Enemmistö salonseutulaisista on nyt säävarman sähköverkon piirissä – Carunan toimitusjohtaja: siirtohinnat olisivat samat kotimaisessa omistuksessa

15
Carunan toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny.

Sähköverkkoyhtiö Carunan asiakkaista kolme neljäsosaa on nyt Salon seudulla säävarman sähköverkon piirissä.

Vuoteen 2020 mennessä Salon, Someron ja Kemiönsaren alueella rakennetaan 1 900 kilometriä keskijännitteistä maakaapelia. Vuonna 2014 alkaneiden investointien yhteisarvo on 90 miljoonaa euroa.

– Asiakkaan vinkkelistä tässä tehdään nyt 15 vuodessa 60 vuoden investoinnit, sanoo Carunan toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny.

Carunassa tiedetään hyvin, mikä asiakkaita riepoo: verkkoyhtiön perimä hinta sähkönsiirrosta. Vuosi vuodelta nouseva siirtohinta on jo monella asiakkaalla suurempi kuin itse sähkölasku.

Ärtymystä selittävät osaltaan vuoden 2014 tapahtumat. Fortum myi silloin omistamansa sähköverkot Carunalle, ja julkisuudessa toisteltiin siirtohintojen pysyvän ennallaan. Niin hallituksessa istuneet ministerit kuin Fortumin silloinen toimitusjohtaja vakuuttelivat, että kyseessä on lähinnä laskuttajan nimenmuutos.

Tomi Yli-Kyyny suhtautuu skeptisesti lausuntoihin. Vuoden 2011 tapaninpäivän myrskyn jälkimainingeissa oli säädetty uusi sähkömarkkinalaki, jonka yhtenä tavoitteena oli saada Suomeen säävarma sähköverkko.

– Kaikki tiesivät, paljonko vuoden 2013 lainsäädännön toteuttaminen maksaa. Fortum tiesi, mitä on edessä. Meillä olisi todennäköisesti samat siirtohinnat nyt, vaikka olisimme Fortumin omistuksessa, sanoo Yli-Kyyny.

– Omistuksella ei ole hinnoittelussa merkitystä.

Carunan omistus on pääosin ulkomailla. Kansainväliset sijoittajat OMERS Infrastructure ja First State Investments omistavat yhteensä 80 prosenttia yhtiöstä. Suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt Elo ja Keva omistavat yhteensä 20 prosenttia.

Lue lisää keskiviikon 28.11.2018 Salon Seudun Sanomista

Pekka

Valhe. Carunan suomen 150M€ liikevoittoa 2016, ei ole samalla tasolla kuin Fortumin voitot. Veroparatiisiyhtiö joka vie suomalaisten rahat Panamaan

marco

Ostaisitko tältä mieheltä käytetyn auton?

JOUNI

En todellakaan en edes käytettyä tikkua lainais.

Olli P

En mutta sähkönsiirto on pakko ostaa!

Repa

Poliittiset päättäjät ja asiaa valmistelleet virkamiehet eivät ymmärtäneet tai eivät välittäneet siitä, kuinka paljon kustannukset nousevat lainmuutoksella vaaditun toimitus varmuuden saavuttamiseksi. Suurimmat syylliset tämän hetkiseen tilanteeseen ovat poliittiset päättäjät, jotka ensin lisäsivät sähkön toimitusvarmuus vaatimuksia ja sen jälkeen ne poliitikot, jotka hyväksyivät Fortumin sähköverkkon myymisen ulkomaiseen omistukseen. Caruna ja muut verkkoyhtiöt varmistavat vain lain vaatiman toimitusvarmuusvaatimuksen ja siinä samalla keräävät investoinneilleen lain salliman maksimituoton, jonka jakavat joko kotimaisille tai ulkomaisille omistajilleen, maksamalla veronsa Suomen lain sallimissa rajoissa, minne haluavat.

Jerppu

Meillä ainakin on ihan samat piuhat lahoavien puupylväiden nokassa kuin ennen lakimuutosta ja hinnankorotuksiakin. Ihan yhtä usein sähkökatkoja, on tainnut olla yli 20 katkosta tänä vuonna jo. Olisi kiva tietää, mistä syystä me maksamme korotettuja siirtohintoja? Kyllä minä ainakin kestän pienet sähkökatkot silloin tällöin, mutta noita sähkönsiirron hintoja ei tahdo kestää. Nythän siirtoyhtiöt laskuttavat jo myös perusmaksua ja haluaisivat päästä rokottamaan meitä maksimikulutuksen perusteella, koska ihmiset ovat havahtuneet sähkölaskujen suuruuteen ja yrittävät säästää sähköä energiatehokkailla valaistuksilla, ilmalämpöpumpuilla yms., ja näin ollen Carunankin tulot uhkaavat pienentyä. Mutta perusmaksut ja maksimikulutuksen mukaan laskuttaminen eivät kannusta sähkönsäästöön ja toimivat näin vastoin hallituksen ja… Lue lisää »

Karniina

Nekin maksavat, joiden sähköverkkoa ei ole millään tavalla parannettu, päin vastoin kaikki huolto laiminlyöty jo vuosia.

