Asterix kaivoi ässät hihasta – LP Salolle kitkerä eurotappio

2
Viktoriia Tuchashvili ja Saana Lindgren joutuivat pahasti puolustuskannalle etenkin kolmannessa erässä.

Vahvaa syöttö- ja torjuntapelaamista esittänyt Belgian mestari Asterix Avo Beveren haki arvokkaan 1–3 (25–23, 21–25, 17–25, 22–25) -vierasvoiton LP Salosta torstai-iltana Salohallissa pelatussa lentopallon naisten CEV Cupin avausottelussa.

Tulos tarkoittaa sitä, että LP Salon on voitettava ensi keskiviikkona Beverenissä pelattava toinen osaottelu joko 0–3 tai 1–3, jotta jatkopaikan kohtalo ratkaistaisiin 15 pisteeseen pelattavassa kultaisessa erässä. Toisin sanottuna: Asterixille riittää kotiottelussaan kaksi erävoittoa jatkopaikkaan.

LP Salo aloitti ottelun odotetulla seitsikolla: passarina Krystsina Yagubova, keskitorjujina Anna Czakan ja Pilvi Kettunen, yleispelaajina Lena Prokopenko ja Lotta Piesanen, hakkurina Kertu Laak ja liberona Hillaelina Hämäläinen.

Asterix otti ohjat heti alussa, kun Belgian maajoukkueen keskipelaaja Marlies Janssens syötti kaksi ässää ja vei vieraat 1–4-johtoon. Asterix jatkoi vahvaa syöttö-torjunta-pelaamista, ja johto venyi pahimmillaan jo kuuteen pisteeseen. LP Salon päävalmentaja Tomi Lemminkäinen teki tilanteessa 8–13 onnistuneen syöttövaihdon, kun kentälle tuli europelidebytantti Netta Laaksonen.

Vasta 17-vuotias Laaksonen rikkoi Asterixin vastaanoton säpäleiksi ja pitkän syöttöputken aikana LP Salo kiri johdon kiinni ja siirtyi 15–13-johtoon. Tämän jälkeen edettiin piste pisteestä, kunnes oli Asterixin Silke Van Avermaetin vuoro rikkoa LP Salon vastaanotto ja vieraat siirtyivät 18–20-johtoon. LP Salo kuitenkin tasoitti nopeasti ja hankki Laakin johdolla ensimmäisen eräpallon. Se toi heti tuloksen, kun Celine Van Gestelin laitahyökkäys pysähtyi Salohallin ensimmäisiin penkkiriveihin.

Asterix jatkoi vahvaa syöttöpeliään myös toisessa erässä. Van Avermaet syötti illan toisen ”tuplaässänsä”, ja vieraat istahtivat avauserän tavoin kuskin paikalle. Ja kuten avauserässä, oli Asterix erän puolivälissä tukevassa johdossa (9–14). Anna Czakanin ässällä LP Salo kavensi tilanteeksi 13–15, mutta Asterix kuittasi ässän nopeasti, eikä kotijoukkue näyttänyt saavan vastaanottoaan kuntoon millään. Tilanteessa 16–19 Lemminkäinen käytti saman jokerikortin, mutta tällä kertaa Netta Laaksosen syöttövuoro jäi yhteen syöttöön ja Asterix hankki peräti kuusi eräpalloa. LP Salo selvitti niistä ensimmäiset kolme, mutta neljäs oli liikaa ja erä vieraille 21–25. Samalla katkesi LP Salon hurja 26 peräkkäisen erän voittoputki.

Vieraiden syöttövoimasta kertoo se, että kahdessa ensimmäisessä erässä joukkue syötti kymmenen ässää ja napsi kahdeksan torjuntapistettä päälle! Tosin LP Salonkin lukemat olivat myös vähintäänkin kelpo kamaa: seitsemän ässää ja kuusi torjuntapistettä.

Toisin kuin kotimaisissa otteluissa, eurocupeissa toisen ja kolmannen erän välissä ei pidetä pitkää taukoa. Eikä ottelun kuva muuttunut kolmannessakaan erässä: Asterix meni nopeasti 0–4-johtoon ja ässäsyötöt seurasivat toisiaan. Ja jos ei syöttö pamahtanut ässäksi, oli vieraiden hyökkäyspelaaminen huomattavasti terävämpää ja rohkeampaa. Tilannetta ei auttanut sekään, että Lemminkäinen oli vaihtanut Yagubovan tilalle Viktoriia Tuchashvilin. Erän ratkettua vieraille jo hyvissä ajoin, kierrätti Lemminkäinen pelaajiaan ja antoi Laakille ja Prokopenkolle huilia ennen elintärkeää neljättä erää.

Kotijoukkue aloitti neljännen erän huomattavasti paremmin kuin kolme ensimmäistä. 5–3-kotijohto kuitenkin kääntyi nopeasti 7–12-vierasjohdoksi, eikä mikään kentällä tapahtunut puhunut enää kotijoukkueen puolesta. LP Salo kuitenkin nousi Lotta Piesasen syöttövuorolla otteluun mukaan. Pilvi Kettusen ässällä tilanne tasoittui jo 13–13:een. Ratkaisuhetkeksi muodostui Janssensin komea torjunta Laakista, joka muutti tilanteeksi 19–22. Ottelupallon kenttään iski vieraiden kapteeni Van Gestel.

Asterix voitti ässäsyötöt 16–9 ja torjuntapisteet 15–9.

Suurin ero oli joukkueiden keskipelaajien tehoissa: Czakan ja Kettunen tekivät yhteensä 16 pistettä (+11), Janssens ja Van Avermaet 35 pistettä (+25).

LP Salon tehokkain oli Laak (18/+14).

Ottelua seurasi mukavasti 1 205 katsojaa. Pääsylippu otteluun maksoi yhden euron.

Ennen toista osaottelua LP Salo muuttaa nimensä hetkeksi takaisin LP Viestiksi ja kohtaa Mestaruusliigan ottelussa Oriveden Ponnistuksen sunnuntaina Salohallissa.

Pieni gallialainen

Hyvä Asterix!

Talouspäällikkö

Itse olisin laittanut neljännen erän aloitukseen Tuuli Kukkosen hyvien kolmannen erän esitysten jälkeen ja pelasi myös viime kaudella europeleissä hyvin muutaman otteeseen. – 5 piesaselta liikaa tosin hänellä hyviä syöttö vuoroja. No perusasia kun parantaa niin voitto tulee.