Draivia ja elinvoimaa

2
Salossa keskusteltiin maanantaina elinvoimasta. Keskusteluun osallistuivat Juha Borenius (vas.), Noora Hammar, Lauri Inna, Sebastian Jansson ja Hanna Munter.

Salon seudulla on loistavat mahdollisuudet pärjätä. Tällä tavalla elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) arvioi tilannetta tutustuttuaan maanantaina päivän ajan Saloon ja muutamiin salolaisiin yrityksiin.
Lintilä totesi myös, että Salo on noussut jaloilleen suhteellisen nopeasti Nokian ja Microsoftin jälkeisestä lamasta.
Nokian tehtaan sulkemisesta on kuusi vuotta, ja Microsoft lopetti kaksi vuotta sitten. Rakennemuutos on ollut niin suuri, että sen seurauksiin palataan varmasti pitkään aikaa, vaikka katse kuinka olisi tulevaisuudessa.

Lintilän Salon vierailun aiheena oli hänen käynnistämänsä Elinvoimaa alueilta -maakuntakiertue. Varsinais-Suomessa kiertueeseen kuuluva paneelikeskustelu järjestettiin Salossa. Näin maan hallituksellekin välittyy toivottavasti Varsinais-Suomesta laajempi kuva kuin se, mikä syntyy Turun seudun kovaa kasvua ihastellessa.
Maakunnan pääkaupunki vilahti Lintilänkin puheissa. Hän muistutti salolaisille, että Turun kanssa ei kannata kisata, kun kilpailu on globaalia.
Globaali näkökulma tuli esille keskustelussa muutenkin. Esimerkiksi kasvuyrityksillä on pulaa työvoimasta, josta kilpaillaan maailmanlaajuisesti. Siinä kilpailussa Suomen pitää olla houkutteleva maa ja Salon houkutteleva paikkakunta.

Suomalainen aluepolitiikka alkoi perustamalla maaseudulle asutustiloja. Siitä on edetty pitkälle, puhumaan alueiden elinvoimasta.
Ajankohtaiskeskustelussa korostuu erityisasemaansa korostavan Helsingin ja muun maan vastakkainasettelu. Globaalissa katsannossa tällainenkin kisaaminen on hyödytöntä.

Yhdeksi Salon valteiksi mainitaan toistuvasti hyvä sijainti Helsingin ja Turun välissä. Suomessa on muitakin samassa asemassa olevia kaupunkeja, joten sijainti ei yksin riitä. Lauri Inna puhui paneelikeskustelussa yrittäjäystävällisen imagon puolesta ja ”yleisestä draivista”, josta yritykset elävät.
Työpaikat, julkiset ja kaupalliset palvelut ja esimerkiksi asumisen hinta ovat konkreettisia asioita, joista draivi syntyy. Uusia yrityksiä ja asukkaita tarvitaan, mutta tärkeää on myös, millaisena nykyiset salolaiset näkevät kotikaupunkinsa. Elinvoimaa ei voi tuoda, se pitää luoda.

keijo.k

Kuuluuko kovinkin vankkana osana tuohon Innan ”draiviin” tuulivoimalat ja jätteenpolttolaitos ?!

Urpo

Oliko ministerillä jotain asiaakin? Tulla nyt tänne kertomaan, että vastakkainasettelu on turhaa. Helsinkiin se viesti pitäisi viedä.

Salon sijainti on tosiaan hyvä, ainakin jos isoista kaupungeista katsotaan. Täältä pääsee helposti Helsinkiin ja Turkuun, joten sinne on helppo keskittää toimintoja. Jostain syystä Helsingistä ja Turusta on Saloon paljon huonommat yhteydet. Globaalisaationkaan taakse ei pidä piiloutua, meidän on pakko kilpailla Turun ja Helsingin kanssa.

Samaa mieltä olen tuosta draivista. Vielä kun täällä pyrittäisiin luomaan sitä, eikä tukahduttamaan. Kouluverkkoselvitys näin päällimmäisenä esimerkkinä. Pitäisi Salossakin porukoiden avata silmät ja nähdä elinvoiman tulevan suurelta osin muualta kuin torin reunan lasipalatsista.