Caruna rules

Miten ovat selitettävissä miljardien voitot joita mm. Vattenfall kääri Suomen sähköverkoista. On helppo johtaa yritystä, jonka tuotteella on mahdotonta tehdä tappiota. Carunalla on hyvä olla Fortumin, Nesteen ja muiden monopolien joukossa.

marco

Mikä monopoli Fortumilla on?

Pasi

Ero on vaan siinä, että kotimaisessa omistuksessa ne kohtuuttoman suuret voitot jäisivät edes Suomeen. Nythän ne menevät (veroparatiisien?) kautta ulkomaille. Eikä minulla asiakkaana ole edes mahdollisuutta vaikuttaa asiaan. Carunan monopolin asiakkaana räksytän tässä kuin koira liekanarussa. Ääntä lähtee mutta poiskaan en pääse.

Kyllähän se niin on, että viranomaiset ja poliitikot ovat epäonnistuneet totaalisesti sähkön siirtohintojen valvonnassa. Onkin melkoinen ihme, että Energiaviraston johtoa ei ole jo vaihdettu pätevämpään. Nämä sähköverkkoyhtiöthän ovat tuottavampia kuin setelipainot.

Olli P

Vaikka hinnat olisivat samat suomalaisomistuksessa niin verot ehkä maksettaisiin Suomeen vaikka kyllä täälläkin ”verosuunnittelu” osataan!

Markku Rissanen

Caruna on suuri vääryys niille, jotka ovat nyt maksumiehiä. Kuinka on mahdollista sallia tällainen monopoliasemassa oleva yhtiö rankaisemaan myös köyhiä ihmisiä rajattomilla maksujen korotuksilla. Yhtiö vääntää voimalla toimitusjohtaja kerrallaan. Pian taas uusi tj selittämässä suuria poliittisia saavutuksia pörssiyhtiön ahneudella. Sitähän se on. Valtiovalta oli tyhmä tehdessään tämän päätöksen ja päästäessähän prosessin uppokaapeleiden kilometritehtaalle.

Allan

Lisää kustannuksia on odotettavissa tulevaisuudessa, kun väkisin siirrytään sähköautoihin.

Nyt tehdyssä säävarmassa verkossa on jo käynyt paikoitellen niin, että rinnalle on jouduttu vetämään toinen kaapeli, kun kapasiteetti ei ole riittänyt maatalousyrittäjien navettainvestointien aiheuttamille sähkönkulutuksen lisäyksille.

Investointien myötä kulutus lisääntyi paikoitellen 3 sähköauton pikalatauksen verran, ja kaapelien kapasiteetti jo loppui.

Veikkaan, ettei nyt tehdyssä kaapeloinnissa muuallakaan Carunan alueella ole huomioitu sähkön kulutuksen voimakasta lisäystä sähköautoistumisen myötä.

On todennäköistä, että sama kaapelointiruljanssi on edessä viimeistään siinä vaiheessa, kun 500 000 sähköauton raja ylittyy.

Jerppu

Ilmastonmuutostaistelun myötä sähköverkkojen rooli vain tulee kasvamaan. Kun öljylämmityksestä siirrytään sähköön ja lämpöpumppuihin ja autotkin tankataan töpselistä, niin entistä suurempi osa tuloistamme valuu Carunan kirstuun, ellemme tee mitään asialle. Koska emme voi valita siirtoyhtiötä vaikka kuinka haluttaisi, niin oikeastaan ainoa tehtävissä oleva asia on oma sähköntuotanto. Aurinkopaneelit katolle ja jos on tuulinen paikka, niin pientuulivoimala pihaan. Toki, jos haluaa myydä ylituotantonsa, niin jälleen astutaan Carunan tontille, koska piuhoja pitkin sekin sähkö on pakko kuljettaa. Niinpä kannattaa miettiä, miten saisi itse hyödynnettyä myös ylijäämäsähkönsä. Esimerkiksi iso lämminvesivaraaja voisi olla hyvä vuorokautiseen tasaamiseen, sitä voi lämmittää päivällä aurinkosähköllä ja käyttää lämmitykseen yöllä.… Lue lisää »

Valtakunnanihmettelijä

Tämä Carunan ”säävarman” jakeluverkon rakentaminen on kummallista puuhaa. Sähkökaapeleita kaivetaan suurten peltoaukeitten alle kilometritolkulla. Puita ei ole lähimaillakaan. Liekö kyse vain sumutuksesta, jolla kerrotaan, että niin ja niin monta kilometriä on rakennettu ”säävarmaa” sähköverkkoa?