenoselle vapaan kolmosen. Nenosen pistetili lihosi jo 14:ään ja Vilppaan johto peräti lukemiin 43-25.

BC Nokia sai kuitenkin viimein kolmoshanansa auki. Pelintekijä Vuk Malidzan empi hetken mutta onnistui, ja samaan sumaan osuivat myös Aapeli Alanen sekä Malcolm Bernard. 25 minuutin jälkeen ero kaventui vain seitsemään pisteeseen, ja lisäksi sekä Skeenille että Taylorille vihellettiin jo neljännet virheet. Tämä tiesi Luosmaan ja Riku Laineen vastuun merkittävää kasvua.

Kotijohto kävi pienimmillään enää kolmessa pisteessä, mutta Vilppaan kokenut suomalaisosasto otti vaikeimmilla hetkillä tilannetta haltuun. Nenonen viimeisteli neljä peräkkäistä pistettä, ja Mikko Koivisto otti peräkkäisissä puolustuksissa ensin pallonriiston ja perään heitontorjunnan. Kun Diante Baldwin teki vielä ottelun aensimmäisen and1-suorituksen, oli tilanne yhtäkkiä 52-42. Yleisön illan kenties suurimmat suosionosoitukset sai Miikka Luosmaa donkillaan. Päätöskympille lähdettiin Vilppaan kahdeksan pisteen johdossa.

Salolaisjoukkueella oli omat mahdollisuutensa käytännössä ”tappaa” ottelu. Useampikin vapaa kolmonen ei kuitenkaan onnistunut edes Mikko Koivistolta. Nokia hiipi kuin varkain vain neljän pisteen päähän seitsemän minuuttia ennen loppua.

Pienet marginaalit veivät kuitenkin vuorostaan Vilpasta taas kauemmas. Taylor viimeisteli kakkosen melko kovan kontaktin vastapelaajaan ottamalla. Virhettä – joka olisi ollut miehelle viides ja viimeinen – ei kuitenkaan vihelletty. Kun Kivimäki osui kolmosessa, oli Nokian takamatka kahdeksan pistettä vain viisi minuuttia ennen loppua.

Taylorin viides virhe näki illanvalon hänen rikottuaan kaukoheitossa onnistunutta Labovicia. Serbi tosin epäonnistui vapaaheitossa, ja kovassa heittovireessä ollut Nenonen venytti kotijohtoa kuuteen pisteeseen.

Kuin vähäkorista ottelua alleviivaten tämän jälkeen edettiin pitkään ilman pisteitä niin, että jäljellä oli vain kaksi minuuttia. Alanen punnersi oman heittonsa jälkeen kaksi pistettä, ja O’Mara nosti Nenosen edestä myös kaksi pistettä. Trilleri oli valmis tilanteessa 69-67, pelaamatta minuutti ja 14 sekuntia.

Jo yhdeksän koriin johtanutta syöttöä jakanut Rannikko otti ratkaisun omiin käsiinsä ja onnistui kolmosessa. Seuraavassa puolustuksessa Skeen sai viidennen virheensä. Hetkeä myöhemmin O’Mara pääsi vapaaheittoviivalle, mutta molemmat yritykset epäonnistuivat.

Juho Nenosen tekemä, ottelun ratkaissut lay-up ei ollut sekään kauneusarvoiltaan aivan kympin luokkaa, mutta tärkeydeltään sitäkin suurempi. Hieno heittoilta päättyi tämän myötä 23 pisteen henkilökohtaiseen saldoon.

Vilppaan seuraava ottelu pelataan jo ylihuomenna lauantaina. Ilmassa on poikkeuksellista paikallispelin henkeä, kun Kaarinan Ura Basket isännöi Kupittaan palloiluhallissa pelattavaa kello 17 alkavaa ottelua.

Lue lisää perjantain lehdestä